Beeld en geluid

Maak van je speakers “slimme” speakers met de iEast AudioCast M5

Het streamen van muziek is anno nu een gewoonte. De meeste speakers die je koopt ondersteunen wel Bluetooth of Wi-Fi waarmee je de muziek direct vanaf verschillende bronnen kunt afspelen. Het merk iEast richt zich met de AudioCast op mensen die wel een setje speakers hebben, maar de streaming mogelijkheden missen. Kort door de bocht maakt de AudioCast van een normaal setje speakers een moderne streaming oplossing die zelfs geschikt is voor Multiroom. Tja, dat proberen we graag zelf even uit als je het niet erg vindt.

Zo’n typische setje speakers zonder de mogelijkheid om te streamen is vaak die van de computer. Dit is ook bij mij het geval. Naast mijn beeldscherm staat een setje Logitech speakers die via een 3,5mm jackplug aangesloten zijn op mijn computer. Niets bijzonders, gewoon plain and simple. Ik kan hiermee dus alleen maar muziek afspelen als mijn computer aan staat. Ideaal om te gebruiken voor deze review dus.

iEast AudioCast tech365nl_002

Maak je normale speakers slim

Het doel van de AudioCast is om je de mogelijkheid te geven om je “domme” speakers een beetje smart te maken. Dit doen ze door de mogelijkheid toe te voegen om vanuit diverse bronnen muziek te streamen naar de speakers. Het AudioCast apparaatje zorgt dan voor de verbinding met je Wi-Fi netwerk en het ontvangen van de muziek, terwijl je speakers gebruikt worden voor waar ze goed in zijn. De controle over de verschillende bronnen voor het luisteren van muziek gaat door middel van de speciaal ontwikkelde iEast Play app. Heb je meerdere AudioCast apparaten dan kun je ze ook samen bedienen. Speel dezelfde muziek af in alle ruimtes waar een AudioCast verbonden is, of kiest voor aparte muziek per ruimte.

iEast AudioCast tech365nl_005

De beschikbare bronnen voor muziek kunnen variëren per land. In Nederland hebben we aardig wat te kiezen en zie je de meest voorkomende bronnen wel in de lijst staan. Zo kun je gebruikmaken van: iHeartRadio, Pandora, vTuner, Spotify en TIDAL. Daarnaast kun je ook muziek afspelen van je smartphone, tablet of een router of NAS. Keuze genoeg dus. Er zijn ook nog een Aziatische streamingdiensten die ik kon kiezen maar gezien het feit dat ik niet kan lezen wat het überhaupt voor Radiostations zijn heb ik hier niet veel aandacht aan besteed.

iEast Play app

Het installeren van de AudioCast is echt onwijs eenvoudig. Je sluit je speakersetje aan door middel van een 3,5mm jackplug (koptelefoonaansluiting). Ik kan hier een heel uitgebreid verhaal over schrijven maar het is niet meer dan het stekkertje in de AudioCast stoppen. Vervolgens sluit je adapter met micro-USB-kabel aan en je bent klaar om verder te gaan.

iEast AudioCast tech365nl_003

Eenvoudig te installeren in je Wi-Fi netwerk

Het enige dat je nu nog moet regelen is de installatie van de AudioCast op je draadloze thuiswerk via Wi-Fi (802.11b/g/n). Evengoed om rekening mee te houden is het feit dat de AudioCast niet met de 5 GHz band werkt maar alleen op 2,4 GHz. Je download de special app in de Apple App Store of Google Play Store en start hem na installatie op. De app herkend vanzelf een aanwezige AudioCast unit en vraagt je om het gewenste draadloze netwerk te selecteren en het bijbehorende wachtwoord. De volgende stap is het drukken op het WPS-knopje zodat hij verbindt met je draadloze netwerk en hierna ben je helemaal klaar om te streamen.

iEast AudioCast tech365nl_004

Nu de Audiocast verbonden is met het draadloze netwerk kan ik eenvoudig vanaf mijn smartphone naar verschillende internet Radiostations luisteren. Dit werkt niet anders dan dat ik het gewend ben van bijvoorbeeld Denon of Raumfeld. En dat is overigens helemaal prima, want dit is simpel en goed. De muziek op mijn smartphone wordt zonder moeite herkend en zelfs mijn NAS is zo gevonden. De iEast Play app ondersteund naast MP3 en WMA ook FLAC, WAV, AAC-LC en HE-AAC. Ook je hoge kwaliteit bestanden kunnen zo gestreamd worden.

iEast AudioCast tech365nl_001

Simpel en doeltreffend

De iEast AudioCast is een klein apparaatje wat eigenlijk enorm makkelijk in gebruik is. Een kind kan de was doen. De app werkt goed en is duidelijk in gebruik en zelfs ook Nederlands. Het enige wat ik wel vond is dat het apparaat goedkoop aanvoelt door het gebruikte plastic en het feit dat hij niets weegt. Het is natuurlijk geen ramp, maar van aluminium had het net wat robuuster aangevoeld.

Prijs en beschikbaarheid

De iEast AudioCast is verkrijgbaar voor een prijs vanaf €45. Je kunt hem onder andere kopen bij Informatique en Bol.com.

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Één reactie

  1. Sinds de Pie update van mijn Nokia 8 werkt de Audiocast niet meer. De M5 wordt niet meer gevonden, terwijl mijn iPhone en Nexus 5x nog steeds connectie kunnen maken. Ieast reageert niet op mijn mails…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button