tech365
intel-optane-ssd-dc-p4800x-ed

Intel Optane SSD’s, dit is wat je ermee kunt

Sinds een week vind je overal informatie over de Intel Optane SSD’s. Moederbord fabrikanten komen met firmware updates, winkels met nieuwe Optane-producten en dit alles bedoeld voor de consument en niet voor Enterprise hardware. Maar wat is het nou eigenlijk, dat Intel Optane?

Intel heeft een aantal nieuwe SSD’s ontwikkeld onder de naam Intel Optane. Het is een reepje geheugen van 16GB of 32GB verstopt in een M.2 SSD behuizing. Door middel van Intel Rapid Storage Technologie (RST) koppel je de Optane SSD aan je grote SSD of normale harddisk en maakt hij er een logische drive van. Voor jou als gebruiker en voor je besturingssysteem zijn beide stuks hardware dus eigenlijk gewoon één apparaat.

Onderwater zorgt Intel’s RPT ervoor dat de bestanden die je het meest gebruikt worden gecached op de Optane SSD. Wanneer het besturingssysteem deze bestanden nodig heeft dan zorgt de techniek ervoor dat ze vanaf de zeer snelle M.2 SSD worden geladen en niet van je grotere (langzamere) drive. Zelf merk je daar helemaal niets van. Behalve de snelheidswinst natuurlijk. Je hoeft niet  het volle pond te betalen voor een grote snelle drive voor je systeem, maar voegt eigenlijk een stukje slimme hardware toe die zorgt voor snelheidswinst daar waar de meeste behoefte is.

Intel Optane SSD

Er zit wel een klein addertje onder het gras. Mocht je staan te springen om straks een Intel Optane SSD te gaan halen moet je goed kijken of je systeem wel compatible is. Het vereist namelijk dat je een Intel Kaby Lake CPU hebt in combinatie met een 200-serie chipset. Daarnaast heeft de Optane ook een M.2 2280-slot met twee of vier PCI-Express-lanes nodig. Check dit dus even goed voordat je er een besteld.

Ze zijn overigens wel redelijk leuk geprijsd. Voor de 16GB variant betaal je 44 dollar en de 32GB kost 77 dollar. Moederbord fabrikant ASUS en MSI hebben bekend gemaakt dat er een nieuwe UEFI-BIOS beschikbaar is die de Optane functies ondersteund.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen