tech365
Jedi Challenges tech365 999

Jedi Challenges Argumented Reality game, may the Force be with you!

Onlangs kwam de nieuwste Star Wars film in de bioscoop. Eindelijk! Na een jaar wachten kunnen we weer verder met het verhaal. Om alvast een beetje in de mood te komen had ik nog een nieuwe Star Wars game in de doos zitten. Jedi Challenges, om precies te zijn. Een Argumented Reality (AR) game die je woonkamer moet omtoveren tot een virtueel universum. Ok, ik ben onder de pannen!

Jedi Challenges tech365 001

Jedi Challenges als app op je smartphone

De game is niets meer dan een app voor je smartphone. Dit klinkt misschien wat oneerbiedig, maar het geeft vooral aan hoe simpel het eigenlijk is. De Jedi Challenges app download je naar je smartphone, koppelt de headset en speciale Lightsaber en je bent klaar om te gamen. Ook al ziet het er heftig uit met alle accessoires, het is eigenlijk gewoon een app.

Jedi Challenges tech365 015

Lenovo’s Mirage headset zorgt voor de AR

Jedi Challenges is een game die je speelt met een Lenovo Mirage headset. Je hebt ze vast weleens gezien, van die grote skibril-achtige headset waar je een smartphone in kunt schuiven. Het apparaat heeft zelf meestal vrij weinig tot geen techniek ingebouwd, en je smartphone is de grote kracht achter de beelden en het geluid. Niets mis mee. Doordat het hier om AR-gaat heb je de smartphone niet recht voor je neus zitten. Je wilt immers beelden geprojecteerd zien binnen de omgeving waar je bent. Bij VR wordt je smartphone vaak direct voor je ogen geplaatst.

Jedi Challenges tech365 008

De Mirage headset zelfs is voorzien van een drietal knoppen voor de besturing van de game en menu’s en twee camera’s voor motion tracking. Als je goed kijkt zie je ook een tweetal spiegels. Deze spiegels worden gebruikt om de beelden van de smartphone uiteindelijk voor je gezichtsveld te projecten. Dit maakt het mogelijk om een Lightsaber gevecht aan te gaan met Kylo Ren, waarbij je hem in de woonkamer te grazen neemt.

Jedi Challenges tech365 010

Aan de zijkant van de headset zit een speciale slede, die je eenvoudig eruit kunt trekken. In deze slede plaats je de smartphone en schuift hem weer terug. Vervolgens verbind je de smartphone met de headset en klaar ben je. Omdat de headset geschikt is voor veel verschillende smartphones heeft Lenovo een drietal verbindingskabels standaard in de doos zitten. Voor Apple Lightning, micro-USB en USB-C-smartphones.

Jedi Challenges tech365 016

Wat zou Star Wars zijn zonder Lightsaber?

Het is natuurlijk geen echte Star Wars game zonder een Lightsaber. Het eerste dat je ziet als je de doos opent is het grote glimmende lightsaber met een korte punt. Het is geen kleine stukje speelgoed. Door middel van Bluetooth koppel je het lightsaber aan je smartphone en kun je hem gebruiken in de game. Er zit een grote ronde knop op, en zoals het hoort, een knop om hem te activeren.

Jedi Challenges tech365 002

In de game zie je hem dan als de welbekende “lichtstraal”. Het ziet er tof uit en is voor de game simpelweg essentieel. Hij is oplaadbaar via de USB-aansluiting aan de onderkant. Dit is ideaal en maakt het rommelen en zoeken naar batterijen verleden tijd.

Jedi Challenges tech365 004

Nu hebben we een headset en een lightsaber, maar toch is dit nog niet voldoende om met de game aan de slag te gaan. Er wordt nog een kleine bol op een voetje meegeleverd. Dit is niet voor de sier overigens. De bol is een volgbaken en wordt ook door middel van Bluetooth gekoppeld aan je smartphone.

Jedi Challenges tech365 006

In de game zorgt hij ervoor dat je locatie wordt gevolgd, en de omgeving is aan kan passen aan jouw positie. Aardig essentieel dus. Hij is gemaakt van rubber zodat je er ook nog eens per ongeluk tegen aan kunt schoppen. Klinkt raar, maar als je helemaal opgaat in de game dan is dit niet uitgesloten.

Jedi Challenges tech365 007

Drie verschillende typen games

Genoeg over de accessoires, tijd voor de game. Zoals ik al eerder schreef is Jedi Challenges een app. Je download hem naar je smartphone en kunt hem vervolgens direct starten. De game loodst je eerst door de verschillende stappen heen om alles te koppelen. Als dit gebeurd is dan kun je kiezen uit een drietal verschillende games. Dit zijn: Lightsaber-gevechten, Holochess, en strategische gevechten.

Lightsaber-gevechten

De Lightsaber-gevechten hebben niet veel toelichting nodig. Je pakt je lightsaber en stort je in de verschillende soorten gevechten op je pad. Zo begin je eerst eenvoudig met gevechten tegen droids. Je kunt ze vernietigen door middel van het afweren en terugslaan van de schoten uit de blasters. Komen ze dichterbij, hef dan je lightsaber en vernietig ze in close combat. Het echte werk begint als je tegenover Kylo Ren staat. Hij is wat minder mild dan de droids, en gaat er vol in. Verdedig jezelf met je lightsaber en val aan wanneer je kunt.

Holochess

Holochess klinkt je misschien wel bekend in de oren. Jep, dat zat inderdaad in Episode IV – A New Hope. Het is een soort schaken waarbij beide kanten diverse wezens in kunnen zetten in een strategisch bordspel. Je kunt het bord bekijken en door middel van je zicht bepalen welke zet je wilt gaan maken. Je kijkt dus naar de plaat waar je naartoe wilt en ze de stap. Dit is wat minder volle actie dan de lightsaber-gevechten, maar daagt je meer uit op een strategisch vlak.

Strategisch gevecht

De laatste game modus is het strategisch gevecht. Je bent de leider over je eigen leger en gaat in gevecht met de legers van de Dark Side. Je komt hier allerlei vijanden tegen die je kent uit alle eerdere films en speelt bekende gevechten na. Zoals een van de belangrijkste veldslagen uit de Galactic Civil War, de slag om Hoth.

Tijd om zelf de strijd aan te gaan

Ik had eigenlijk vooraf de verwachting dat de game een beetje tegen zou vallen. “We moeten iets hebben voor Star Wars en maken een app en accessoires, klaar!”. Toch maar even kijken hoe het echt is. Ik moet toegeven dat ze er best wat effort in hebben gestoken om het een leuke game te maken. Het strategische ‘Holochess’ schaakbord is grappig, maar vond ik niet echt mijn ding. Je moet de verschillende monsters op bepaalde plekken zetten en zo aanvallen. Grappig, maar niet echt de actie die ik zocht. De strategische gevechten beginnen er al iets meer op te lijken. Het is tof dat je hier midden tussen de actie zit. Allerlei bekende stukken uit de films kun je inzetten en gebruiken om de aanval in te zetten op de vijand.

Jedi Challenges tech365 019

Sightsaber please!

Het meest enthousiast was ik over de Lightsaber gevechten. Tja, hoe kan het ook anders. Eigenlijk willen we allemaal de Luke Skywalker uit de films spelen. Wie zijn grote held is het tenslotte niet? Het vergt even wat oefening, maar je hebt het snel te pakken. In het begin mag je nog even oefenen tegen wat droids, die je kunt verslaan door ze in stukken te hakken, of de schoten uit hun tasers terug te slaan. Het is erg gaaf om te zien hoe het Lightsaber in je hand verlengd wordt door de AR in de game. Je ziet de lichtstraal keurig meebewegen met je handen en dit maakt het best wel heel ‘echt’.

Jedi Challenges tech365 017

Is het een leuke game? Jazeker! Ik heb mij er prima mee kunnen vermaken. Wel merk je naar verloop van tijd dat de headset op je hoofd steeds zwaarder wordt. Dit vind ik nog steeds een van de dingen waardoor ik hem zelf niet zou kopen. En voor de prijs waarmee het set wordt weggezet, is het behoorlijk zonde om hem na een paar keer gebruiken weer weg te leggen.

Jedi Challenges tech365 022

Hij is wel aardig prijzig, dat is jammer. Persoonlijk zou ik het bedrag er niet voor neertellen. Toch is het wel gaaf gemaakt, dat moet ik ze wel meegeven. Onlangs kreeg ik een persbericht dat er weer nieuwe levels zijn toegevoegd aan het spel. Er wordt dus actief ontwikkeld aan nieuwe content, en dit is een belangrijk pluspunt.

Jedi Challenges tech365 020

Prijs en beschikbaarheid

Je kunt Jedi Challenges per direct bestellen en kost €299. Zorg dat je vooraf goed kijkt of je smartphone geschikt is voor het set, want niet alle toestellen zullen passen.

Jedi Challenges tech365 018

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageer op dit artikel

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Inschrijven  
Abonneren op

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen