Opslag

Review: Kingston A1000 NVMe 240GB SSD

Kingston brengt met haar nieuwe A1000 een budgetversie NVMe SSD op de markt. En dit is geen makkelijk markt om vandaag de dag nog je product in te lanceren. Met tegenstanders als Western Digital en Samsung is het verre van eenvoudig om flink te scoren. Toch is een dergelijke SSD wat mij betreft meer dan welkom.

Kingston A1000 tech365nl 020

Budget, maar wel een NVMe SSD

Toch blijft een budget SSD interessant. Misschien niet voor eenieder die de beste high end prestaties wil, maar aan de andere kant ook weer wel. Het is nog steeds een oplossing voor wie bijvoorbeeld een beperkt budget heeft, of hardware die simpelweg niet sneller kan. Een dergelijke SSD levert dan nog steeds een enorme performance boost over het gebruik van een SATA harddisk of SSD. In het geval van de A1000 zit de beperkende factor in zijn PCIe mogelijkheden. Ja, het is een type M.2 /2280 SSD, ja hij gebruikt NVMe technologie, en ja hij is dus PCIe i.p.v. SATA. Maar toch kun je hem niet vergelijken met bijvoorbeeld de eerder gereviewde WD Black NVMe SSD. Kingston maakt namelijk gebruik van maar 2 lanes van de PCIe bus, waar WD en Samsung inzetten op 4 lanes. En dit is een wereld van verschil. In het geval van PCIe 3.0 kom je met 2 lanes niet boven het de 2 GBps, waar de snellere jongens net tegen de 4 GBps aanlopen.

Kingston A1000 tech365nl 022

Het vergelijken tussen dergelijk verschillende SSD’s is dan ook niet zo heel bijzonder in sommige gevallen. Toch is het aan de andere kant we interessant om te zien hoe ze in verhouding tot elkaar scoren. Een theoretisch sneller model hoeft het helemaal niet zo goed te doen in de praktijk, en een maximaal presterende budget SSD kan dan ineens leuk uit de hoek komen. Kingston maakt in haar A1000 SSD’s gebruik van een 4 channel Phison E8 controller in combinatie met 3D NAND geheugen.

Kingston A1000 tech365nl 023

Leverbaar in drie uitvoeringen

Je kunt hem in drie verschillende formaten krijgen, namelijk een 240GB, 480Gb en 960GB variant. Alle drie de modellen zijn voorzien van dezelfde controller, maar er zit wel verschil in de snelheden die met ieder model kunnen worden gehaald. De 240GB variant moet 1500MB/s kunnen lezen en 800MB/s schrijven. Neem je de 480GB of de 960GB variant, dan verandert enkel de schrijfsnelheid en kom je uit op respectievelijk 900MB/s en 1000MB/s. Voor het aantal IOPS is dit niet anders en levert Kingston volgens eigen zeggen 100k/80k, 100k/90k en 120k/100k.

Voor eenieder die bang is dat hij er binnen een paar jaar mee stopt, geen zorgen! Bij de Kingston A1000 krijg je namelijk maar liefst 5 jaar garantie. Als maatstaf voor de houdbaarheid van je SSD hanteert het merk een duur van 150TBW.

Kingston A1000 tech365nl 021

Specificaties

Kingston A1000 specificaties

Prestaties in de praktijk

Synthetische test

De synthetische tests hebben eigenlijk als doel om de hoogst haalbare doorvoersnelheid te bereiken. Dit is geen realistische workload zoals je die overdag op je werk hebt, of tijdens een stevig potje gamen, maar zie het als een snelweg waarop je de maximale snelheid van je auto kunt toetsen. Geen tegenliggers, geen ander verkeer. Gewoon het gas erop en kijken waar de naald stopt. Voor deze SSD is het precies hetzelfde.

AS SSD Benchmark

De AS SSD test kijkt naar de maximale snelheid bij sequentieel lezen en schrijven, en voegt hier nog een extra meting aan toe voor 4k blokken met een single thread, 64 threads, en als laatste de toegangstijd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van oncomprimeerbare data. Dit alles gaat in de blender en levert een score op voor het lezen, schrijven, en het totaal. Om je niet alleen de score te geven, maar ook de daadwerkelijk behaalde snelheden, lever ik je meerdere grafieken aan. De AS SSD testen zijn drie keer uitgevoerd, met tussendoor een herstart van de computer en een wachttijd van 1 minuut om het systeem klaar te maken voor actie. Dit om uiteraard te zorgen voor consistente meetwaarden.

Budget SSD of niet, de Kingston haalt het misschien niet ten opzichte van de veel snellere WD Black, maar zorgt wel voor een zeer goede leessnelheid. Kingston geeft een snelheid af van 1500MB/s en in deze test kom ik uit op bijna 1443MB/s. Een goede score voor wat deze controller maximaal moet kunnen presteren.

2018REV01 - AS SSD SeqRead

Ook het sequentieel schrijven gaat de A1000 goed af. Er wordt een maximale snelheid van 804MB/s gehaald en dit is exact in lijn met de specificaties van Kingston (800MB/s).

2018REV01 - AS SSD SeqWrite

Voor het vergelijk natuurlijk ook even de uiteindelijke read, write en total score binnen AS SSD. Dit wordt natuurlijk een stuk interessanter als er meer SSD in de database komen.

2018REV01 - AS SSD Read Score

2018REV01 - AS SSD Write Score2018REV01 - AS SSD Total Score

PCMark 8 Storage benchmark

Synthetische tests zijn interessant, maar geven geen goed beeld van hoe een SSD presteert in het dagelijks leven. Ze zijn immers gemaakt om de maximale snelheden te tonen met verschillende instellingen. Je ziet deze cijfer dan ook vaak op de verpakking. Door middel van de speciale Storage Benchmark uit de PCMark 8 suite is een beter beeld te krijgen hoe de SSD presteert. Er worden verschillende simulatie uitgevoerd waarbij Games (World of Warcraft), Grafische toepassingen (Adobe Suite) en Kantoorapplicaties (Microsoft Office Suite) de revue passeren. Dit sluit veel beter aan op je dagelijkse bezigheden en vormt een score voor de algehele prestaties. De zogenaamde PCMark8 Score. Deze score zetten wij uit in een grafiek samen met de bandbreedte tijdens de test. Het voordeel is dat de scores goed te vergelijken zijn op de website van Futuremark. Ook als jij zelf een PCMark 8 storage benchmark draait levert dat een score op.

2018REV01 - PCMark 8 Score SSD

2018REV01 - PCMark 8 Bandwidth SSD

En voilà, hier zie je duidelijk het verschil tussen een synthetische test en een real life variant. De snelheden bij deze test liggen een stuk lager dan bij de synthetische test. Dit komt puur door het verschil in tests die worden uitgevoerd.

IOMeter Workloads

De laatste benchmark is gelijk ook de meest complexe. IOMeter is een tool waar je verschrikkelijk veel mee kunt. En dat is top. Maar dit is ook gelijk het manco aan de software. Het is complex, je kunt er (te) veel aan instellen en de resultaten zijn lastig 1-op-1 te vergelijken met andere reviews. Dit laatste moet je dus ook niet doen. Toch krijg je wel een goed beeld van hoe de SSD presteert onder verschillende workloads.

Als eerste wordt er een workload uitgevoerd op basis van 4KB datablokken geheel willekeurige volgorde. Voor zowel de lees- als schrijfacties wordt gekeken naar het uiteindelijk aantal behaalde IOPS. De test begint met een Queue Depth(QD) van 1 en loopt door tot 64. Dit bepaald het aantal gelijktijdige acties die afgevuurd worden op de SSD. De meting loopt steeds 3 minuten, met daartussen een rusttijd van 30 seconden.  Na de 4kB workload volgt er een op basis van 2MB blokken die 100% sequentieel is. Als laatste simuleren we ook nog de workload van een Database server, File Server en Workstation. Je kunt je voorstellen dat hier veel verschil in zit als we kijken naar de blokken aan data die heen en weer gaan.

2018REV01 - IOMETER 4K 100read 100random

2018REV01 - IOMETER 4K 100write 100random

De workload met sequentiële 2MB blokken is wat zwaarder voor een SSD. Het is een constante stroom van gegevens in tegenstelling tot de kleine blokjes van 4KiB. In tegenstelling tot de WD Black reageert de Kingston A1000 minder bij het opvoeren van het aantal threads. Sterker nog, bij 32 en 64 threads gaat hij het zelfs nog een beetje beter doen. Bij het schrijven zien we hetzelfde gedrag en blijft hij keurig constant.

2018REV01 - IOMETER 2MB 100read 0random2018REV01 - IOMETER 2MB 100write 0random

Voor de database, workstation en fileserver workload zie je duidelijk naar voren komen dat de A1000 niet je beste keus is voor zwaardere workloads. Je thuis pc gaat prima, maar deze wat meer zakelijke workloads vindt hij niet fijn. Dit ligt wel binnen de verwachting en is eigenlijk, gezien het segment waarin de A1000 zich bevindt, geen probleem.

2018REV01 - IOMETER Database MBPS2018REV01 - IOMETER Workstation MBPS2018REV01 - IOMETER Fileserver MBPS

Conclusie

Ook al is de Kingston A1000 met zijn PCIe x2 bus niet de allersnelste, het is nog steeds een goede upgrade van je pc. Tenminste, als jij behoort tot de groep mensen die zich richten op een budget SSD. Voor high end gebruikers is zijn snelheid niet toereiken, die zoeken het maximale van het spectrum en zullen eerder neigen naar een oplossing van Western Digital of Samsung. Maar wie op zoek is naar een budgetvriendelijke NVMe SSD zit met de A1000 heel goed. Je krijgt wat het merk beloofd en als je nu een SATA harddisk of SSD hebt ga je er flink op vooruit qua snelheid.

Kingston A1000 tech365nl 025

Prijs en beschikbaarheid

De Kingston A1000 NVMe SSD is per direct verkrijgbaar en kost je voor de 240GB versie op dit moment €68,95. De 480GB kost €122 en de grootste met een capaciteit van 960GB heeft een prijs van €249,50.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button