Opslag

Je gegevens achter slot en grendel met de Kingston DataTraveler 2000

Het werken op openbare plekken en het uitwisselen van bestanden via gegevensdragers is eigenlijk niet meer weg te denken. Even de laatste hand leggen aan een contract terwijl je geniet van een kopje koffie bij Starbucks.  Snel je wijzigingen opslaan op je USB-stick en je spullen inpakken. In alle haast ren je naar je trein en zoekt snel een plekje om te zitten. Ineens komt het besef dat je iets vergeten bent terwijl de trein het station verlaat. Je USB-stick zit niet in je tas maar ligt nog op het tafeltje bij Starbucks. Shit!

Iedereen kent dit soort momenten wel. Dingen vergeten in alle haast of slordig omgaan met gegevensdragers. Toch vergeten we vaak hoe kwetsbaar we op dit soort momenten eigenlijk zijn want door het verliezen van iets simpels als een USB-stick kunnen je documenten in handen komen van vreemden. Kent iedereen het voorbeeld nog van Officier van Justitie Joost Tonino nog of de USB-sticks van de AIVD? Kingston stuurde mij een handige nieuwe USB-stick die zorgt dat je gegevens alleen toegankelijk zijn met een beveiligingscode. Gelukkig betreft het hier geen standaard 1-2-3-4 code, maar doordat je ook letters onder de cijfers ziet (net als bij je telefoon) kun je ook woorden als beveiligingscode instellen. Klinkt goed, nu de praktijk nog.

kingston datatraveler dt200 tech365 001

Hardwarematige versleuteling van je bestanden

De stick is voorzien van een chip die zorgt voor hardwarematige versleuteling van je bestanden op basis van het 256bit AES algoritme. In plaats dat je zelf de informatie die je op de stick plaatst moet versleutelen voor extra veiligheid, bijvoorbeeld met Microsofts Bitlocker, gaat dit helemaal automatisch. Je kunt hierdoor niet zomaar vergeten om je gegevens veilig op te slaan. Wanneer iemand (of jijzelf) 10 keer de pincode foutief invoert dan wordt de stick automatisch gewist. Dit voorkomt zogenaamde bruteforce pogingen om de pincode te raden.

kingston datatraveler dt200 tech365 003

De stick zelf wordt bewaard in een mooie aluminium beschermhuls die erg strak aansluit. Door middel van een rubberen rand sluit hij zich ook af van vocht en stof (IP57). Aan de huls is een metalen ring bevestigd waarmee je hem bijvoorbeeld aan je sleutelbos kunt hangen.

Zonder beveiligingscode geen toegang tot je gegevens

Het eerste dat je moet doen om de stick te kunnen gebruiken is de door jou gekozen pincode invoeren om zo de gegevens beschikbaar te maken voor het apparaat waarin je de stick hebt geplaatst. Na het ontgrendelen kun je de stick net zo lang gebruiken totdat de time-out periode is verstreken. Als je de stick namelijk een aantal minuten niet gebruikt dan vergrendeld hij zichzelf weer. Je kunt deze periode zelf bepalen. Dit is ook het geval wanneer de stick uit het apparaat wordt getrokken. Wil je hem hierna weer gebruiken dan moet je toch echt eerst de pincode invoeren.

kingston datatraveler dt200 tech365 002

Wat vinden we van de Kingston DataTraveler 2000?

Als eerste punt wil ik toch de behuizing van de stick noemen. Een mooi alauminium geheel en een goed sluitende huls. Persoonlijk heb ik altijd een beetje mijn twijfels bij sticks die alleen maar in een huls geklikt zitten omdat ze nog wel eens de neiging hebben om eruit te vallen. Met de Kingston DataTraveler 2000 heb ik dit totaal niet. Je moet echt wel hard trekken om hem uit zijn huls te krijgen. Het intoetsen van je beveiligingscode met de kleine toetjes is soms wel even wat pielen, maar verder ook prima te doen. Om de eerste keer je pincode in te stellen moet je we even de handleiding erbij pakken. Het doet me een beetje denken hoe vroeger een alarm werd geprogrammeerd in de garage. Sleutel in het contact, aan, uit, aan, uit, lichtschakelaar 2 keer aan, claxon, contact uit. Zoiets zeg maar. Het voordeel aan het feit dat je geen losse software nodig hebt om de stick in te stellen maakt hem wel weer makkelijk uitwisselbaar tussen verschillende apparaten. Met ondersteuning voor Microsoft Windows, Linux, Mac OS X, Chrome OS en Android kun je dus aardig uit de voeten.

kingston datatraveler dt200 tech365 004

Gelukkig heeft Kingston gekozen voor een USB 3.1 interface voor de stick. De variant die Kingston mij toestuurde was voorzien van 32GB opslagruimte moet in staat om leessnelheden van 135MB/s te behalen en schrijfsnelheden van 40MB/s. Dit is ook het geval voor de 64GB versie trouwens. De 16GB variant is net een tikkeltje minder snel in het lezen en schijven van gegevens en behaalt maximaal 120MB/s bij lezen en 20MB/s voor het schrijven. In de praktijk haalde ik op mijn MacBook doorvoersnelheden van 135,2MB/s bij het lezen van data en 44,5MB/s bij schrijven, geen loze beloften dus bij Kingston!

Pluspunten

  • Erg solide behuizing.
  • Lange beveiligingscodes mogelijk.
  • Hardwarematig versleuteling.

Minpunten

  • Erg duur!
  • Niet voor mensen met grote handen.

Prijs en beschikbaarheid

De Kingston DataTraveler 2000 met 16GB opslagruimte is per direct verkrijgbaar voor een vanaf prijs van €109 en de 32GB variant vanaf €138. Je kunt hem onder andere kopen bij Alternate, Informatique en Coolblue.

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button