Opslag

Review: KingstonDT Locker + G3, DataTraveler Vault Privacy en 4000G2

Voor deze review heb ik een drietal nieuwe USB-sticks van Kingston ontvangen. Alle drie de nieuwe modellen komen uit de DataTraveler reeks en hebben naast het opslaan van je bestanden extra focus op beveiliging. Want naast het feit dat er ruimte moet zijn om je documenten te kunnen bewaren is het ook belangrijk dat je beschermd bent tegen misbruik bij verlies of diefstal. Een van de USB-sticks gaat zelfs zover dat hij ook automatisch een back-up van je bestanden kan maken naar de Cloud. Tijd om nader te kijken naar de DataTraveler Vault Privacy 3.0, de DT Locker+ G3 en de DataTraveler 4000 G2.

Kingston DataTraveler Vault Privacy (DTVP) 3.0

Kingston geeft je met de DataTraveler Vault Privacy 3.0 niet alleen opslagruimte, maar een geheel eigen digitale kluis. En dan ook nog eens makkelijk mee te nemen. De stick is voorzien van extra software van Kingston waarmee je bestanden worden beschermd door middel van een wachtwoord. Dit gecombineerd met de 256-bit AES-hardware versleuteling zorgt ervoor dat andere niet zomaar bij je data kunnen komen. Het instellen van het wachtwoord is verplicht en hiermee is de stick altijd ingesteld als jouw persoonlijke kluis.

Een van de eigenschappen van de DTVP 3.0 is dat hij FIPS 197 gecertificeerd is. Veel bedrijven en voorschriften rondom gegevensdragers vragen vaak om het gebruik van een FIPS-gecertificeerd medium. Door het gebruik van AES-256 encryptie voldoet hij aan de voorschriften van de Federal Information Processing Standards Publication. Juist, FIPS dus.

Kingston heeft toch besloten een krachtigere vorm van versleuteling toe te passen op dit model en de DataTraveler 4000G2. Die passeert zo ook nog de revue. Door de standaard AES-256 versleuteling uit te breiden naar het zogenaamde AES-XTS  is de versleuteling nog sterker. Dit gecombineerd met de ondersteuning voor complexe wachtwoorden met een maximale lengte van 16 karakters levert een zeer goede beveiliging op. Voor bedrijven is het mogelijk om een eigen logo en nummering te laten toevoegen aan de sticks voor het vereenvoudigen van beheer.

Kingston DataTraveler 4000 G2

De overtreffende trap is van de DataTraveler Vault Privacy (DTVP) 3.0 is de 4000 G2. De voorgeschreven snelheid en opslagcapaciteit is hetzelfde als de DTVP 3.0 en qua design lijkt hij identiek. Toch zit er wel wat verschil onder de motorkap.

Dit model is ook prima geschikt om te gebruiken in zakelijke omgevingen. Sterker nog, hij komt wel de mogelijkheid voor centraal beheer. Zo kan de IT-omgeving de 4000G2 USB-sticks voorzien van vooraf ingestelde beleidsregels, bijvoorbeeld de lengte van het wachtwoord, en bij verlies of diefstal de sticks op afstand wissen (wanneer aangesloten op een computer). Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van de optionele SafeConsole software.

Kingston DataTraveler tech365 004

De bestanden die je opslaat worden op basis van je wachtwoord versleuteld. De USB-stick is voorzien van 256-bit AES XTS encryptie, net zoals de DTVP 3.0. Toch is er een verschil in de FIPS certificering. Dit model is voorzien van FIPS 140-2 Level 3 goedkeuring. Het verschil tussen beide zit niet in de encryptiemethode, maar in de beveiliging van de printplaats zelf. Met een FIPS 140-2 certificering mag je er vanuit gaan dat hij ook bescherm is tegen misbruik van de elektronica voor toegang tot de gegevens. Net weer een tandje hogere beveiliging door het rekening houden met de fysieke beveiliging. Ook dit model kan voorzien worden van een eigen logo en nummering voor het vereenvoudigen van beheer.

DT Locker+ G3

Als laatste model in de serie heb ik de DT Locker+ G3. Dit model is niet voorzien van FIPS certificering maar beidt wel een veilige opslag van je bestanden. Door middel van hardware versleuteling en je persoonlijke wachtwoord wordt de data veilig bewaard op deze robuuste USB-stick.

Back-up van USB naar Cloud

De Locker+ G3 komt wel met een handige extra functionaliteit die je bij de andere twee modellen weer niet ziet. Door middel van een handig stukje software op de USB-stick kun je gebruik maken van de USB naar Cloud back-up. Mocht er onverhoopt iets gebeuren met je USB-stick, bijvoorbeeld verlies of diefstal, kun je altijd je bestanden nog downloaden vanaf je favoriete Cloud dienst. De software biedt ondersteuning voor Microsoft OneDrive, Google Drive, MEGA en nog een aantal andere bekende cloud opslagdiensten.

De Kingston DataTraveler USB-sticks in de praktijk

Kingston DataTraveler Vault Privacy (DTVP) 3.0

Alle data op de DTVP 3.0 is versleuteld op basis van 256-bit AES. Wanneer je de USB-stick in je computer stopt kun je niet direct toegang krijgen tot de informatie op de stick. De encryptie is onafhankelijk van het besturingssysteem. De eerste keer dat je de USB-stick gebruikt stel je een wachtwoord in voor de versleuteling van je gegevens. De volgende keer dat je de USB-stick aansluit op je computer start je de software van Kingston, geeft je wachtwoord op en krijgt toegang tot je gegevens. Meer dan dit hoe je niet te doen.

Instellen encryptiewachtwoord

Als je de USB-stick aansluit op je computer, in mijn geval Microsoft Windows 10, dan krijg je een extra CD-ROM station aangeboden. Hierop is de software van Kingston aanwezig voor het instellen van een wachtwoord op je USB-stick.

Je kiest eerst een taal, gevolgd door het accepteren van de overeenkomst. Volgens kies je een wachtwoord voor het versleutelen van de informatie, herhaalt dit en maakt eventueel gebruik van een Hint. Persoonlijk zou ik het laatste achterwege laten want dit geeft weer ruimte voor het raden van je wachtwoord.

Het wachtwoord moet een lengte hebben tussen de 6 en 16 karakters en minimaal 3 van de 4 eigenschappen bevatten zoals: hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Als laatste kun je nog een naam, bedrijf en opmerkingen invoeren. Hierna is de USB-stick klaar voor gebruik.

Na het succesvol instellen verschijnt het volume en is het mogelijk om data te lezen en schrijven. Als je de USB-stick verwijdert uit je computer en hem ergens anders aansluit dan hoef je enkel het wachtwoord in te voeren om toegang te krijgen.

Toegang tot je gegevens op de DataTraveler Vault Privacy 3.0

De eerste keer dat je hierna de USB-stick aansluit op een computer dan start je de DTVP30_Launcher.exe, net als voor de eerste installatie. Je wordt vervolgens om je wachtwoord gevraagd en na het ingeven van het juiste wachtwoord krijg je toegang tot je data.

Mocht je het wachtwoord vergeten zijn dan is er in de Launcher ook een optie om hem opnieuw in te stellen, maar hiervoor wordt wel alle data op de stick verwijdert. Je voert dus eigenlijk een nieuwe installatie uit. Prima oplossing, want hiermee is de beschermde data niet meer beschikbaar voor kwaadwillende bij verlies of diefstal.

Prestaties van de DataTraveler Vault Privacy 3.0 (64GB)

De snelheid waarmee je gegevens kunt lezen en schrijven is afhankelijk van het type USB-poort waar je de stick in stopt. Bij gebruik van een USB 2.0-poort kun je, volgens de specificaties van Kingston, maximaal 30MB/s lezen, en 20MB/s schrijven. Bij een USB 3.0-poort ligt dit op 250MB/s lezen en 85MB/s schrijven. De USB 2.0 prestaties heb ik buiten beschouwing gelaten.

Ik heb voor de test gebruik gemaakt van ATTO en Crystal DiskMark op Windows 10 Pro. Er zijn geen aanpassingen gedaan op het besturingssysteem om te zorgen voor een realistische weergave van de snelheid. De snelheden bij de CrystalDiskMark test ligt bij grote bestanden hoger dan bij 16MB. Dit is niet heel gek maar geeft wel duidelijk aan dat de DTVP meer in zijn mars heeft dan je op de verpakking kunt lezen. Het schrijven ligt hier ook aardig hoger.

Kijken we naar de run met ATTO, waarbij Write Cache omzeilt wordt, ligt de snelheid op het niveau van de specificaties van Kingston. Wel ligt de leessnelheid nog steeds hoger. Dit model, voorzien van sterke encryptie, presteert dus erg goed.

Kingston DataTraveler 4000 G2

Ik schreef het eerder in dit blog al, de 4000 G2 lijkt op veel vlakken op de DTVP 3.0. Ook bij dit model is het van belang om de eerste keer een goed wachtwoord te kiezen om te zorgen dat de versleuteling wordt geactiveerd. Om toegang te krijgen tot je bestanden heb je vanaf dat moment altijd het wachtwoord nodig.

Het proces voor het instellen van het wachtwoord en het gebruik van de software is bijna gelijk als bij het vorige model beschreven is. Maar omdat dit model voorzien is van de mogelijkheid tot centraal beheer wilde ik mij vooral hierop richten. Helaas was er geen mogelijkheid om een testlicentie te krijgen voor SafeConsole. Dit product is het enige product dat compatible is met de 4000 G2 voor het centraal beheren van de stick. Jammer, want voor veel bedrijven zijn USB-stick een doorn in het oog en zijn zij vaak op zoek naar een goede oplossing voor centraal beheer.

Voor nu ligt de focus dus op de prestaties van dit model. De stappen voor het koppelen van de stick en het instellen van het wachtwoord voor encryptie is nagenoeg hetzelfde als bij de DTVP 3.0 en laat ik hier verder buiten beschouwing.

Prestaties van de DataTraveler 4000 G2 (64GB)

De snelheid waarmee je gegevens kunt lezen en schrijven is afhankelijk van het type USB-poort waar je de stick in stopt. Bij gebruik van een USB 2.0-poort kun je, volgens de specificaties van Kingston, maximaal 30MB/s lezen, en 20MB/s schrijven. Bij een USB 3.0-poort ligt dit op 250MB/s lezen en 85MB/s schrijven. De USB 2.0 snelheid laat ik hier wederom buiten beschouwing.

Net als bij de DTVP 3.0 heb ik gebruik gemaakt van ATTO en Crystal DiskMark op Windows 10 Pro. Er zijn geen aanpassingen gedaan op het besturingssysteem om te zorgen voor een realistische weergave van de snelheid. De lees en schrijfsnelheid ligt bij dit model ook weer hoger dan wat Kingston zelf voorschrijft. Zowel bij kleinere bestanden van zo’n 16MB, als bij de 1GB bestanden. De score is erg goed gezien de uitgebreide encryptie.

De schrijfsnelheid ligt in de Crystal DiskMark test hoger dan in de ATTO test. Deze test maakt verschilt duidelijk door het omzeilen van de Write Cache en sluit daar prima aan bij de snelheid van Kingston. De leessnelheid stijgt bij grotere bestanden, iets wat niet gek is bij dit soortopslagmedia.

Kingston DT Locker+ G3

Het unieke van de DT Locker+ G3 zit hem in de mogelijkheid van de cloudbackup. Net als de andere twee modellen moet je vooraf een wachtwoord instellen om te zorgen dat de versleuteling actief is en je gegevens veilig worden bewaard.

USB naar Cloud back-up

Voor het activeren van de cloud back-up hoef je niet veel te doen. Het enige dat de back-up software nodig heeft is een autorisatie om verbinding te mogen maken met de gekozen cloudopslag dienst. In mijn geval koppel ik de software aan mijn Google Drive account.

Voordat de back-up naar Cloud actief is moet je een paar stappen doorlopen. De stappen om toegang te krijgen tot de USB-stick zelf zijn nagenoeg hetzelfde als bij de andere twee modellen. Die sla ik voor het gemak ook hier over. Als eerste aan bod is het accepteren van de EULA en het selecteren van de Clouddienst die je wilt gebruiken. Ik kies voor Google Drive.

Om zelfstandig verbinding te mogen maken naar Google Drive autoriseer ik de software door aan te melden met mijn Google account.

Nadat de koppeling succesvol is opgezet worden mijn testbestand direct gekopieerd. In de afbeelding hieronder zie je hoe de bestanden op mijn Google Drive zijn geland en hier worden bewaard. Als test heb ik nog een extra bestand in mijn Drive geplaatst om te zien of de software hier iets mee zou doen. Zoals verwacht is de back-up alleen eenrichtingsverkeer.

Stel je gooit iets belangrijks weg van je USB-stick dan kun je gebruik maken van de Restore optie om je bestanden weer terug te zetten. Deze optie kijk direct naar de inhoud van mijn Drive en ziet wel het extra bestand (VirtualBox) dat ik daar geplaatst heb. Naast data afkomstig vanaf de USB-stick kun je dus ook andere bestanden in dezelfde map herstellen. Dit gaat vrij snel en werkt prima.

Prestaties van de DT Locker+ G2 (128GB)

De snelheid waarmee je gegevens kunt lezen en schrijven is afhankelijk van het type USB-poort waar je de stick in stopt. Bij een USB 3.0-poort ligt dit op 135MB/s lezen en 40MB/s schrijven. De snelheden voor USB 2.0 laat ik buiten beschouwing.

Net als bij de andere modellen heb ik gebruik gemaakt van ATTO en Crystal DiskMark op Windows 10 Pro. Er zijn geen aanpassingen gedaan op het besturingssysteem om te zorgen voor een realistische weergave van de snelheid. Opvallend is dat dit model iets beter scoort op het gebied van lezen, maar flink hoger als het gaat om het schrijven. In beide test komt dit duidelijk naar voren. Een zeer goede prestatie die je op het eerste gezicht niet verwacht. Er wordt gebruik gemaakt van een mildere vorm van encryptie dan bij de andere twee modellen, mogelijk verklaard dit de flink hogere schrijfsnelheid.

Conclusie

Kijken naar alle modellen dan kun je gerust stellen dat de prestaties erg goed zijn. Er is geen enkel model dat onder de beloofde snelheden komt. Sterker nog, vaak er juist boven scoort. Ook het gebruik van de verschillende mogelijkheden van de DataTravelers laat eigenlijk niets te wensen over. Het is eenvoudig in gebruik, veilig en vooral handig.

Helaas heb ik niet de mogelijkheid gehad om te kijken naar het centraal beheer van de 4000 G2. Wellicht dat hier in de toekomst nog mogelijkheden voor beschikbaar komen en dan vul ik de review hiermee aan. De prijzen van de DTVP en 4000 G2 liggen wel aardig hoog. Dit is niet gek voor de doelgroep waarin zij worden aangeboden maar wel iets om rekening mee te houden. De 64 GB modellen van de DTVP en 4000G2 liggen tussen de €190-€205 euro. De Locker+G3 heeft meer een consumentenprijs.

Prijs en beschikbaarheid

De DataTraveler Vault Privacy 3.0, de 4000 G2 en Locker+ G3 zijn per direct verkrijgbaar in in verschillende formaten:

  • DataTraveler Vault Privacy 3.0 is leverbaar in: 4/8/16/32/64/128GB.
  • Dataraveler 4000 G2 is leverbaar in: 4/8/16/32/64/128GB.
  • DT Locker+ G3 is leverbaar in: 8/16/32/64/128GB.

De prijzen van de in deze review gebruikte varianten:

  • DataTraveler Vault Privacy 3.0 (64GB): €180
  • DataTraveler 4000 G2 (64GB): € 180
  • DT Locker+ G3 (128GB): €125

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button