Wonen en werken

Leven in je droomhuis: Bedien je woning met een app

Steeds meer mensen maken gebruik van een smartphone of een tablet, maar niet iedereen beseft hoeveel mogelijkheden deze mobiele computers eigenlijk bieden. Er zijn miljoenen “apps” die je kunt installeren met ieder hun eigen toepassing. Zo kun je bijvoorbeeld een “slimme” thermostaat afstellen, je kunt de lampen in huis bedienen op afstand en het is mogelijk raamdecoratie automatisch te laten werken. Hoe dat in zijn werk gaat, en wat je daarvoor nodig hebt lees je in dit artikel!

Maak het jezelf gemakkelijk door raamdecoratie automatisch te bedienen met een app! Informeer direct naar de mogelijkheden.

Wat is huisautomatisering?

Huisautomatisering wordt ook wel domotica genoemd, het is een verzamelnaam voor slimme apparaten in huis. We noemen het “slimme” apparaten omdat ze zelfstandig een aantal functies kunnen regelen. Zo kun je de raamdecoratie automatisch laten sluiten wanneer het donker wordt, om maar een voorbeeld te noemen. Deze slimme apparaten kunnen zelfstandig werken, je kunt ze ook aan elkaar koppelen. De basis achter domotica toepassingen ligt in de zorg, om senioren te helpen met langer zelfstandig te wonen zijn er allerlei apparaten bedacht om de veiligheid en het wooncomfort te verhogen. Daarnaast zijn er een flink aantal producten op de markt die het voor iedereen aangenamer maken, en ook veiliger. Zoals raamdecoratie die automatisch sluit als je niet thuis bent.

Wat kun je in huis bedienen?

Er was een tijd dat je naar de televisie moest lopen om van kanaal te wisselen, nu zit er al een afstandsbediening bij de radio in de auto. Er zijn enorm veel apparaten met automatische functionaliteit, waarbij je zelf kunt bepalen op welke wijze deze slimme apparatuur zich in jouw huis moet “gedragen”. Dit zijn de drie meest populaire slimme apparaten:

  1. Verlichting bedienen op afstand: Enkele jaren geleden hebben we massaal besloten dat gekleurde verlichting niet alleen beperkt zou moeten zijn tot kerstmis. Met multicolor lampen en op afstand dimbare verlichting kun je het hele huis naar je hand zetten. Het is ook mogelijk om de lampen te koppelen aan een lichtsensor die de verlichting kan inschakelen wanneer het in de avond donker wordt. Je kunt automatische programma’s gebruiken of de lampen zelf bedienen met een app.
  2. Elektrische raamdecoratie automatisch bedienen: Loop je nog steeds naar de vensters om gordijnen of rolluiken te sluiten? Een knop in plaats van een koord is al een hele verbetering, maar elektrische rolgordijnen automatisch bedienen is echt een waar genot! Je kunt ook hier weer programma’s kiezen en timers instellen, het is zelfs mogelijk om raamdecoratie automatisch te laten sluiten wanneer het gaat regenen, of wanneer de zon opkomt. Met een app bepaal jij hoe de gordijnen of rolluiken zich moeten gedragen. Tip: Kijk eens op PoweredBlinds.be voor kwalitatieve elektrische gordijnen.
  3. Thermostaat bedienen met een app: De slimme thermostaat helpt je energie te besparen door op het juiste moment een graadje omlaag te gaan. Daarnaast sta je in de ochtend op zonder koude rillingen omdat de thermostaat weet wanneer je uit bed stapt. De app laat je het energieverbruik tot op de minuut controleren waarmee je veel kosten kunt besparen.

Hoe kun je apparaten thuis bedienen?

Er zijn verschillende manieren om apparaten in huis te bedienen, en om ze automatisch te laten werken. Dit zijn de twee voornaamste methoden.

  • Afstandsbediening per apparaat: Elke fabrikant van slimme apparaten levert hun eigen afstandsbediening, soms standaard inbegrepen, soms als accessoire. Dat is heel duidelijk, de knoppen zijn precies ingedeeld voor een specifieke toepassing. Wanneer je meerdere apparaten met afstandsbediening in huis hebt kan het wel een warboel worden. Universele afstandsbedieningen die je kunt programmeren zijn meestal nodeloos ingewikkeld.
  • App gebruiken voor bediening van de woning: Dan komen we op onze trouwe mobiele apparaten. Je kunt van diverse fabrikanten gratis apps installeren om hun producten te bedienen. Dit kan via het aanwezige Wifi netwerk lopen of bijvoorbeeld via een Bluetooth verbinding. Met een lokaal netwerk kun je op een veilige wijze de apparatuur bedienen (of juist automatiseren) via een handige app.

Apple iOS of Google Android

Apple maakt de iPhone, de rest werkt met het Android systeem. Dat is weliswaar niet een volledige opsomming, maar wel de meest eenvoudige. In de Apple App Store of de Google Play Store kun je de applicatie gratis downloaden, je maakt de koppeling met jouw slimme apparaten en kunt deze vervolgens bedienen.

Smartphone en Tablet

Met de smartphone heb je een universele afstandsbediening in je zak, zo kun je voortaan de raambekleding automatisch laten openen en sluiten. Als je liever vanaf de bank jouw apparaten instelt, en liever een wat groter beeld wilt gebruiken, werkt een tablet doorgaans wat handiger. Uiteindelijk kies je zelf op welke wijze je de apparaten wilt bedienen.

Er zijn veel mogelijkheden, soms zie je door alle bomen het bos niet meer. Informeer dan bij de specialist naar de verschillende opties, welke hardware je nodig hebt en hoe je met apps jouw huis kunt automatiseren.

Raamdecoratie automatisch bedienen met een app is slechts één optie, je kunt het gehele huis automatiseren met domotica oplossingen.

 

Deze advertorial is geschreven door PoweredBlinds.

Redactie

De redactie van Tech365 zorgt iedere dag voor het laatste nieuws op het gebied van Tech, Lifestyle en Trends. Heb je een nieuwstip voor ons? Neem dan gerust contact op via redactie@tech365.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button