Beeld en geluid

Review: HUAWEI FreeBuds 3i oordopjes

Op zoek naar earbuds, earpods of “dopjes”? Keuze genoeg vandaag de dag want iedere smartphone merk heeft wel haar eigen variant. Vul dit aan met alle audio-merken en je hebt een uitgebreid assortiment om uit te kiezen. De een kiest voor het type dat iedereen op school ook heeft, de ander richt zich op functionaliteit en weer een ander wil een specifiek design. Het kan allemaal, maar het maakt het soms wel wat lastig om te kiezen. In deze review vertel ik je mijn ervaring met de HUAWEI FreeBuds 3i, een scherp geprijsd setje oordopjes welke ik de afgelopen tijd heb gebruikt.

HUAWEI FreeBuds3i tech365 001

Het testen van audioproducten ben ik altijd wel voor te porren. Het blijft wel altijd een heel persoonlijk iets. Neem je een camera dan maak je testfoto’s en die zijn van een bepaalde kwaliteit. Dat is wat makkelijker om te zeggen dat het goed of slecht is. Bij audio is het toch net wat anders want wat ik een prettige klank vind, is misschien voor jou niet wat je zoekt. Iets teveel lage tonen? Of juist iets te weinig bijvoorbeeld. Ik heb het setje FreeBuds een aantal weken geleden ontvangen en sindsdien tijdens verschillende momenten gebruikt. Het luisteren van muziek, bellen met collega’s en tijdens het videobellen via mijn laptop. Want laten we eerlijk zijn, je wilt zo’n setje gewoon voor alles kunnen gebruiken.

HUAWEI’s FreeBuds 3i zijn zogenaamde in-ears, of “dopjes”. Perfect voor onderweg of op kantoor. Ze zijn inmiddels niet meer weg te denken. Je krijgt ze in een handige harde case die er ook voor zorgt dat de dopjes opgeladen worden. Onmisbaar natuurlijk, want in dergelijke kleine dopjes stop je niet even een USB-kabel om ze op te laden. Als ze volledig zijn opgeladen dan kun je ongeveer 3,5 uur naar muziek luisteren. Wanneer je gebruik maakt van de Active Noise Canceling, dan is dit 3 uur. Je kunt de dopjes in de case ongeveer 4 keer volledig opladen waardoor je ongeveer 14 uur gedekt bent. De case zelf laad je via USB-C dus je kunt hem gemakkelijk tussendoor nog extra opladen.

HUAWEI FreeBuds3i tech365 002

Actieve Noise Cancelling door middel van drie microfoons

Een van de eigenschappen waar HUAWEI zich op gericht heeft is de Active Noise Cancelling (ANC) in de dopjes. Persoonlijk vind ik het prettig als oordopjes voorzien zijn van ANC, omdat je jezelf hiermee lekker af kunt zonderen van je omgeving. Vooral in de trein naast van die kwekkende mensen. De FreeBuds 3i zijn voorzien van drie microfoons voor het filteren van omgevingsgeluid en ruis en te zorgen voor een optimale beleving van je favoriete muziek, maar ook van het voeren van een telefoongesprek. Want hier is net even een ander soort manier van filteren nodig.

HUAWEI FreeBuds3i tech365 005

Derde microfoon speciaal voor telefoongesprekken

Bij het filteren van omgevingsgeluid wordt gebruik gemaakt van twee van de drie microfoons. Eén van de microfoons aan de buitenkant van het oordopje en één aan de binnenkant. Zo wordt op twee plaatsen gekeken naar wat er gefilterd moet worden. Maar als je een telefoongesprek wilt voeren is het ook prettig dat de andere kant niet alle omgevingsgeluiden meekrijgt. De derde microfoon, die zich ook aan de buitenkant bevindt, richt zich dus op jouw stemgeluid en filtert dit zo goed mogelijk voor een zuiver gesprek. HUAWEI claimt hierbij 32 dB aan ruisreductie toe te kunnen passen. Dit is simpelweg iets dat je niet zelf kunt meten zonder specialistische apparaat, dus die neem ik voor het gemak als waarheid aan.

Ingebouwde touch-sensor voor bedienen basisfuncties

De oordopjes zijn ook voorzien van een aanraakgevoelig oppervlak. Precies op de kop van het oordopje. Door middel van de ingebouwde aanraaksensor kun je bijvoorbeeld een telefoongesprek opnemen (dubbel drukken) of juist beëindigen, muziek pauzeren of hervatten en ook ANC  uitschakelen (drukken en vasthouden). Als je in het bezit bent van een HUAWEI smartphone kun je de functies ook nog naar eigen wens aanpassen, maar krijg je ook de beschikking over de ingebouwde smart sensor. Die zorgt ervoor dat wanneer je de dopjes uit je oren haalt de muziek direct op pauze gezet wordt en weer verder gaat als je ze in doet.

HUAWEI FreeBuds3i tech365 004

Voor de draadloze verbinding maken de FreeBuds 3i gebruik van Bluetooth 5.0. Hiermee zijn de universeel te koppelen met verschillende merken smartphones. Bluetooth aan, even zoeken, koppelen en klaar. Als je in het bezit van een HUAWEI smartphone bent dan kan het nog eenvoudiger. Wanneer je de klep opent van de case krijg je direct een pop-up op je smartphone en kun je ze eenvoudig koppelen. Wanner je de oordopjes terug in de case doet en hem sluit wordt de verbinding weer verbroken.

Het design van de FreeBuds 3i lijkt op afstand hetzelfde als menig ander wit oordopje, maar als je iets dichtbij kijkt dan zie je dat er toch wat andere lijnen in zitten. Ze ogen hierdoor wat slanker en geeft toch een eigen look aan het design. Dit is natuurlijk lastig, want met zoveel alternatieven is het lastig om uniek te zijn. Omdat ieder oor verschillend is krijg je bij de FreeBuds 3i een aantal extra rubberen dopjes in de maten XS, S, M en L standaard meegeleverd. Zelf heb ik die eigenlijk nooit nodig, maar mocht hij net niet lekker passen dan kun je dus een maatje groter of kleiner pakken. Een goede pasvorm draagt ook bij aan het ervaren van de lage tonen en natuurlijk het afsluiten van omgevingsgeluid.

HUAWEI FreeBuds3i tech365 003

Wat zit er in de doos?

  • HUAWEI FreeBuds 3i draadloze oordopjes met Active Noise Cancelling.
  • Case voor het opbergen en opladen van de oordopjes.
  • Oplaadkabel USB-C.
  • Setjes rubberen dopjes in XS, S, M en L.
  • Snelstart gids.
HUAWEI FreeBuds3i tech365 007

HUAWEI FreeBuds 3i in de praktijk

Goed design en Active Noise Cancelling, maar hoe doen ze het eigenlijk in de praktijk? Op voorhand is het goed om te vertellen dat niet alle functies werken op een iPhone of Android toestel. Het hangt heel erg af wat je voor toestel je gebruikt. In mijn geval heb ik de FreeBuds 3i getest met een iPhone 11, simpelweg omdat ik geen HUAWEI toestel heb.

Bij het openen van de verpakking verschijnt een ovale case in de Ceramic White uitvoering. HUAWEI heeft gekozen voor een ander design dan veel andere cases waaronder die van Apple. De oordopjes liggen bij deze vorm er plat in en zijn zo verbonden met de case om op te laden. Bij het eruit pakken van een oordopje voel je ook dat ze door middel van een magneet op haar plek gehouden worden. Zo vallen ze er niet uit bij het openen, zelfs niet op zijn kop.

HUAWEI FreeBuds3i tech365 006

Voordat ik aan de slag ga laad ik de alvast even op. USB-C kabel aansluiten aan de achterzijde van de case en vervolgens even wachten. Met een uurtje was hij vol en dacht ik aan het updaten van de firmware. Even in de snelstart gids kijken of er een speciale apps gedownload kan worden en het blijkt dat die er is. Maar, niet voor iOS. HUAWEI richt zich voor dit set alleen op bezitters van een Android toestel. Voor mij zijn ze dus nu klaar voor gebruik.

Active Noise Cancelling doet zijn werk

Het koppelen van Bluetooth gaat prima en werkt in één keer. Het zou mij ook erg verbazen als hier vandaag de dag nog problemen mee zouden zijn. Eenmaal verbonden merk ik dat de ANC actief is, want het omgevingsgeluid verdwijnt als sneeuw voor de zon. Een de oordopjes doen dit best aardig. Op een later moment heb ik ze ook tijdens het werk ingehad en stond er in mijn kantoor een ventilator te blazen. Dat geluid valt keurig weg. Je hoort hem nog als je geen muziek luistert of telefoongesprek voert, maar dat is niet heel vreemd. De ANC werkt op dat vlak erg goed en ook buiten merk je niets van het verkeer. Heb je flinke tegenwind op de fiets, dan merk je wel dat je tegen de grens van de ANC aan loopt, maar dat is niet heel gek.

Het afspelen van muziek is echt een heel persoonlijk. Persoonlijk vind ik de kwaliteit van de FreeBuds 3i prima. Niet heel bijzonder, maar gewoon prima. Je moet ook niet vergeten dat dit setje onder de €100 zit en je er geen high end budget voor nodig hebt. Ik mis een beetje warmte in de klank maar ik kan dat verder niet aanpassen. Dit is typisch zoiets wat heel persoonlijk is. Als ik er een cijfer aan moest hangen dan was het een 7,5. Maar voor iemand met een budget van minder dan €100 heb je er toch een prima klinkend setje voor. Telefoneren ging ook prima en ik heb geen problemen gehad met verstaanbaarheid. Ik niet om het te horen, de ander niet om mij te verstaan.

HUAWEI FreeBuds3i tech365 008

De ANC op dit setje is uit te schakelen. En dat is best handig. Er kwam op kantoor iemand naar mij toe en begon te praten terwijl ik geen muziek aan het luisteren was. Door even op een van de oordopjes te drukken schakelt de ANC uit en kon ik mij collega toch gewoon verstaand zonder ze uit te doen. Na het beantwoorden van zijn vraag schakelde ik de ANC weer in en ging muziek luisteren. Onmisbaar? Nee, dat niet. Maar wel handig!

Touch-bediening werkt goed, alleen beperkte opties voor iOS

De bediening van de ANC en het pauzeren van muziek werkte goed. Ik heb eigenlijk geen problemen hiermee gehad. Soms kan een aanraakgevoelig oppervlak nog wel eens wat onhandig werken, maar daar hebben de FreeBuds geen last van. Wat ik wel miste is de mogelijkheid om het volume te bedienen en een nummer verder of terug kunnen springen. Dat had fijn geweest. Bij het uitnemen van één van beide oordopjes wordt het afspelen van muziek direct gepauzeerd. Bij het terug in je oor doen gaat hij op mijn iPhone niet automatisch verder. Deze functie van de Smart Sensor is enkel beschikbaar als je hem op een HUAWEI toestel gebruikt. Dat is dan weer jammer. Even twee keer drukken op het oordopjes en de muziek start weer, dus je kunt er wel omheen werken.

HUAWEI AI Life app

Tijdens de review heb ik ook het setje gekoppeld aan een Android telefoon. Ik vind het echt een gemis dat HUAWEI geen ondersteuning biedt voor Apple-gebruikers met haar app. In de Android app kreeg ik direct de melding dat er nieuwe firmware was en na installatie bleek er een nieuwe functie beschikbaar te zijn.

HUAWEI AI Life App 01

Ook kun je in de app instellen dat je op het ene oordopje de muziek wilt pauzeren, en op de andere een nummer verder wil. Je mist dus serieuze functionaliteit met een Apple toestel. Standaard zijn de functie voor beide oordopjes hetzelfde. Dit is enorm handig want nu kon ik links instellen voor pauze/hervatten en rechts voor een nummer verder.

HUAWEI AI Life App 02

Na de firmware update is er een nieuwe optie beschikbaar gekomen voor de ANC. Naast “aan” of “uit” is er nu een derde optie die ervoor zorgt dat er toch nog iets aan omgevingsgeluid door komt. Hieronder zie je wat er veranderd na de update van de firmware.

HUAWEI AI Life App 03

Conclusie: Prima setje voor Android-gebruikers

Samengevat is het een prima setje en ook voor een leuke prijs. Wel vind ik het jammer dat je als Apple-gebruiker buiten de boot valt voor de HUAWEI AI Life app. Dit had de mogelijkheid kunnen bieden om hem verder naar eigen wens aan te passen. Dit zou voor mij een reden zijn om toch even verder te kijken. Heb je een Android toestel, of zelfs een HUAWEI toestel, dan is dit minder relevant. De prijs-kwaliteitverhouding is prima in orde.

Prijs en beschikbaarheid

De HUAWEI FreeBuds 3i zijn per direct verkrijgbaar voor een prijs van €92. Het set is leverbaar in Ceremic White en Carbon Black. Je kunt ze onder andere bestellen bij Coolblue en Bol.com.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button