tech365

Review: JUKE, de Nederlandse streamingdienst met radiozenders

De laatste tijd reis is steeds vaker met de trein. Als ik iets onprettig vind is het wel het lawaai dat erbij komt kijken. Sommige oude treinen zijn nieuw leven ingeblazen, maar dit wil niet zeggen dat ze net zo comfortabel zijn als sommige andere. Muziek luisteren is voor mij dan ook een perfecte manier om mezelf even helemaal af te sluiten van alles en iedereen. Thank God for music! Anyway, de titel verklapt het al. Dit is een review. En komt perfect uit in combinatie met mijn reizen met het openbaar vervoer. Ik testte namelijk “JUKE”, een streaming dienst voor het luisteren van je favoriete muziek en radiostations. Vooral dit laatste is iets waar JUKE net wat anders in is dan andere.

JUKE, de jongste telg in streaming land

We kennen allemaal Spotify en Deezer wel, maar JUKE is voor veel mensen toch nog een onbekende in het segment. Ook voor mij hoor. Pas toen ik de vraag kreeg of ik de dienst eens wilde proberen kwam ik erachter wat het was. Ik denk dat dit te maken heeft met het feit dat deze muziekdienst nog wat nieuwer is dan de gevestigde concurrenten. Nu ben ik zelf al lange tijd lid van de Spotify familie en heb al flink wat uurtjes luisteren achter de rug. Om die reden vond ik het zeker interessant om JUKE eens te proberen en te zien of het zich standhoud ten opzichte van wat ik gewend ben. 

juke startscherm

Focus op Radio en Nederlandse redacteuren

In essentie is JUKE vooral gericht op liefhebbers van Nederlandse radio en muziek. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je alleen maar Nederlandstalige meezingers aantreft. Met ruim 50 miljoen tracks vind je net zo makkelijk een album van Metallica, Skrillex of Headhunterz. Drie totaal verschillende genres maar allemaal beschikbaar in de muziekbibliotheek. Kijk je echter naar de radiozenders dan zit dit vooral de Nederlandse zenders die je kent, zoals: Radio 538, Veronica, Slam FM en ga zo maar door. Dit is overigens gewoon helemaal gratis. Je krijgt daarnaast ook een ruime collectie aan playlists met bekende Nederlandse artiesten en radio DJ’s als redacteuren. Zo zijn er lijsten beheer door Edwin Evers, Ilse de Lange en Guus Meeuwis. 

JUKE Radiozender

Toegang tot JUKE is gratis. Tenminste, het deel waar je radiozenders kunt beluisteren en speciale themazenders zoals Dance Department bijvoorbeeld. Wil je echter toegang tot de grote muziekbibliotheek dan moet je een maandelijks bedrag betalen van €9,99. Beperkt gratis dus. De betaalde versie mag je op twee apparaten gelijktijdig gebruiken, zolang het maar niet twee telefoons zijn.

Juke en Juke Premium

Net zoals je gewend bent uit andere streamingdiensten is het bij Juke ook mogelijk om je eigen afspeellijsten samen te stellen, muziek te downloaden voor offline toegang en je favoriete tracks aan te bevelen aan je vrienden. De muziek die je download, bijvoorbeeld voor onderweg in de trein, blijft 30 dagen toegankelijk voordat het wordt verwijderd. 

JUKE in de praktijk

Het installeren van de app is een fluitje van een cent. App Store open, JUKE kiezen en even wat vragen beantwoorden. Meer is het eigenlijk niet. Je kunt het een maand gratis proberen zonder dat je hoeft te betalen. Je abonnement wordt wel automatisch verlengd als je de betaalde versie hebt gekozen, Mocht het niets voor jou zijn dan moet je wel tijdig je proefperiode opzeggen om te voorkomen dat er automatisch geïncasseerd wordt.

installatie JUKE app

De app werkt eenvoudig en is overzichtelijk opgebouwd. Er is wel nadrukkelijk gekozen om de radiozenders en bekende Nederlandse muziekliefhebbers als eerste te tonen. Persoonlijk luister ik niet graag naar radio als ik mijn koptelefoon op heb, dus voor mij had dit niet gehoeven. Toch is dit wel wat de app onderscheid van bijvoorbeeld Spotify. Een “eigen” Nederlands tintje zeg maar. Scroll je iets verder door dan krijg je verschillende playlists aangeboden waaronder die van Ontdekkers, Stemming, Klassiekers en verschillende genres. Uiteraard ontbreken ook de populaire nummers niet. Ik merk zelf dat wanneer ik even de radio en bekende Nederlanders voorbij scroll er al snel muziek voorbijkomt die past bij wat ik zoek. Ondersteuning voor bijvoorbeeld Sonos en Chromecast heeft de app gelukkig ook.

JUKE in plaats van Spotify?

Ik was een beetje sceptisch voor wat betreft JUKE en om Spotify een poosje aan de kant te laten liggen. Hier weet ik naadloos mijn favoriete muziek op te vinden en de app weet wat ik leuk vind. Toch merkte ik al snel dat er echt een enorm aanbod aan muziek te vinden is op JUKE. En dan bedoel ik ook echt muziek dat niet mainstream is. Net zo makkelijk luister je naar de albums van Metallica, even knallen met een hardstyle album, of een nummer zoals Crystalize van Lindsey Stirling. Aanrader trouwens!

JUKE album nummer aanbevolen

De mogelijkheden zijn goed, het aanbod is goed, maar toch zou ik zelf de overstap nog niet maken. Dit heeft niets te maken met de kwaliteit van de dienst, maar puur met een tweetal items die voor mij ontbreken. Zo is er geen app voor Apple CarPlay en die gebruik ik in mijn auto voor het bladeren door de muziek heen. Daarnaast heeft Juke nog geen familie abonnement, waardoor ik het niet kan delen met maximaal 5 andere gelijktijdig. Maar dit neemt niet weg dat de muziekdienst best goed is opgezet. En als jij iemand bent die ook graag radio luistert in de trein of bus, of graag naar de favoriete hits luistert van Nederlandse radio DJ’s of artiesten, dan biedt JUKE je meer dan bijvoorbeeld Spotify.

Het is vooral persoonlijk

Het is geen kwestie van goed of niet goed, maar puur waar jij van houdt. En dat is een compliment richting de streamingdienst. Ik hoop dat je dit ook duidelijk teruggevonden hebt in de review. Want wat werkt voor mij hoeft niet de oplossing voor jou te zijn. Het zou tof zijn wanneer JUKE nog met een familie-abonnement komt waarmee je voor je kinderen, partner of huisdier een eigenlijk account kunt aanmaken zonder hiervoor direct de volle mep te hoeven betalen. Bijvoorbeeld €9,99 voor Premium en €15,99 voor 5 gebruikers op hetzelfde adres. Maar wie weet wordt deze mogelijkheid op een later moment nog wel opgenomen in de dienst.

Je kunt JUKE Premium gratis een maand lang gebruiken. Alleen even opletten dat het automatisch na een maand wordt verlengd en je dus moet betalen. Een abonnement op JUKE Premium kost €9,99. Het geeft je wel ruim de tijd om te zien of JUKE bij jou past.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen