tech365
qnap_issues compatibiliteitslijst

Het grote belang van een compatibiliteitslijst

Als techneut ben je over het algemeen niet zo dol op grote PDF-jes met instructies, een ouderwets handboek of überhaupt eerst iets lezen voordat je aan de slag gaat. Er is niets mooiers dan de doos open te trekken, kabels aan te sluiten en te bekijken wat het beestje allemaal kan. Toch is het erg belangrijk om je te verdiepen in de mogelijkheden van een product, maar vooral in de beperkingen. Om er maar eens een handig voorbeeld te noemen: De compatibiliteitslijst.

Onlangs deed er zich een situatie voor waarbij een QNAP NAS spontaan besloot te herstarten. Als dit een keer gebeurd is er nog geen nood aan de man, maar gebeurd dit 3 keer per dag dan wordt het toch wel erg vervelend. In dit geval werd deze NAS ook ingezet voor het opslaan van enkele back-up’s. Er werd druk gezocht in de log-bestanden op het apparaat en de diverse notificaties die verschenen maar er was eigenlijk geen duidelijke reden voor deze rare problemen met het apparaat. Vervelend, maar wat nu?

qnap_issues compatibiliteitslijst

Op een Synology NAS constateerde ik een probleem met het koppelen en loskoppelen van een USB-disk. Dit euvel gebeurde een aantal keer per uur en voorkwam dat er kopieertaken op de NAS succesvol konden verlopen. Tijdens het kopiëren van deze gegevens werd de USB-harddisk namelijk ontkoppelt. Ook hier was er weinig in de logbestanden terug te vinden en was er geen indicatie waar het issue in zat.

In beide gevallen bleek een aangesloten USB-harddisk de problemen te veroorzaken. Er was gekozen voor een degelijk type USB3.0 harddisk en echt geen rommel. Dit was ook de gedachtegang van de koper en hier is natuurlijk niets mis mee. Waar echter niet aan gedacht werd, is de compatibiliteitslijst die beide bedrijven hanteert voor ondersteunde hardware. Kies je voor een apparaat dat niet op deze lijst staat, dan kun je zomaar de pech hebben dat je vreemde verstoringen krijgt.

Beide verstoringen (die lang liepen) hadden kunnen worden voorkomen door het gebruik van de juiste hardware. Bij de QNAP NAS werd het probleem verholpen bij het aanschaffen van een andere USB3.0 harddisk. In eerste instantie werd er gebruik gemaakt van een LaCie 2big Quadra USB 3.0 2-Bay RAID USB 3.0 unit, echter stond deze niet op de compatibiliteitslijst. De nieuw aangeschaft disk die geen problemen gaf, de LACIE d2 Quadra 3.5 SATA HDD Enclosure, werkte zonder problemen en voorkwam het spontaan herstarten van de QNAP.

In geval van de Synology NAS was het probleem weg als de harddisk werd aangesloten op een USB 2.0 poort in plaats van een USB 3.0 poort. Dit is niet echt een oplossing natuurlijk, maar voor de klant een prima workaround. De lagere doorvoersnelheid vond hij geen probleem ten opzichte van de kosten voor een nieuwe disk.

Zo zie je maar wat niet ondersteunde hardware voor vervolgen kan hebben. Nu hoeft dit natuurlijk geen probleem te zijn, maar het kan wel. Ook een leverancier zal minder tot geen ondersteuning bieden als er hardware wordt gebruikt die niet ondersteund wordt.

Tip van de week, zorg dat je controleert of de hardware geschikt is alvorens je tot aanschaf overgaat!

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen