World Wide Web

IPv6 viert 20 jarig bestaan; wereldwijde uitrol inmiddels 10 procent

Soms lijkt het alsof Internet Protocol Versie 6, ook wel afgekort als IPv6, nog redelijk nieuw is. Dit is echter zeker niet het geval. Dit jaar viert het protocol namelijk haar 20ste verjaardag. Inderdaad, IPv6 is er dus al gewoon 20 jaar!!

Ik kan begrijpen dat IPv6 misschien wat onbekend is. We hebben er vaak wel van gehoord maar zien het in het dagelijks leven eigenlijk weinig. Wanneer je bij een grote internetprovider werkt, of misschien wel bij Google, dan vind je meer dan genoeg IPv6. Voor de consument is het eigenlijk nog helemaal niet van toepassing. Kijk je naar de ip-adressen in je thuisnetwerk dan zie je veelal nog de IPv4 adressen zoals 192.168.1.1 en nog niet echt de 128-bit lange IPv6 varianten als  2001:db8:85a3:08d3:1319:8a2e:0370:7344.

Inmiddels is het dus 20 jaar geleden dat het protocol werd opgenomen in de lijst met standaarden. Tijd voor een klein feestje dus. Ondanks dat het protocol er al 20 jaar is vinden we het toch pas terug op zo’n 10% van de netwerken wereldwijd. Toch is het protocol aan een flinke groei begonnen want een jaar eerder was het nog slechts 6%. Onderzoek door Google laat ons weten dat meer mensen in het weekend beschikbaar zijn voor IPv6 verbindingen, dan door de weeks. Dit geeft aan dat het waarschijnlijk meer thuisnetwerken zijn dan bedrijfsnetwerken.

Google heeft het verloop van de IPv6 adoptie uitgezet in een grafiek om duidelijk de groei te laten zien. Hoe lang duurt het denk je nog voordat IPv6 voor ons echt gemeengoed gaat worden?

ipv6 bestaat 20 jaar

ipv6 bestaat 20 jaar 02

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button