Review: Jabra Elite Active 75t draadloze in-ears

Wie tech365 regelmatig bezoekt weet ik dat ik een liefhebber ben van het testen van audioapparatuur. Of het nu een muziekspeler is, een DAC of een setje in-ears maakt mij niet uit. Lekker genieten van mijn favoriete muziek onder het genot van een vers stukje tech. Wie wil dat nou niet? Voor deze review testte ik een setje Jabra Elite Active 75t in-ears.

Misschien niet voor iedereen een merk dat ze kennen van consumenten audio, maar in het zakelijke segment is het een grote naam. Ik was dan ook erg nieuwsgierig naar de Jabra in-ears en was misschien op een voorhand zelfs een beetje sceptisch. Is dit wel echt het segment waar dit merk zich aan moet wagen?

Op voorhand wil ik alvast uit de doeken doen dat dit met recht het beste setje in-ears is dat ik tot nu toe heb gebruikt. En ondanks dat niet van ieder set een review op mijn website staat zijn het er aardig was. Apple Earpods, Earpods Pro, JBL, JVC en ga zo maar door. Straks meer over mijn ervaring met het set.

De Jabra Elite Active 75t richt zich niet alleen op gebruikers die muziek willen luisteren tijdens het reizen naar hun werk, of het draadloos bellen op kantoor. Natuurlijk is het set hier prima geschikt voor maar het ontwerp heeft nog met een extra dimensie rekening gehouden: de actieve levensstijl. Joggen, wielrennen, een lekkere krachttraining, allemaal bezigheden waarbij je toch op een andere manier beweegt en ook je in-ears te maken krijgen met allerlei uitdagingen. Terwijl ik dit schrijf heb ik net een krachttraining gedaan op zolder waar de temperatuur zo’n 30 graden is. Ineens is het erg handig dat de Elite Active 75t bestand is tegen zweet. Of wat dacht je van een onverwachte hoosbui op de racefiets?

Bestand tegen zweet en stof

Het set is dus voorzien van een IP57-certificering wat wil zeggen dat ze spatwaterdicht zijn en bestand tegen zweet en stof. Jabra is overtuigd dat het setje hier niet aan onder doorgaat en geeft zelfs twee jaar garantie op schade door zweet en stof. De in-ears ontvang je in een speciaal opberg cassette die ook dient voor het opladen van beide oordopjes. Hier is gekozen voor USB-C wat past bij veel apparatuur vandaag de dag, maar voor iPhone-gebruiker zorgt voor een extra kabeltje voor het opladen. Maar, goed nieuws op dit vlak. Binnenkort verschijnt de Elite Active 75t namelijk ook met draadloze oplaadmogelijkheden. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de opbergcassette op een Qi-lader te plaatsen en hij begint direct te laden. Problem Solved!

Bij een set dat moet passen bij een actieve levensstijl moet erg veel aandacht besteed worden aan de pasvorm. Niemand zit te wachten op een pauze iedere 2 minuten om je oordopjes weer in te doen of te moeten zoeken. De vorm van de Elite Active 75t is anders dan je ziet bij bijvoorbeeld Apple Earpods. Ze lijken een beetje op oordopjes die je wel eens ziet bij lawaaierige beroepen. De vorm lijkt op de binnenkant van je oor en draai je op die manier ook naar binnen. Hiermee sluit hij de gehoortoegang volledig af en heb je ook direct passieve geluidsonderdrukking. Actieve geluidsonderdrukking heeft het set niet. Jabra is overtuigd dat dit met de pasvorm niet nodig is. Aan het einde van het oordopje, het deel dat het meest in je oor zit, vind je verwisselbare rubberen dopjes. Hiermee is de pasvorm verder aan te passen zodat hij comfortabel in je oor zit. Standaard worden er drie maten dopje (EarGels) meegeleverd in de maten S, M en L.

SideTone laat je jouw eigen stem horen tijdens een gesprek

Jabra is geen onbekende als het gaat om apparatuur voor het voeren van gesprekken. Dit vind je ook terug in de Elite Active 75t. Niet alleen is hij geoptimaliseerd voor het afspelen van jouw favoriete muziek, maar ook voor het voeren van telefoongesprekken is hij voorzien van wat een handigheidje. Aan de buitenkant van de oordopjes zijn maar liefst vier microfoons geplaatst. Deze microfoon kunnen ingezet worden om via de oordopjes jouw eigen stemgeluid te horen. Hiermee heb je wat minder last van een dof geluid omdat je enkel de lage tonen van je eigen stem hoort. Je oor is immers afgesloten door de pasvorm van de oordopjes. Jabra noemt deze optie “Sidetone” en je kunt zelf bepalen hoeveel van je stemgeluid je terug wilt horen tijdens het bellen.

De microfoons zijn niet enkel aanwezig om te assisteren bij het voeren van een telefoongesprek. Je kunt ze ook gebruiken voor de functie die Jabra de “HearThrough” modus noemt. Als je HearThough activeert dan kun je meeluisteren wat er horen is buiten je oordopjes. Want door de pasvorm wordt het omgevingsgeluid buitengesloten. Dit is vooral handig op plekken waar je wat bewuster wilt zijn van je omgeving. Denk bijvoorbeeld aan het omroepen door de conducteur in de trein, of een drukke weg waar je tijdens het fietsen toch wilt kunnen horen wat er om je heen gebeurt, of als je ineens een bekende ziet en wilt voorkomen dat je diegene simpelweg niet kan horen. De hardheid van de HearThrough kun je zelf ook in de Jabra Sound+ app bepalen en hiermee aanpassen op jouw persoonlijke voorkeur of situatie.

Uitgebreid personaliseren van geluid en hulpfuncties

Omdat iedereen een eigen voorkeur heeft hoe bepaalde functies moeten werken heeft Jabra de Sound+ app voorzien van een breed scala aan mogelijkheden voor de Elite Active 75t. Ik noemde net al even de mogelijkheden voor de SideTone en HearThrough functies maar ook de beide knoppen op de oordopjes kun je helemaal zelf instellen. Wil je links drukken om muziek te pauzeren? Of liever rechts? En wat als je twee keer drukt? Allemaal persoonlijke voorkeur die je kwijt kunt in de Sound+ app. Daarnaast is er ook een equalizer aanwezig die het mogelijk maakt om het geluid te personaliseren. Er zijn een aantal standaard standen voorgeprogrammeerd zoals: Neutral, Speech, Bass Boost, Treble Boost, Smooth en Energize. Zoek je toch net iets anders voor jouw favoriete muziek dan kun je de balans tussen laag, midden en hoog door middel van vijf verstelbare punten aanpassen.

Gehoortest voor eigen luisterprofiel

Als laatste optie voor het personaliseren van het geluid is er nog MySound. Door middel van het meten van het bereik van jouw gehoor kan de Jabra Sound+ app een gepersonaliseerd profiel samenstellen wat zorgt dat het aansluit bij jouw gehoor. Voor het instellen van jouw eigen soundprofiel zoek je een rustige plek op en luistert goed een toon hoort op een bepaald moment, en bevestigt dit in de app. Hiermee ontstaat een profiel van wat jij wel en niet kunt horen en kan de app jouw luisterervaring hierop afstemmen.

Ik noemde net al even het fenomeen “knoppen”. Ja, dat zijn het op de Elite Active 75t ook echt. Geen aanraaksensoren onder het oppervlak, maar gewoon link en rechts een drukknop in het midden van de oordopjes. Alle functies van de knoppen tijdens de verschillende situaties, zoals bellen of muziek luisteren, zijn in te stellen in de Sound+ app. Ook het regelen van het volume is hier onderdeel van. Door het indrukken van de linker knop neemt het volume af, en rechts zorgt voor een toename. Klinkt logisch maar een functie die op veel in-ears simpelweg niet aanwezig is.

Maximaal 28 uur luisterplezier

Klaar met luisteren? Berg dan de oordopjes op in de opbergcassette. Op het moment dat ze er bijna inzitten merk je dat er magneten aanwezig zijn om de dopjes op hun plaats te houden. Hiermee kunnen ze er ook niet uitvallen als je hem opent terwijl je aan het lopen bent. Eenmaal in de cassette gaan de oordopjes ook direct opladen. Zolang je zorgt dat de cassette niet leeg is zijn jouw oordopjes dat dus ook niet. Bij normaal gebruik geeft Jabra 7,5 uur af voor muziek en gesprekstijd. Met een volle cassette kun je ze bijna vier keer volledig opladen en heb je een totale gebruikstijd van 28 uur. Zijn ze volledig leeg? In iets minder dan 2,5 uur is het boeltje weer helemaal vol. Door de oordopjes een kwartiertje in de cassette te plaatsen kun je ze alweer een uur gebruiken. Weinig kans dat je zit te tobben met lege oordopjes dus.

Voor het verbinden van de Elite Active 75t heb je de beschikking nodig over Bluetooth. Geen verassing natuurlijk. Je kunt twee apparaten tegelijkertijd actief gekoppeld hebben als bron. In totaal kun je tot 8 apparaten koppelen aan de oordopjes. Ze ondersteunen Bluetooth 5.0 en blijven verbonden tot een maximum van 10 meter. Hierover straks meer, want hier had ik een leuke ervaring mee tijdens het testen.

Wat zit er in de doos?

Jabra Elite Active 75t in de praktijk

Aan het begin van deze review kreeg je al even een tipje van de sluier over mijn persoonlijke ervaring met dit set van Jabra. Inmiddels heb ik het set bijna drie weken intensief gebruikt tijdens allerlei verschillende scenario’s om een goed beeld te krijgen hoe de Elite Active 75t zich gedraagt. Tijdens een workout, tijdens het fietsen op de racefiets, hangend op de bank in een stille kamer en als uitvlucht als mijn dochter “The Voice Kids” aan het kijken was. Vooral dit laatste is een perfect scenario om je geluidsonderdrukking te prijzen.

Het luisteren naar muziek op de Jabra Elite Active 75t doe ik door middel van een Fiio M7 audiospeler en een verzameling muziek in FLAC/DSD/DSF formaat. De Fiio M7 is in staat om in Hi-res audio muziek af te spelen en hiermee weet ik zeker dat de bron goed is.

Muziek luisteren is een absoluut genot met dit set

Voor mij is muziek luisteren de hoofdreden om een setje in-ears aan te schaffen. De mogelijkheden om te bellen zijn fijn, maar ondergeschikt. Dit verschilt voor iedereen en is een persoonlijke keuze die aansluit bij jou leefpatroon. Ik hecht dus ook meer waarde aan deze ervaring.

Tijdens het doorlezen van de specificaties was ik benieuwd of het gebrek van actieve geluidsonderdrukking een gemis zou zijn. Veel merken kiezen hier bewust voor en persoonlijk heb ik hier vaak profijt van. De Elite Active 75t heeft dit dus niet. En ik moet zeggen dat ik het eigenlijk geen seconden gemist heb. Sterker nog, ik heb na een week nogmaals in de specificaties gekeken of het er echt niet op zat. Door de strakke pasvorm sluiten de oordopjes de gehoorgang zo goed af, dat omgevingsgeluid nog nauwelijks hoorbaar is.

Tijdens het luisteren van muziek merk je dat door de pasvorm je ook flink wat lage tonen hebt. Niet kunstmatig qua toon, maar diep en zwaar. Soms is dit lekker bij het luisteren van je favoriete muziek, maar soms ook wat aan de zware kant. Om die reden ben ik erg gecharmeerd van het aanwezig zijn van uitgebreide mogelijkheden om de muziek af te stemmen op je persoonlijke voorkeur. De Sound+ app biedt namelijk een aantal standaard profielen aan, maar laat je ook zelf even de lage tonen iets temperen, of juist andersom. In combinatie met het MySound profiel op basis van de ingebouwde gehoortest komt er een heerlijk geluid uit.

De mogelijkheid om de HearThrough functie te activeren met een druk op het linker oordopje is enorm handig. Als er iemand tegen je wil praten dan activeer je de functie waardoor de microfoons het omgevingsgeluid aan je kunnen laten horen. Maar ook voor het oversteken van een drukke kruising op de racefiets is het een handige functie. Ik heb hem zo ingesteld dat hij de muziek pauzeert als ik HearThrough activeer zodat ik maximaal hoor wat er om mij heen gebeurt tijdens het wielrennen als het nodig is. Stiekem mijn meest favoriete functie.

Een set vinden waarvan voor iedereen de klank 100% naar wens is, is een utopie. Ieder oor is anders, iedere voorkeur ook. Toch kan ik met recht zeggen dat dit setje voor mij de absolute winnaar is tussen alle merken die ik tot nu toe geprobeerd heb. Qua klank, kwam pasvorm, maar ook de mogelijkheden in de Sound+ app.

SideTone functie maakt bellen net wat fijner

Als je een telefoongesprek voert en je gehoorgang is afgesloten dan hoor je het eigen stemgeluid niet meer. Vaak gaan vooral de lage tonen wat naar voren komen omdat de rest wegvalt. Tijdens het bellen geeft dit soms het gevoel dat je niet goed weet hoe hard je praat en of je duidelijk praat. Dit is met de Elite Active 75t niet anders.

Jabra heeft hier naar mijn mening wel een slimmigheid op gevonden met de SideTone optie. Doordat vier microfoons nu naar je stem luisteren aan de buitenkant van de oordopjes, krijg je in je oor toch die terugkoppeling van je eigen stemgeluid. Dit werkt goed, maar als je een wat zwaardere stem hebt blijf je toch een beetje het gedempte gevoel houden, ondanks dat je jezelf wel beter kan horen. Van mij had het nog iets duidelijk binnen mogen komen, maar dit is al een hele verbetering in het bellen met gesloten in-ears.

Comfortabele pasvorm tijdens het sporten

De pasvorm van een setje in-ears is een hele belangrijke maatstaf in het gebruikerscomfort. Er is niets vervelender dat het gevoel dat ze uit je oor gaan vallen. Maar ook te strak in je oor is geen pretje en gaat je op den duur tegenstaan. Ik heb heel kort geëxperimenteerd met de verschillende EarGels die Jabra meelevert. Het setje dat er standaard al op zit blijft mijn favoriet en ik kan het set met gemak een paar uur dragen. Ook tijdens het wielrennen, een workout met gewichten of tijdens het lopen in de buitenlucht (ja dat doen techies ook wel eens). Alles blijft prima op zijn plaats zonder in te leveren op het draagcomfort.

Het feit dat Jabra gekozen heeft om echte druktoetsen te gebruiken in plaatst van een aanraakoppervlak vind ik met sporten echt een voordeel. Geen geklooi met zweterige handen om het volume te regelen maar gewoon een druktoets die altijd werkt. Misschien niet het meest hip, maar ik ben blij met de keuze.

Jabra Sound+ app

Apps zijn altijd een leuk onderdeel van een review. Het ene merk heeft een mooie uitgebreide app, de ander komt met iets op de proppen waarvan je het nu niet kunt zien. Dus voordat ik de app installeerde was ik wat sceptisch. Hier was eigen helemaal geen reden toe. Jabra is een voorbeeld aan vele hoe een app voor een dergelijk device eruit moet zien. Het werkt goed en stabiel, maar geeft je op ieder vlak uitgebreide controle. Verschillende geluidsprofielen, aparte equalizer, functies van knoppen toewijzen, oordopjes zoeken en ga zo maar door.

Tijdens het gebruik van de app heb ik eigenlijk maar een klein ding gehad dat niet goed ging. Dit was het updaten van de firmware. Voordat ik een product test zorg ik er altijd voor dat het is bijgewerkt met de meest recente software. Het updaten van de firmware startte prima en door middel van de kleuren van de led op de cassette kon ik het proces volgen. Alleen iets wat een paar minuten zou duren was na 20 minuten nog niet afgerond. Na even zoeken kwam ik een post tegen op Reddit dat dit mogelijk kon komen omdat de oordopjes nog niet ver genoeg opgeladen waren. En inderdaad, door de cassette aan de oplader te hangen kon de firmware update worden afgerond. Kleinigheidje, maar een melding “Let op, batterij van oordoppen te laag” of iets dergelijks had misschien handig geweest.

Doen of niet doen?

Ik kan het mij voorstellen dat het een lastig segment is om iets in te kopen. Wat moet je nemen als er zoveel aanbod is? Je kunt veel eigenschappen afwegen en uiteindelijk bepalen of het jou de prijs van het product waard is. De prijs van dit setje ligt bij de meeste webshops net onder de €200. Voor een set van deze kwaliteit zou ik er geen moment aan twijfelen om dit bedrag ervoor neer te tellen. Het comfort, de geweldige geluidskwaliteit en de mogelijkheid om alles naar wens in te stellen is van een niveau waar veel andere merken een puntje aan kunnen zuigen. Mijn advies? Doen!

Mocht je willen profiteren van de mogelijkheid om draadloos op te laden dan moet je nog heel even geduld hebben. Op korte termijn verschijnt de variant die dit kan in de winkel. Dit zou het set voor mij helemaal afmaken en gelukkig is het een optie die eraan komt.

Prijs en beschikbaarheid

Je kunt de Jabra Elite Active 75t per direct verkrijgen voor een prijs van €199. Binnenkort verschijnt ook de nieuwe uitvoering van dit model voorzien van draadloze oplaadmogelijkheden.

Mobiele versie afsluiten