Smart-home

Hoe intelligent is de Nest Thermostaat nu eigenlijk?

De Nest Thermostaat en Protect rook- en koolmonoxidemelder dragen bij aan het besparen op je stookkosten en aan de veiligheid van iedereen in je woning. Yeah right, dat zegt natuurlijk iedere fabrikant als ze een dergelijk product willen slijten aan de consument. Toch hebben ze het bij Nest bij het juiste eind en weten ze wat goed wat ze aan het doen zijn. Dit vertaald zich in een tweetal fantastische producten waar ik al na enkele dagen een diehard fan van geworden ben. Sterker nog, ik zou ze niet meer willen missen!

NEST_Thermostaat_tech365_001-2

De Nest Thermostaat is een zogenaamde ‘Intelligente Thermostaat’. Dit betekend dat je niet alleen een schema kunt programmeren wat netjes iedere dag wordt uitgevoerd, maar dat de thermostaat ook zelf rekening houdt met zaken en hierop slim inspeelt. Heel wat ander dan de Honeywell die ik eerst in huis geïnstalleerd had staan. Dit apparaat deed ook prima zijn werk, maar voerde uit wat ik ooit eens ingesteld had. De Nest thermostaat doet het net een tikkie anders.

De installatie van de Nest Thermostaat

De installatie van de Nest Thermostaat is eigenlijk heel eenvoudig, het apparaatje kun je desgewenst via Wi-Fi koppelen aan het internet en kan draadloos communiceren met je ketel. Het is dan alleen noodzakelijk om een voedingsadapter met USB-aansluiting te verbinden met de thermostaat. Ik heb hier echter niet voor gekozen en heb gebruik gemaakt van de twee draden die voor de oude thermostaat al uit de muur kwamen. Het voordeel is dat dit ook de spanning kan verzorgen naar de thermostaat waardoor er geen extra snoeren nodig zijn.

NEST_Thermostaat_tech365_001-3

De thermostaat communiceert met de HeatLink, een controller die je aansluit op je verwarmingsketel en zorgt voor het aan- en uitzetten van de verwarming. Voor de installatie van de HeatLink heb ik gekozen om gebruik te maken van een installateur. Het prutsen aan mijn eigen HR-ketel leek mij geen goed plan en achteraf zou ik het nog steeds niet zelf doen. Handige tips dus, gewoon een installateur laten doen als je twijfelt of je het zelf kunt.

De HeatLink dient in de buurt van een vrij stopcontact geplaatst te worden voor aansluiting op het lichtnet. Vanuit de HeatLink loopt ver vervolgens een kabel naar je HR-ketel en een kabeltje naar de draden van de thermostaat. Er zijn verder geen eisen aan de plaatsing van de HeatLink dus je kunt hem prima in een slecht toegankelijk stoffig hoekje plaatsen (zie het bewijs hierboven)

De Thermostaat zelf heb ik gemonteerd op de plaats van mijn oorspronkelijke thermostaat. Dit was alleen een kwestie van 2 gaten boren en vervolgens de speciale achterplaat te monteren. Het uitlijnen van de plaat gaat enorm handig door de standaard ingebouwde waterpas in de houder van de thermostaat. Als het frame eenmaal geplaatst is hoef je alleen nog maar de thermostaat vast te drukken en ben je er helemaal klaar voor!

Wat maakt de Nest thermostaat eigenlijk intelligent?

Wanneer alles is aangesloten en verbonden is het eigenlijk helemaal klaar voor gebruik. Het enige dat je dan nog rest is het leukste deel, namelijk het instellen van de thermostaat. Er zijn een aantal handige opties die je kunt activeren die zorgen voor het nog beter functioneren van het systeem. Zo is er de Sunblock functie, die detecteert of het apparaat in direct zonlicht hangt en de temperatuur aangepast moet worden en de Auto-Afwezig functie die merk wanneer je niet thuis bent. Het meest belangrijk in het begin is een basis schema toe te voegen, zodat je thermostaat een soort van startpunt heeft.

De zelflerende capaciteit van de thermostaat zorgt ervoor dat hij binnen een week al bekend is me je eigen leefpatroon. Het is daarom ook verstandig dat je de thermostaat ook aanpast als de temperatuur in huis niet naar je zin is. Zorgt je energieschema voor een temperatuur van 19 graden maar merk de thermostaat dat je hem constant naar 20 graden zet, dan zal hij dit onthouden en aanpassen in het schema.

NEST Thermostaat 02

Een ander aspect dat hij ook leert is de tijd die nodig is om de ruimte op de gewenste temperatuur te krijgen. De eerste keer zal hij beginnen om bijvoorbeeld een uur van te voren te gaan stoken om de ruimte op temperatuur te krijgen, maar als hij merkt dat dit in 20 minuten al klaar is, dan begint hij de volgende keer dus 40 minuten later.

De Auto-Afwezig functie noem ik ook nog even graag in het verhaal. Dit is namelijk een hele simpele functie die zorgt dat er niet meer onnodig gestookt wordt als je niet thuis bent. Nu kun je natuurlijk als je een middag ergens op visite gaat de thermostaat lager zetten. Ik weet niet of je zelf daar altijd alert op bent, maar ik dus niet. Met de oude thermostaat had ik een dagprogramma in het weekend dat zorgde dat het 20 graden was in huis. Ging ik even een middag op visite, dan had ik hier totaal geen erg in en ging het geheel lekker door. Nu “ziet”  de thermostaat door middel van een bewegingssensor en geo-fencing of je wel of niet thuis bent. Ben je niet thuis, dan gaat hij de temperatuur langzaam afbouwen. Dit soort kleine dingen zorgen aan het einde van het jaar voor een lagere energierekening, zo simpel is het.

Nest Protect rook- en koolmonoxidemelder

Het tweede apparaat van Nest dat ik gebruik is de gecombineerde rook- en koolmonoxidemelder. Lekker spannend, zul je misschien denken, maar ook hier komt een stukje intelligentie kijken. In tegenstelling tot de standaard supermarkt en bouwhandel rookmelders heb je een detectie van beide gassen in één apparaat. Daarnaast kun je via de Nest app ook de status van de rookmelder zien en kan hij je ook buiten het huis alarmeren.

Een van de meest handige eigenschappen van Protect vind ik het onderscheid tussen een waarschuwing en een noodsituatie. Je kent vast wel de situatie dat je pannenkoeken staat te bakken en het een beetje ‘mistig’ begint te worden in huis. Een standaard rookmelder gaat gelijk als een gek piepen terwijl er eigenlijk helemaal geen gevaar is. Even een raampje opzetten of de afzuiger een tandje harder had voldoende geweest. De Nest Protect maakt hier wel onderscheid in en laat je middels een Nederlands sprekende stem weten dat er rook gedetecteerd is en dat het aan te raden is om te ventileren. Is het echt helemaal mis, dan zal niet alleen de stem harder zijn maar ook de boodschap dringender zijn.

Nest Protect Tech365

De handige lichtring wordt niet alleen gebruikt voor het waarschuwen bij onraad. Wanneer je de verlichting in de ruimte uitschakelt bijvoorbeeld, dan brand de lichtring even groen om je te laten zien dat alles in orde is en het apparaat correct werkt. Een soort van geruststelling voor het slapen gaan. Loop je in het donker onder de Protect door, dan zal hij je looppad verlichten met een witte gloed. Je eigen persoonlijke nachtlampje in donkere tijden. Mocht je dit liever niet hebben, dan kun je de functies uitschakelen via de speciale Protect app.

De Protect communiceert ook met de thermostaat voor de Auto-Afwezig functie. Wanneer ik bijvoorbeeld in mijn “man cave” ben (alias de zolder) dan zal de bewegingsmelder van de Nest Thermostaat mij niet zien. Ook de geo-fencing kan mogelijk niet functioneren, omdat het Wi-Fi signaal te zwak is door al het beton. Toch weet de Thermostaat dat ik in huis ben, want ik ben de trap op gelopen langs de Protect. Op dat moment geeft de Protect een seintje aan de thermostaat dat ik er wel degelijk ben. Volgens mij kunnen we dit handige duo dus zeker wel intelligent noemen!

De eerste maand met de Nest Thermostaat

De eerste maand met de Nest Thermostaat liep voor mij van 16 december tot 16 januari. Tijdens deze dagen is het regelmatig erg koud geweest en zaten er redelijk wat vrije dagen tussen. Een dag vrij betekend vaak dat ik toch meer in huis ben dan wanneer ik ’s ochtend vroeg al naar mijn werk vertrek. Na de eerste maand krijg je het allereerste energierapport in de mailbox dat inzicht geeft in hoeveel uren je gestookt hebt in huis. Helaas is het rapport zeer beperkt en ik hoop dat Nest hier in de toekomst meer mee gaat doen. Ik zou bijvoorbeeld graag zien wat er gemiddeld verbruikt wordt in de wijk/buurt, of informatie als hoeveel de thermostaat bespaart heeft ten opzichte van het basisschema.

nest_energierapport_december

In de loop van de periode zal ik regelmatig nog een blogpost schrijven over de ervaring met de Nest producten. Tot dusver toe kan ik zeggen dat ik erg onder de indruk ben en niet meer terug zou willen naar mijn oude “domme” thermostaat.

Prijs en beschikbaarheid

De Nest Thermostaat en Protect zijn per direct verkrijgbaar voor respectievelijk €219 en €109. Je kunt beide producten onder andere verkrijgen bij CoolBlue.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button