tech365
Icann Logo

Icann accepteert eerste vier custom-top-level-domeinen

Na veel wikken en wegen heeft het Icann de eerste vier nieuwe custom-top-level-domeinen geaccepteerd. Alle vier de aangevraagde domeinen maken gebruik van een ander schrift dan het voor ons bekende Latijnse alfabet.De vier nieuw geaccepteerde top-level-domeinen zijn  .شبكة, Arabisch voor ‘.netwerk’; .онлайн, Russisch voor ‘online’; .сайт, Russisch voor ‘website’;  en ‘.游戏’, wat Chinees is voor ‘spel’. De betreffende organisaties zijn zelf verantwoordelijk voor de gekozen top-level-domeinen en kunnen deze verder beschikbaar stellen.

Afgelopen tijd was er al veel kritiek op het plan van de Icann om de aanvragen voor custom-top-level-domeinen te accepteren. Een van de eerste aanvragen was afkomstig van het Amerikaanse bedrijf Amazon die een aanvraag deden voor het gelijknamige .amazon top-level-domein. De aanvraag werd toentertijd afgewezen, omdat er veel weerstand was van Zuid-Amerikaanse landen. De reden hiervoor was het verschillende belang van het domein. Daar Amazon het wilde gebruiken voor hun eigen diensten, vonden de Zuid-Amerikaanse landen dat zij op basis van geografie recht hadden op de naam en niet een commercieel bedrijf.

Met de komst van de custom-top-level-domeinen is het voor bedrijven mogelijk om eigen namen aan te vragen. Hier is echter wel een aardig prijskaartje aan gekoppeld, namelijk eenmalige 185.000 dollar en een jaarlijkse bijdrage van 25.000 dollar.

Of het voor de gebruiker er beter op wordt valt nog te betwijfelen, immers komen er nu veel nieuwe soorten domeinen beschikbaar die het geheel steeds verwarrender kunnen maken. Het Icann besloot ondanks deze kritiek om tijdens de conferentie in het Zuid-Afrikaanse Durban toch de extensies te accepteren. Eerder bevestigde het Icann niet te kunnen voorspellen wat de gevolgen zullen zijn van de  nieuwe domeinnamen. De keuze om de domeinnamen toe te laten is volgens het Icann om ‘diversiteit en concurrentie te bevorderen’

Icann custom-top-level-domeinen geaccepteerd

 

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen