Apps en software

Koppel 1TB gratis Stack cloudopslag aan je Synology NAS

Als je in het bezit bent van een Synology NAS heb je een prima platform voor het veilig opslaan van al je data. Toch staat deze data dan vaak alleen maar in huis. In deze blogpost laat ik je zien hoe je gebruik kunt maken van de dienst “Stack” van TransIP voor het maken van een back-up buiten de deur. En hoe je dit voor je eerste Terabyte ook nog eens gratis kan doen. 

TransIP biedt met haar Stack-dienst een gratis opslaglocatie in de cloud aan van 1 TB. En dat is best fors voor een gratis account. Vergelijk je dit met bijvoorbeeld Google Drive of Microsoft OneDrive, dan komen zij niet eens in de buurt van dit volume. Een prima oplossing voor het maken van een back-up buiten de deur van de data op je Synology NAS.

Stack versus de rest

 

Je Synology NAS is voorbereid op het koppelen van de Stack-dienst. Onderliggend maakt de dienst gebruik van WebDAV voor het verbinden en dit is standaard een optie van je Synology NAS voor het koppelen van een extra locatie. Super handig dus! Het eerste dat je moet doen is een gratis Stack account aanvragen. Mocht je die al hebben dan kun je direct aan de slag, maar voor nieuwe leden kan dit heel even duren. Je account krijg je normaal niet direct, maar worden in groepjes aangemaakt. In mijn geval moest ik vijf dagen wachten voordat mijn Stack-account beschikbaar was.

Stack account aanvragen

Aan de slag met je Stack account op je Synology NAS

Als je (reeds) een Stack account beschikbaar hebt, dan kun je in je controlpanel zien wat de hostname is van jouw account. Dit is belangrijk om te weten, want dit adres gebruik je straks weer op je Synology NAS. In het controlpanel wordt je hostname weergeven zoals in het voorbeeld hieronder. Uiteraard met jouw eigen Stack-naam 🙂

Jouw Stack account

Nu je het account hebt gevonden ga je naar je DiskStation Manager en open je File Station. Vanuit hier gaan we de cloudopslag koppelen. Kies in je menubalk voor Gereedschap -> Externe verbinding -> Verbinding instellen.

Koppel je TransIP Stack aan je Synology 01

In het “Cloud Service en serverprotocol”-scherm kies je vervolgens het WebDAV/WebDAV HTTPS protocol om verbinding te kunnen maken met Stack.

Koppel je TransIP Stack aan je Synology 02

In het volgende scherm komt het spannendste stukje van het verbinden. Je moet hier namelijk je Stack-hostname, accountgegevens en poortnummer opgeven. Om je alvast een stukje op weg te helpen kun je de instellingen zien van mijn demo account.

  • Hostname of IP: je Stack-hostname, zoals weergegeven in het controlpanel van Stack.
  • Poort: 443 voor WebDAV over HTTPS.
  • Accountnaam: account waarmee je aanmeld in het Stack controlpanel
  • Codepagina: kun je gewoon op Unicode (UTF-8) laten.
  • Profielnaam: ook hier geef je jouw Stack-hostname op.
  • WebDAV HTTPS-verbinding gebruiken: Aanvinken voor beveiligde verbinding.

Koppel je TransIP Stack aan je Synology 04

Als alles goed is ingevuld is en je klikt op Toepassen, dan moet de verbinding tot stand worden gebracht, en krijg je in FileStation een extra map gekoppeld. De map kun je terugvinden onder “WebDAV HTTPS . Je kunt vervolgens bestanden en mappen eenvoudig slepen naar je Stack-map om te zorgen dat ze worden opgeslagen in de cloud. Het is ook mogelijk om hier specifieke back-up-taken voor in te regelen. Synology HyperBackup heeft namelijk ook ondersteuning voor WebDAV.

Koppel je TransIP Stack aan je Synology 03

 

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

5 reacties

    1. Hi Boekel, dat was het eerste dat ik probeerde toen ik een account had. Nu na 1,5 jaar is het nog steeds niet mogelijk helaas. Dat zou wel een hele fijne toevoeging zijn aan Stack als er support voor sparse-files zou worden opgenomen..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button