Beeld en geluid

Review: JVC Truly Wireless earbuds (HA-XC70BT)

Als je altijd gewend bent om een over ear koptelefoon te dragen dan vind ik in ear altijd weer even wennen. Voor mij het eerste setje zogenaamde earbuds die je los per oor in doet. Met het sarcasme rondom de Apple EarPods nog vers in mijn geheugen was ik toch benieuwd of het wel mijn ding zou zijn. Daarnaast is het zeker een jaar of 15 geleden dat ik muziek luisterde op een product van JVC. Heel eerlijk was ik in de veronderstelling dat het merk inmiddels van de aardbodem was verdwenen. Dus, genoeg belangstelling om de nieuwe Xtreme Xplosive (hopelijk figuurlijk) earbuds te proberen.

JVC HA-XC70BT-R tech365nl 001

Xplosive earbuds?

Goed, earbuds it is. JVC wil met haar Xplosive serie vooral jongeren aantrekken. Die zoeken vaak een zware diepe bass en termen als Xtreme en Xplosive doen het bij die doelgroep altijd goed. Een leuk feitje is dat bij mij het Xplosive deel al snel geassocieerd werd met de behuizing van de oordopjes. Wees voorzichtig bij de douane als je op vakantie gaat, want als je snel kijkt lijkt het wel een granaat of een bus peperspray. De officiële naam voor de earbuds is HA-XC70BT-R, maar dat ligt voor geen meter in de mond natuurlijk. Bij deze doop ik ze dan in deze review ook om in “JVC Xplosive earbuds”.

JVC HA-XC70BT-R tech365nl 002

Truly Wireless voor optimaal comfort

De earbuds werken onafhankelijk van elkaar en zijn niet met een draad verbonden. De slogan “Truly Wireless” op de verpakking is dan ook niet gelogen. Beide earbuds maken gebruik van Bluetooth om met elkaar te verbinden en vervolgens met je smartphone of andere apparaat. Doordat ze onafhankelijk werken hoef je ze dus ook niet beide te gebruiken. Ik kies er weleens voor om iets te luisteren op YouTube terwijl ik gewoon aan het werken ben. Ja, ook mannen kunnen multitasken dames! Dit gaat met de earbuds heel makkelijk omdat je er maar 1 uit zijn case hoeft te halen en hij draadloos verbinding maakt. Haal je ze beide uit de case en stop je ze in je oor, dan hoor aan de piepjes dat ze eerst met elkaar koppelen en dan aan je smartphone.

JVC HA-XC70BT-R tech365nl 003

Zelfs in zo’n kleine behuizing als een earbud heb je een driver nodig. Dit zorgt nu eenmaal voor het omzetten van jouw favoriete muziek naar trilling in je oor. Bij de JVC earbuds zijn deze drivers slechts 5,8mm groot. De buitenkant van de earbud heeft sleuven die fungeren als bassport. Dit moet ook wel als je flink aan de slag wilt met de lage tonen. Het design van de earbud is hier volledig op aangepast. Het is best verbazingwekkend dat alle elektronica en een tweetal drivers passen in zo’n kleine behuizing. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de EarPods van Apple hangt er niets uit je oor. De earbud zit in je oorschelp en blijft daar prima zitten.

JVC HA-XC70BT-R tech365nl 004

De case laad de earbuds direct weer op

Ik schreef net al even iets over de case voor de earbuds. Dat van die granaat of bus peperspray was geen grapje. De case heeft er echt iets van weg, ook qua formaat. Want ondanks de kleine earbuds is de case best groot. Is dit raar? Nee, helemaal niet eigenlijk. De case is niet alleen maar voor het opbergen van je earbuds. Hij is namelijk ook voorzien van een ingebouwde accu waarmee de earbuds direct opgeladen worden als je ze opbergt. Iedere keer dat je ze uit de case haalt zijn ze dus verder opgeladen dan toen ze erin gingen. Aan de voorkant van de case zitten blauwe led’s die aangeven wat de resterende accucapaciteit is en zit er een micro-USB-aansluiting om hem weer op te laden. De earbuds zelf laad je dus niet direct op, maar loopt altijd via de case.

De accucapaciteit van de earbuds zelf is 3 uur. Dit is niet heel veel maar voor de meeste doelen ruim voldoende. Ik reisde afgelopen week naar een klant in Amsterdam Zuid. Heen en terug is dit bijna 3 uur en tussentijd heb ik ze ook nog gebruikt. Op deze manier zou ik het dus niet redden zonder dat ze leeg zouden zijn. Maar doordat de case zorgt voor het opladen van de earbuds als je ze opbergt is de accucapaciteit geen probleem. De case zelf kan 9 uur aan speeltijd dekken en de earbuds zelf 3 uur. Met een volle case en volle earbuds ben je 12 uur lang onder de pannen.

JVC HA-XC70BT-R tech365nl 008

Gemaakt om tegen een stootje te kunnen

De case van de earbuds is er helemaal op gemaakt om hem onderweg te gebruiken. Er zit een ring aan de case om hem bijvoorbeeld aan je rugzak vast te maken, alleen zie ik ze zelf liever veilig in mijn tas. Nu ben ik ook wel iemand die erg zuinig is op zijn spullen. Toch kun je de earbuds en de case zonder problemen laten vallen en zorgen de speciale rubberen delen voor het absorberen van de schok. De case doet dit door middel van twee rubberen ringen en de earbuds zijn grotendeels voorzien van ditzelfde materiaal.

Kies tussen veel bass en extra veel bass

JVC App

There is an app for that! Geen hele uitgebreide app maar hij bevat wel een paar handige functies. Je kunt bijvoorbeeld direct zien wat de resterende capaciteit is van de accu’s in de earbuds. Handig als je ze voor langere tijd wilt gebruiken. De tweede optie geeft je de keuze tussen twee verschillende geluidsprofielen, namelijk: Flat en Bass. Het eerste profiel heeft een wat normale lage klank, en Bass daarentegen zet flink in op extra lage tonen. Niet heel verassend maar zo heb je toch de mogelijkheid om de lage tonen een beetje te dimmen. Het is niet altijd fijn en ligt niet zozeer aan de earbuds, maar hierover straks meer. De laatste functie helpt je zoeken naar je earbuds als je ze kwijt bent. Door middel van steeds harder wordende piepjes kun je de earbuds vinden. Dit werkt overigens niet als ze in de case zitten en dus niet aan staan.

Wat zit er in de doos?

  • JVC XC70BT-R earbuds.
  • Case met ingebouwde accu.
  • micro-USB-laadkabel.
  • 3 verschillende maten doordopjes (S, M, L).

JVC Xtreme Xplosives earbuds, hoe bevallen ze na een tijdje?

Audioapparatuur test ik altijd graag wat langer. Je kunt in 15 minuten een playlist doorlopen op Spotify om een idee te hebben hoe het klinkt maar over het algemeen gebruik ik ze liever dagelijks. Reizen met het openbaar vervoer is ideaal om ze te testen. Is het comfortabel om mee te lopen? Heb je last van omgevingsgeluid? Hoe is het gesteld met de accuduur? Allemaal eigenschappen die je niet zomaar in 15 minuten ontdekt.

JVC HA-XC70BT-R tech365nl 005

Ik heb de earbuds van JVC een paar weken actief gebruikt. Ja het was even wennen omdat ik eigen altijd een overear koptelefoon gebruik maar het heeft ook zo zijn voordelen. De earbuds neem je makkelijk mee, nemen weinig ruimte in, en kan ik ook op mijn werk makkelijker gebruiken. Zoals ik al eerder schreef is het handig om even één oordopje in te doen om zo te kunnen luisteren naar twee dingen tegelijk.

JVC HA-XC70BT-R tech365nl 007

Op het vlak van geluidskwaliteit doet het JVC setje het lekker. Het is even een ander klankbeeld dan ik gewend ben. Is dat erg? Welnee, het is gewoon merkbaar dat dit product zich richt op een bepaalde doelgroep. Liefhebbers van diepe volle bass. Het doet mij denken aan de slogan “Bass, die moet je niet horen, die moet je voelen!”. Helemaal als je het “Bass”-profiel actief hebt. En of dit is waar jij van houdt kan ik niet beantwoorden.

JVC HA-XC70BT-R tech365nl 009

De bass-modus geeft nog een extra boost aan de lage tonen. Het gaat over the top maar met bepaalde soorten muziek is het eigenlijk nog best lekker toe doen. Denk hierbij aan dance, hardstyle, of drumb & bass. Neem ik wat meer de snelle metal muziek dan loopt het een beetje door elkaar heen in een waas van lage tonen. Rap kan het dan weer prima hebben. Het is een beetje zoals een sportauto waar je een sportuitlaat onder zet. Heb je het nodig? Nee, dat niet. Maar toch geeft het soms die extra kick die je zoekt. Hetzelfde met de earbuds van JVC. In het “normal”-profiel heeft hij al genoeg lage tonen, maar soms heb je gewoon zin in een schepje meer.

JVC HA-XC70BT-R tech365nl 010

Een voordeel van deze earbuds is dat je met de speciale app het profiel kunt kiezen. Is het niet iets teveel van het goed dan schakel je on the fly terug van “bass” naar “normal”. Vanuit deze app kun je ook je earbuds zoeken en de accucapaciteit aflezen. Dit laatste is trouwens dik in orde. De dopjes worden constant geladen als je ze in de case plaatst en hiermee grijp je niet snel mis. De meeste dagen gebruik ik ze een 45 minuten per dag en dat zorgt ervoor dat je het case pas na ruim 2 weken een keer hoeft op te laden.

JVC HA-XC70BT-R tech365nl 006

Wat kost nou zo’n setje? Met een prijs van €149 vind ik ze netjes in de markt staan. Ze zijn volledig draadloos, worden constant geladen en doen wat je van de naam verwacht. Het afspelen van je favoriete muziek met een flinke dosis bass. Of dit past bij jouw voorkeur mag je uiteraard zelf invullen. Is dit het geval, dan zit je met dit setje van JVC goed.

Prijs en beschikbaarheid

De JVC HA-XC70BT-R earbuds zijn direct verkrijgbaar voor een prijs van €149.


Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Één reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button