Hardware

Hoe kies ik een moederbord?

De processor, grafische kaart en het RAM leveren vaak een redelijk duidelijke bijdrage aan de prestaties van een PC. Het moederbord is ondersteunend. Het is het lichaam van de pc en de andere onderdelen moeten daarbij passen.

Nog niet zo lang geleden had bijna alle software een set aan hele specifieke minimumeisen. Je zocht naar onderdelen die aan die set met eisen voldeden en vervolgens een moederbord wat alle onderdelen ondersteunde. Tegenwoordig gaat dat anders. Neem een willekeurig programma en bijna elk moederbord werkt met onderdelen die de snel genoeg zijn om de software te ondersteunen.

Heden en toekomst

Wat is het startpunt voor jouw nieuwe moederbord? Technisch gezien zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Maar ook vooruitdenken is belangrijk. Denk niet alleen na over een moederbord kopen voor het heden maar ook over een moederbord kopen voor de toekomst. Welke vereisten denk je nodig te gaan hebben?

Processor (CPU) support

Een moederbord heeft normaal gezien een processor-specifieke socket. Deze socket bepaalt of er een AMD of Intel processor past in het moederbord. Daarnaast hangt het van de chipset af welk specifiek model processor je kunt gebruiken. Daarom is het vaak het beste om voor de processor -wel- eerst te bepalen welke je nodig denkt te hebben.

Moederbord afmetingen

Ga je een volledige toren samenstellen of toch voor een compact apparaat? Moederborden zijn te koop in drie traditionele formaten: ATX, micro-ATX en mini-ITX. De fysieke afmetingen van het moederbord hebben invloed op het aantal aansluitingen. Een ATX moederbord heeft meestal rond de vijf PCI-express en/of PCI slots. Een mATX moederbord heeft meestal drie slots en een mini-ITX vaak maar één. Dit geldt ook voor geheugenslots (ATX:4, mATX: 2 tot 4, mini-ITX: 2) en SATA poorten ( 6 of meer voor ATX, 4 to 6 for mATX, 2 to 4 for mini-ITX )

Geheugen

De chipset speelt een directe rol bij het selecteren van de procesor. De chipset is ook belangrijk voor het type en snelheid van het geheugen. Daarnaast is de grootte en aantal geheugenslots bepalend voor het totale RAM geheugen wat je kunt installeren. Wat heb je nu nodig en ga je in de toekomst uitbreiding nodig hebben?

Aansluitingen

Denk goed na over de aansluitingen die je nodig heeft. Welke apparaten gebruik je en welke aansluitingen hebben deze. Denk aan USB 3.0, eSATA, Thunderbolt, HDMI of PCI-Express. Soms is het mogelijk om de aansluitingen uit te breiden of te werken met externe kabels om het probleem om te lossen. Maar vaak is het eenvoudiger en beter werken als jouw moederbord de nodige aansluitingen zelf aan boord heeft.

Overclocken

Van plan je processor te overclocken? Let op dat je moederbord hier ondersteuning voor biedt. De chipset moet bijvoorbeeld aanpassingen in cpu mulitpliers en voltage toestaan.

Features

Sommige moederborden hebben functionaliteiten die niet noodzakelijk zijn maar wel handig. Deze moederborden hebben bijvoorbeeld een ingebouwde audio of RAID controller. Heeft het moederbord functionaliteiten die je niet nodig hebt of liever niet gebruikt? Meestal kun je deze uitzetten in de BIOS.

 

Deze advertorial is geschreven door Acesdirect

Redactie

De redactie van Tech365 zorgt iedere dag voor het laatste nieuws op het gebied van Tech, Lifestyle en Trends. Heb je een nieuwstip voor ons? Neem dan gerust contact op via redactie@tech365.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button