Computers en tablets

Hewlett Packard Chromebook, verassend eenvoudig maar wel even wennen

Hier voor mij ligt een 14-inch Hewlett Packard Chromebook. Een mooie dunne notebook die voorzien is van Chrome OS, het besturingssysteem van Google. Eigenlijk ben ik erg nieuwsgierig hoe een dergelijke combinatie presteert, want ik heb nog niet eerder met een Chromebook gewerkt. En wat is er nou leuker dan een nieuw apparaat met nieuwe software tot je beschikking hebben. Tijd om dit felgekleurde beest eens uit zijn kartonnen kooi te laten.

hp chromebook 14 tech365 001

Minimale specs door slim besturingssysteem

Als je op zoek gaat naar Chromebooks dan valt het al snel op dat de specificaties redelijk mild zijn. Je ziet er niet of nauwelijks met zware processoren, hebben meestal weinig intern geheugen en opslag op het apparaat zelf is uiterst minimaal. Toch is dit het mooie aan de Chromebook. Ze zijn namelijk zo ontwikkeld dat de noodzaak voor zware hardware er eigenlijk niet is. Dit is te danken aan het Chrome besturingssysteem van Google. Dit heeft natuurlijk ook direct een positief gevolg voor de prijs van een Chromebook. Het testmodel waarop ik dit blogpost aan het schrijven ben kost slechts 349 euro.

hp chromebook 14 tech365 006

Het is een HP 14-x004nd Chromebook. Dit wil zeggen dat het een 14-inch model is voorzien van een nVidia Tegra SoC, 2GB RAM-geheugen en een 16GB Solid State Drive (SSD). Dit is wat ik bedoelde met minimale specificaties, want als je hier bijvoorbeeld Microsoft Windows 10 op wil installeren dan heb je al snel last van een te trage processor, beperkt intern geheugen en een SSD die bijna al vol zit. Chrome OS daarentegen werkt hier prima op. Het 14-inch beeldscherm heeft een resolutie van 1336 x 768 waardoor je een beeldverhouding hebt van 16:9 (breedbeeld).

hp chromebook 14 tech365 002

Opvallend is wel dat dit model beschikt over een aantal verschillende aansluitmogelijkheden voor randapparatuur. Je hebt eigenlijk alles er wel opzitten, zoals een USB 3.0 poort, 2 x USB 2.0 poort, een HDMI-aansluiting voor een extern beeldscherm, mini-jack voor je koptelefoon en een MicroSD-kaartlezer. Ook op het gebied van netwerk connectiviteit is hij prima bij, je krijgt namelijk Bluetooth 4.0 en Wi-Fi 802.11ac ter beschikking. Helemaal prima dus. Maak je veel gebruik van Skype of Google Hangouts dan kun je ook profiteren van de ingebouwde webcam.

hp chromebook 14 tech365 004

Ideaal voor thuis en op school

Als je mij vraagt waar de Chromebook het best ingezet kan worden, dan denk ik vooral aan scholen en gewoon thuis. Je moet geen gebruiker zijn van hele specialistische software, want het aanbod voor Chrome OS is wel ruim, maar ook weer beperkt. Denk hierbij aan specifieke software voor Windows, of applicaties als Adobe Photoshop. Nee, je moet het meer zien als een device dat je helpt bij het maken van documenten, spreadsheets en presentaties. Verder is hij prima voor het bekijken van video’s online, een beetje surfen op het web en het versturen en lezen van je mail. Toch als je kijkt wat je op een normale dag gebruikt dekt dit vaak wel de lading.

hp chromebook 14 tech365 005

Zakelijk gezien kun je eigenlijk aardig uit de voeten. Bestaat jouw dag uit een stormvloed van mail, het plannen van zaken en lezen en schrijven van documenten dan kun je dit prima doen op een Chromebook. Nu werk ik zelf ook als IT Professional als daily job, en ik heb laatst zelf een tijdje beheer bij een klant uit kunnen voeren vanaf de Chromebook. Natuurlijk kan ik veel tools niet installeren op het apparaat, maar wat je wel hebt voor Chrome OS is een Remote Desktop Client. Door vanaf de Chromebook gewoon een beheermachine bij de klant over te nemen kon ik prima werken eigenlijk. De rest van mijn taken als plannen, mail lezen en documenten schrijven gaat ook met de standaard software van Google prima. Het kan dus wel, maar is erg afhankelijk van wat je tijdens een werkdag allemaal moet doen.

hp chromebook 14 tech365 008

Anders, maar toch ook weer bekend

Misschien ben je op voorhand een beetje huiverig voor een Chromebook. Hij is immers anders dan wat je vaak al jaren gewend zijn, de Windows laptop. Het Chrome OS ziet er iets anders uit dan we gewend zijn, maar daarover straks meer. Het toetsenbord is bijvoorbeeld een voorbeeld van iets dat net wat anders is. Zo mist bijvoorbeeld de Caps-Lock toets en is hij vervangen door een zoekknop. Daarnaast heb je nog wat specifieke functietoetsen voor Chrome OS. Toch wen je hier heel erg snel aan en heeft het ook weer zijn voordelen als je de nieuwe functies leert kennen. Het is even een kwestie van omschakelen en vooral van willen. Je ziet dan al snel dat het eigenlijk allemaal wel bekend is, maar net iets naders.

hp chromebook 14 tech365 003

Chromium besturingssysteem

Een Chromebook berust volledig op het Chromium besturingssysteem van Google. Zelf had ik hier eigenlijk ook nog nooit mee gewerkt en vond het interessant om eens te zien hoe Google dit nu eigenlijk allemaal uitgedacht heeft. De rode draad door de software is eigenlijk het werken in de cloud. Door gebruik te maken van opslag op Google Drive kun je eenvoudig en gratis diverse gigabyte aan bestanden opslaan. Met behulp van Google Documenten heb je een eigen tekstverwerker en je e-mail lees je met Gmail. Dat is eigenlijk de essentie. Hierdoor hoef je eigenlijk geen onnodig dure software aan te schaffen, niets te installeren en kan je Chromebook scherp geprijsd worden door het ontbreken van bijvoorbeeld een harddisk.

Even omschakelen, maar het went snel

Het vergt even omschakelen als je ineens overstapt op een Chromebook. Toch went het eigenlijk wel heel erg snel. Kun je met een tablet overweg dan is de kans zeer groot dat je ook geen moeite hebt met het werken met een Chromebook. Natuurlijk hou je een vast toetsenbord en touchpad, maar software installeren via de Play Store is natuurlijk een makkie. Bij de eerste keer inschakelen van je Chromebook hoef je eigenlijk alleen maar aan te melden met je Google account. Heb je die nog niet dan kun je hem direct aanmaken en je aanmelden op je apparaat. Dit is volledig gratis en komt standaard al met een hoop handige extra’s, zoals 15GB aan opslagruimte. Maak je nu gebruik van software als Microsoft Word en Excel dan kun je gewoon je bestaande bestanden blijven lezen en bewerken door gebruik te maken van Google Documenten en Spreadsheets.

HP Chromebook tech365 002

Veel van de mogelijkheden binnen Chrome OS lijken op die van bijvoorbeeld Microsoft Windows en Apple’s Mac OS X. Voor apps die je veel gebruikt kun je snelkoppelingen aanmaken onderin de balk op je bureaublad. Apple noemt deze balk de ‘Dock’, Microsoft koos voor de benaming ‘Taakbalk’ en Google noemt hem de ‘Plank’.

HP Chromebook tech365 001

De meest linker app op de Plank geeft je snel een zoekscherm van Google waarin je naam apps, bestanden en informatie kunt zoeken op en buiten je Chromebook. Ook kun je hier alle geïnstalleerde apps bekijken en starten. Google heeft hier echt gekozen voor eenvoud en dit hebben ze erg goed gedaan. Je kunt bij het zoeken ook gebruik maken van de spraakherkenning van Google Now. Stel eenvoudig je vraag via de ingebouwde microfoon en Google gaat voor je op zoek naar het antwoord.

HP Chromebook tech365 004

Wanneer je voor ‘Alle apps’ kiest verschijnt er een overzicht van de apps die je op je Chromebook hebt geïnstalleerd. Alles wat je aan apps uit de Chrome Web Store toevoegt vind je dus hier terug. Dit geldt natuurlijk niet voor de Chrome extensies die je kunt installeren want die zie je alleen binnen de Chrome browser. Je kunt best spreken van een ruim aanbod aan apps dat je kunt installeren.

HP Chromebook tech365 003

Eenvoudig software installeren vanuit de Play Store

Zelf applicaties installeren kun je op je de traditionele manier op je Chromebook niet echt. Dit is ook niet nodig want Google heeft gekozen voor aanbieden van allerlei apps in de Play Store. Gewoon net als op je Android tablet of smartphone. Dit maakt het voor een enorme grote groep gebruikers zeer eenvoudig om met een Chromebook te werken. Het enige dat je in essentie nodig hebt is een account bij Google, en die zijn gratis. Standaard wordt je Chromebook al met een verzameling apps geleverd zoals: Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Gmail, Chat en Drive.

HP Chromebook tech365 007

Je kunt in je zoekresultaten ook onderscheid maken tussen apps, extensies voor je Chrome browser, thema’s en games. Een andere handig optie om zoekresultaten te filteren zijn de zogenaamde “functies”. Zoek snel naar apps die je ook offline kunt gebruiken, gratis zijn of werken met Google Drive.

Wat zit er in de doos?

  • Hewlett Packard 14-inch Chromebook.
  • Oplader 230V.
  • Netsnoer.

Wat vinden we van de HP Chromebook?

Ik schreef het al aan het begin van de review, de Chromebook is vooral gericht op gebruik op scholen en thuis. Dit wil niet zeggen dat je er zakelijk niets mee kunt, maar het is vaak wel lastiger als je bijvoorbeeld maatwerk software gebruikt of speciale applicaties. Voor digitaal lesgeven met web-based leeromgevingen, video’s en huiswerk per e-mail kun je prima uit de voeten met een Chromebook. Zelf heb ik hem een tijdje gebruikt tijdens het schrijven op mijn blog. Het enige waarvoor ik teruggreep op mijn trouwe MacBook was voor Adobe Lightroom. Dit is voor mij zo’n applicatie die ik keihard mis. Voor alle andere zaken voldoet hij prima en miste ik eigenlijk niets dat ik niet kon toevoegen aan het Chrome OS.

hp chromebook 14 tech365 007

De installatie van de Chromebook is echt kinderspel. Je hebt geen technische kennis nodig om hem aan de praat te krijgen en het enige dat je eigenlijk moet hebben is een Google account en internet toegang. Heb je nog geen account dan kun je er tijdens de installatie direct een aanmaken. In het geval van deze HP Chromebook is het wel noodzakelijk om Wi-Fi in huis te hebben want hij beschikt niet over een etheraansluiting. Mocht je dit toch echt willen dan zijn er ook USB-varianten los te koop. Na het ingeven van je account is de laptop eigenlijk direct gebruiksklaar en kun je aan de slag.

hp chromebook 14 tech365 009

Als ik twee dingen moet noemen die ik minder fijn vond aan deze Chromebook, dan is het de kleur en het toetsenbord. De kleur heb ik zelf niet uitgezocht en ik weet zeker dat ik hem ook nooit zou kiezen. Tijdens het bloggen heb ik meerdere malen naar mijn zonnebril gegrepen vanwege de intens groene kleur. Tja, moet je van houden maar doet gelukkig weinig af aan de gebruikerservaring. Maar toch, het is wel heul heul groen! Het toetsenbord vond ik wat hard plastic aanvoelen, een beetje cheap. Misschien wordt het minder als hij een beetje ingesleten is, maar over het algemeen is een toetsenbord bij mij direct goed of het wordt nooit meer wat. Ook de knoppen op de touchpad zijn wat stug.

hp chromebook 14 tech365 002

Doordat je eigenlijk niet te maken hebt met bewegende delen in je Chromebook, zoals een harddisk of ventilator, ligt het stroomverbruik ook een stuk lager dan bij een traditionele laptop. Ik heb hem inmiddels al wat uurtjes gebruikt en op dit moment staat te teller op 44% resterende accucapaciteit en is volgens het besturingssysteem nog goed voor zo’n 3 uur gebruik.

Pluspunten

  • Goede prestaties met minimale hardware.
  • Ook offline redelijk goed op te werken.
  • Diversiteit aan aansluitingen.
  • Wi-Fi ac.

Minpunten

  • Toetsenbord voelt redelijk cheap.
  • Aansluiting van oplader voelt alsof hij los zit.

Prijs en beschikbaarheid

De 14-inch HP Chromebook is verkrijgbaar voor een prijs van €349. Je kunt hem in een aantal verschillende kleuren krijgen waaronder groen, rood, blauw, zilver en nog een aantal andere frisse tinten. Hij is onder andere verkrijgbaar bij Coolblue.

 

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Lees onze disclaimer voor meer informatie.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button