Beeld en geluid

Review: Jabra Evolve2 85 Office headset

In deze review is de beurt aan de Jabra Evolve2 85 headset. Een zakelijke headset wel te verstaan. Maar gezien het feit dat de meeste van ons tegenwoordig vanuit huis werken is een dergelijke headset zowel zakelijk als privé interessant. Om die reden koos ik specifiek dit model uit het Jabra portfolio om te zien de Evole2 85 kan bieden als hybride oplossing.

Half maart begon ik met volledig met thuiswerken. Best wel wennen want normaliter was ik altijd 5 dagen in de week op kantoor of bij een klant. Binnen ons bedrijf was thuiswerken eigenlijk niet zo aan de orde, het was normaal dat je ’s ochtend naar de zaak kwam en ’s avonds weer naar huis. Niet dat het niet mocht, maar meer een vaste gewoonte. Ineens werd mijn zolder omgedoopt tot dependance van het bedrijf en ging de noodzaak van video-conferencen en bellen omhoog. Een mooiere usecase om deze headset van Jabra te testen is er eigenlijk niet.

Jabra Evolve2 85 tech365 009

Twee verschillende uitvoeringen

Voordat ik wat diepe in ga op de functionaliteit van de Evolve2 85 is het belangrijk om te weten dat er twee verschillende varianten zijn van dit model. De zogenaamde UC-variant en een speciale Microsoft Teams gecertificeerde. Het verschil zit hem in de functionele mogelijkheden zoals het zien wanneer je in gesprek bent en de functie van enkele knoppen. Voor deze review heb ik de UC-variant getest omdat de Microsoft Teams gecertificeerde nog niet beschikbaar was. Hierdoor is er wat wel ervaring opgedaan met Microsoft Teams, maar is hij dus officieel hier niet voor gecertificeerd.

Ontwikkeld voor dagelijks gebruik

Bij de ontwikkeling van deze headset heeft Jabra zich niet alleen gericht op het zakelijk gebruik. Het is meer een headset voor alledaags gebruik in de meest brede zin van het woord. Je zet hem ’s ochtend op in de trein om naar je favoriete muziek te luisteren, voert telefoongesprekken op je werk, luistert een rustig muziekje tijdens het uitwerken van een project en sluit weer af met wat lekkere beats onderweg naar huis. Maar ook thuis kun je hem nog prima opzetten om wat muziek te luisteren of even te gamen. Doordat hij gebruik maakt van Bluetooth kun je hem eigenlijk overal wel aan koppelen.

Jabra Evolve2 85 tech365 008

De focus bij dit model ligt vooral op het geconcentreerd en rustig kunnen werken. “Hoor alleen wat u wilt horen”, zegt Jabra zelf. Dit is mogelijk door enerzijds het design van de headset en anderzijds door de inzet van technologie. Dit model is een over-ear headset en sluit mooi af rond je oren. Dit alleen al zorgt ervoor dat je veel minder omgevingsgeluid kunt horen. Dit noemen we Passieve ruisonderdrukking (PNC). Daarnaast heb je ook de beschikking over digitale hybride ruisonderdrukking (ANC). Hierbij helpt de ingebouwde digitale chipset je een handje door het overige geluid te onderdrukken. Als je dit bij elkaar doet dan heb je Jabra’s zogenaamde Totale Ruisonderdrukking (TNC). In totaal worden er vier microfoons gebruikt om het omgevingsgeluid waar te nemen en te elimineren. De oorschelpen op de Evolve2 zijn voorzien van 40mm drivers, maar toch oogt het model mooi slank. Er is bewust gekozen om de speakers niet alleen geschikt te maken voor kwalitatief gesprekken voeren, maar ook muziek luisteren moet lekker klinken.

Jabra Evolve2 85 tech365 001

10 microfoons voor zuivere gesprekken

Voor het voeren van telefoongesprekken zijn maar liefst 10 microfoons aanwezig. De combinatie zorgt ervoor dat dat gesprekken zuiver van kwaliteit zijn en je geen last hebt van allerlei omgevingslawaai. De microfoon zit overigens verstopt in de Evolve2 85 en je moet hem eerst uitklappen om te gebruiken. Het voordeel hiervan is dat je er geen last van hebt als je niet hoeft te bellen, bijvoorbeeld als je onderweg bent. Als je microfoon uitgekapt wordt dan wordt hij direct actief. Klap je hem weg, dan wordt hij ook uitgeschakeld. Dit is handig voor wanneer je even je microfoon op mute wilt hebben tijdens een gesprek.

Onder de motorkap zit er een aardige dosis technologie om dit allemaal mogelijk te maken. Voor het draadloos verbinden met je smartphone, laptop of ander apparaat maakt de Evolve2 85 gebruik van Bluetooth 5.0. Je kunt in totaal 8 apparaten gekoppeld hebben aan de headset, waarvan 2 actief. Er is nog steeds een 3,5mm jack aansluiting beschikbaar maar de vraag is of je die echt zult gebruiken. Het model dat ik getest heb is de zogenaamde UC-variant (Unified Communications). Hij is gecertificeerd om samen met werken met legio telefonieoplossingen waaronder de door mij gebruikte 3CX Softphone voor mij werk. Verder werkt hij met oplossingen van merken als Cisco, Avaya en diverse andere. Microsoft Teams valt daar officieel niet onder. Er is een speciale versie van de Evolve2 85 die speciaal gecertificeerd is voor Microsoft Teams.

Jabra Evolve2 85 tech365 002

Solide design met comfortabele pasvorm

Het design van de Evolve2 85 bestaat uit een goed gevormde beugel voorzien van draai-scharnieren voor de oorschelpen. Je kunt ze hiermee omklappen om in de speciale draagtas mee te nemen of voor op de bureaulader. De kussens zijn van speciaal traagschuim overtrokken met kunstleer dat niet alleen zorgt voor een comfortabele pasvorm, maar ook omgevingsgeluid tegenhoudt. Dit kunstleer vind je ook over de beugel die zich op je hoofd bevindt voor een zachte finish. Er zit ook verlichting ingebouwd in de buitenkant van de oorschelpen die gaan branden als je in gesprek bent.

Jabra Evolve2 85 tech365 006

Batterijduur tot 37 uur

Een draadloze headset heeft natuurlijk ook een ingebouwde batterij nodig. Dat is bij de Evolce2 85 natuurlijk niet anders. De ingebouwde batterij biedt een gesprekstijd van 30 uur zonder het gebruik van ANC en het in-gespreklampje. Met beide opties aan kom je uit op 20 uur gesprekstijd. Als je alleen muziek luistert dan doen je 37 uur met een enkele lading en met ANC uit is dit 32 uur. Is de batterij leeg en moet je hem opladen dan duurt het 2,5 uur om het volledig vol te hebben. Mocht je hem niet volledig kunnen opladen dan is dat geen probleem. Met een kwartiertje laden is hij direct weer 8 uur bruikbaar. Opladen kan met behulp van de meegeleverde laadkabel (USB-A of USB-C) of door middel van een bureaulader. Dit laatste is wel heel erg makkelijk als je vaak op dezelfde plek wilt opladen.

Jabra Evolve2 85 tech365 010

Wat zit er in de doos?

  • Jabra Evolve2 85 headset
  • Bureaustandaard met oplader (niet bij alle verpakkingen)
  • USB-C naar USB-A laadkabel
  • Audiokabel met 3,5mm aansluiting en een lengte van 1,2m
  • Vliegtuigadapter
  • Draagetui
  • Documentatie

Jabra Evolve2 85 in de praktijk

Na mijn review van de Jabra Active 75t was ik erg benieuwd hoe de over-ear modellen van Jabra zouden bevallen. Het is toch weer iets anders dan een setje oordopjes en ik vind niet iedere headset lekker zitten. Dus is de Evolve2 85 dan een set waar ik moeiteloos een paar uur mee op mijn hoofd kan zitten? Tenslotte is de wereld nogal veranderd sinds het ingaan van de smart lockdown in Nederland en bel/conference ik vele malen meer. Helaas was op dat moment de Teams-gecertificeerde uitvoering nog niet beschikbaar. Toch heb ik stiekem wel Teams gebruikt natuurlijk.

Jabra Evolve2 85 tech365 013

Prettige pasvorm en materialen

Allereerst de pasvorm. Ik vind hem erg prettig zitten op mijn hoofd en je merk echt dat de materialen van hoogwaardige kwaliteit zijn. Geen kraakje of vervelende geluidjes bij het op- en afzetten en alles voelt degelijk aan. Ook de traagschuim oorschelpen blijven prettig zitten na een lange tijd dragen. Dit blijft natuurlijk persoonlijk. Bijvoorbeeld het in- en uitklappen van de microfoon is altijd een mooie manier om te ondervinden hoe het met de kwaliteit gesteld is. Prima in orde! Het enige dat ik niet mooi vind zijn de metalen pennen die gebruikt worden voor het opladen op de bureaustandaard. Kleinigheidje en zeker geen reden om hem niet te kopen.

Jabra Evolve2 85 tech365 011

Gecertificeerd voor veel gebruikte UC-platformen

Als je gaat bellen met de Evolve2 85 is het dus erg belangrijk om vooraf te controleren of jouw gebruikte platform op de lijst van geschikte oplossingen staat. Het zou vervelend zijn als je bepaalde functies niet kunt gebruiken. Ik heb aardig wat gesprekken via mijn 3CX softphone gevoerd en allemaal zonder problemen. De audio is goed en degene aan de andere kant ervaart het als prettig. Weinig omgevingsgeluid en een zuiver gesprek. Ook bij het bellen via mijn iPhone was de ervaring hetzelfde en waren er eigenlijk geen aandachtspunten. Wat ik erg handig vind is dat je de microfoon direct op mute kan zetten als je hem naar boven klapt.

Met Microsoft Teams werkt dit model over het algemeen ook prima. Je mist wel de mogelijkheden zoals het in gesprek lampje. Ik heb wel de eerste tijd wat last gehad dat de audio soms uitviel, maar na een update van Teams was dit ineens verdwenen. Let op, officieel heeft dit model geen certificering voor Teams en is dit dan ook geen tekortkoming van dit model.

Jabra Evolve2 85 tech365 005

Ook muziek luisteren is een prettige ervaring

Tijdens het werken luister ik graag naar muziek. Ik was echt nieuwsgierig hoe dat zou klinken op dit model, aangezien een zakelijk headset om mee te bellen vaak niet de allerbeste kwaliteit geluid produceert. Jabra heeft met dit model echt een geweldige allrounder ontwikkeld, want ook het luisteren naar muziek klinkt enorm goed. Met behulp van de Jabra Sound+ kun je vervolgens ook nog het geluidprofiel aanpassen aan jouw wens. Meer lage tonen met Bass Boost, of juist geoptimaliseerd voor spraak. Daarnaast is het ook mogelijk om eigen profielen aan te maken. De lage tonen zijn iets milder dan dat je vaak tegenkomt in headset die echt ontwikkeld zijn voor het luisteren naar muziek. Maar door in de app het laag een beetje aan te dikken kun je hier nog wat mee spelen.

Jabra Sound+ app geeft veel mogelijkheden voor personalisatie

De Sound+ app van Jabra draagt overigens enorm bij aan de eenvoud van het instellen van de headset evenals het updaten van firmware. In mijn review over de Active 75t was ik hier al enthousiast over en het is fijn om te zien dat ook deze zakelijke headsets dezelfde app gebruiken. Zo heeft dit model ook weer de beschikking over een HearThrough modus waarin je even mee kunt luisteren met wat er zich buiten je headset bevindt, ondanks dat je ANC actief hebt. Er is ook nog speciale software die je op je laptop of computer kunt installeren voor extra communicatie met je telefonie platform.

Als ik een aantal goede eigenschappen van deze headset zou moeten noemen dat ontbreekt de lange accuduur hier zeker niet. Want als hij eenmaal volledig is opgeladen doe je echt lang met je headset. Stel je gebruikt hem 3 uur per dag dan doe je makkelijk en werkweek met je accu. Als je dan additioneel nog wat muziek luistert dan moet je waarschijnlijk wel een keertje extra opladen. Maar dan nog, in slechts een kwartiertje op de lader kun je bijna een hele werkdag verder. De bureaulader is hierbij wel handig voor thuis, maar voor op kantoor is het weer afhankelijk of je altijd een vaste plek hebt. Zo niet, dan gewoon even opladen met je meegeleverde USB-kabel.

Jabra Evolve2 85 tech365 004

Een zeer prettige headset voor zakelijk- en thuisgebruik

Wederom een headset van Jabra waar ik eigenlijk alleen maar positieve ervaringen mee heb. Helaas was dit model niet gecertificeerd voor Microsoft Teams en is het jammer dat je moet kiezen uit een van de twee uitvoeringen. Dit zal vast een technische reden hebben want anders had er gewoon een enkele uitvoering geweest die beide had. Niettemin is hij goed in staat om gesprekken mee te voeren en te kunnen luisteren naar je favoriete muziek. Een hybride headset voor zakelijk gebruik, maar ook voor thuis. De prijs ligt overigens wel echt in het wat hogere segment voor headset. Voor dit model is de adviesprijs een goede €499 en dat vind ik voor mij persoonlijk wel aan de hoge kant. Niet zozeer dat hij het niet waard zou zijn, maar meer dat ik een dergelijk bedrag niet zou uitgeven aan een headset.

Jabra Evolve2 85 tech365 003

Prijs en beschikbaarheid

De Jabra Evolve2 85 headset is per direct verkrijgbaar voor een adviesprijs van €499. Mocht je hem willen aanschaffen, let dan goed op dat je twee versies van de headset kunt krijgen. Een versie geschikt voor UC en een speciaal met voor Microsoft Teams.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button