Lenovo Yoga Book, een handige 2-in- tablet die je kunt krijgen met Android of Windows 10. Het design is verbluffend mooi en in tegenstelling tot vele andere merken krijg je echt een compleet product met alle accessoires. Is dit de ultieme oplossing in de zoektocht naar een all-in-one?
Helemaal open is hij slechts 4mm dun
Inmiddels zijn we beland bij de derde generatie van de Yoga Book. De eerste twee versies had ik persoonlijk niet zoveel mee en konden mij niet bekoren. Dit model is echt heel wat anders. Op het moment dat je de doos opent en de tablet eruit haalt dan zie je hoeveel aandacht er in het design is gaan zitten. Het geheel is zo mooi dun en compact, en het scharnier is een stukje kunst. Hij doet de naam “Book” echt eer aan. Als je hem op tafel hebt liggen in gesloten stand dan is het echt net een dun boek. Open je hem zoals je bij een boek doet dan heb je aan de linkerkant je beeldscherm en kun je aan de rechterkant gewoon schrijven. Ligt hij helemaal open, dan is hij slechts 4 mm dun!
Zoals ik net al schreef heb je bij de aanschaf van je Yoga Book de keuze uit een Android of Windows 10 variant. Ik heb bewust gekozen voor de Windows variant met het oog op zakelijk gebruik. Gedurende de dag werk ik volledig in een Microsoft omgeving en de Windows variant sluit hier simpelweg beter bij aan. Lenovo heeft de Yoga Book voorzien van een normale versie van Windows 10 en dit maakt hem voor mij erg handig in gebruik.
Halo toetsenbord en Real Pen
Hij is wat makkelijker multi inzetbaar dan een tablet door het vaste toetsenbord. Lenovo noemt dit het Halo toetsenbord. Het is eigenlijk een volledig glad oppervlak waar de toetsen door middel van ledverlichting wordt getoond. Om je een klein beetje het gevoel te geven dat je iets indrukt wordt er gebruik gemaakt van haptische feedback. Een soort lichte trilling bij het “indrukken”. Dit heb ik overigens direct uitgeschakeld omdat ik het erg vervelend vond. Je hoeft het dus niet te gebruiken als is het wel even zoeken waar je het in Windows kan uitschakelen. Nee, je kunt het dus niet vinden bij de normale toetsenbordinstellingen in Windows 10, maar er is een apart Halo toetsenbord menu waar je het geluidje en de haptische feedback kan uitschakelen. Het Halo toetsenbord hoef je niet per se te gebruiken. Misschien ben je meer van de tablets modus en maak je liever gebruik van het onscreen toetsenbord. Het maakt in principe niet uit, het is gewoon nog steeds mogelijk. Je kunt het toetsenbord ook omklappen zodat je alleen een tablet hebt.
Helemaal handig is de Real Pen. Deze pen hoef je niet op te laden en bevat geen batterij, je kunt er gewoon direct mee aan de slag. Je drukt op het pen-icoontje op de Yoga Book en het Halo toetsenbord schakelt zichzelf uit. Nu kun je simpelweg met de pen op het paneel schrijven, of lekker old school op een stuk papier. Door middel van de speciale vullingen kun je zelfs nog echt op het papier schrijven ook. Dit sluit erg goed aan bij mensen die toch zelf willen schrijven (bijvoorbeeld tijdens een meeting of op school), maar het hierna toch wel digitaal beschikbaar willen hebben.
Intel onder de motorkap
Onder de motorkap van de Yoga Book vinden we een Intel Atom x5-Z8550 Processor met een kloksnelheid van 2.40GHz, aangevuld met 4GB RAM. Qua interne opslag moet je een beetje zuinig zijn op de ruimte want je krijgt maar 64GB interne opslag. Anno nu geen probleem natuurlijk want je pakt gewoon lekker wat gratis opslag in de cloud met bijvoorbeeld OneDrive of Google Drive. Je kunt er ook nog een microSD-kaart in plaatsen voor het overzetten van je foto’s of als extra opslagruimte. Verder is hij voorzien van Wi-Fi(ac) en Bluetooth 4.0.
Het scherm is een IPS-touchscreen van 10,1 inch en dit is een prima maatje voor de Yoga Book. Niet te klein en zeker niet te groot. Wel is het scherm enorm reflecterend. Dit is iets om rekening mee te houden, want als je veel buiten werkt dan is hij soms wat lastig af te lezen. Uiteraard is hij ook voorzien van een camera aan de voorkant (8 megapixel) en een aan de achterkant (2 megapixel).
Liever schrijven dan typen
Als de Yoga Book je primaire werkplek is voor een hele dag, dan hoop ik niet dat je veel hoeft te typen. Tenminste, dit is iets dat ik persoonlijk liever niet zou doen. Het Halo toetsenbord is prima voor wat te surfen en een mailtje de deur uit te doen, maar als je een stuk tekst moet typen dan vind ik het al snel vervelend. Je voelt niet echt de toetsen en het oppervlak is redelijk hard. Voor wat notities tijdens een meeting werkt hij dus prima. De Real Pen is wel een erg prettige oplossing. Helemaal omdat je dus ook gewoon op papier kunt schrijven. En dit werkt erg goed. Met apps als Microsoft OneNote heb je echt profijt van de pen tijdens je werk.
Prestaties van de Yoga Book
Voor de echte statistieken freaks is op de Yoga Book de benchmark software PCmark 8 gedraaid. Omdat het hier niet om een gaming apparaat gaat hebben we de Home, Work en Creative benchmarks uitgevoerd om een idee te krijgen van de score. De benchmarks zijn uitgevoerd op de Yoga Book terwijl hij aangesloten is op het lichtnet door middel van de meegeleverde lader. Er zijn verder geen aanpassingen gedaan in Windows 10 zodat je de out of the box scores krijgt.
Prijs en beschikbaarheid
Qua prijs zit hij niet bijzonder hoog. Voor een bedrag van €599 ben je al de trotse eigenaar van een Yoga Book. Het model is per direct verkrijgbaar en je kunt hem onder andere bestellen via Coolblue.