tech365
Phishing attack

Kaspersky Labs: In 2016 elke seconde een phishing-aanval gedetecteerd

Phishing aanvallen, we worden er allemaal voor gewaarschuwd. Toch wordt vaak de hoeveelheid van dit soort aanvallen zwaar onderschat. Het feit dat je zelf misschien maar heel af en toe een mailtje krijgt wil niet zeggen dat dit voor iedereen het geval is. Phishing is namelijk hot and happening. Alleen vorig jaar al werden er 155 miljoen bezoeker gebracht aan vervalste websites met als doel jou als bezoeker onder andere geld afhandig te maken. 

Niet al die valse websites en mailtjes hebben als doel om je centen te stelen. Soms is het ook gewoon gericht op het vergaren van persoonsgegevens of accountgegevens van websites of diensten. Hiermee kunnen de cybercriminelen van alles doen. Toch is het deel dat gewoon geld wil wel aardig groot. In 2016 was maar liefst 47,48% van alle geregistreerde phishing-aanvallen gericht op het stelen van geld. Veel van dit soort aanvallen kennen we allemaal wel in de vorm van een mailtje van de Rabo Bank, VISA of meer van dit soort financiële instellingen. Ten opzichte van vorig jaar registreerde Kaspersky Labs een stijging van maar liefst ruim 13%.

Van de ruim 155 miljoen aanvallen die Kaspersky heeft geregistreerd is bijna de helft gericht op het verkrijgen van je bankgegevens en betaalinformatie. En met bijna bedoel ik ruim 47%. Het totaal is opgebouwd uit een deel dat zich richt op banken, betalingssystemen, webshops en de rest.

In 2016 elke seconde een phishing-aanval gedetecteerd_

Volgens mij is het wel redelijk duidelijk dat we anno nu rekening moeten houden met de impact van phishing-aanvallen. Je kunt er verschillende technische oplossingen voor verzinnen, maar in mijn optiek vergeet je dan de belangrijkste factor. De zwakste schakel, om het maar even oneerbiedig te zeggen. Juist, ik heb het hier over de eindgebruiker die het berichtje in zijn postvak krijgt. Het opleiden van deze gebruikers levert een grotere winst op het gebied van veiligheid op dan welke technische oplossing dan ook. Creëer awareness en geef tips hoe mensen dergelijke aanvallen kunnen herkenen en wat ze moeten doen als ze twijfelen. Om je een beetje op weg te helpen heeft Kaspersky een aantal mooie voorbeelden voor je benoemd.

  • Controleer bij online-betalingen altijd de legitimiteit van de website. De URL moet beginnen met https en het domein moet behoren tot dezelfde organisatie waarvoor de betaling bestemd is.
  • Controleer altijd de legitimiteit van e-mails die u ontvangt van bekende merken, zelfs als de boodschap u aanspoort om dringend actie te ondernemen, zoals het wijzigen van een wachtwoord. Neem contact op met uw bank of een vertegenwoordiger van het betalingssysteem om u ervan te verzekeren dat de bron van de e-mail legitiem is.
  • Klik niet op de links in e-mails en op webpagina’s als u ook maar de minste twijfel heeft over de legitimiteit.

 

Photo by Christiaan008

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen