Het Leventje

Het belang van een goede back-up, 5 handige tips

Bij het lezen van de titel kan ik me voorstellen dat je denkt: “dat weet toch iedereen?”. Ik betrap mijzelf er op dat ik dit vaak ook denk, maar de praktijk wijst jammer genoeg regelmatig het tegendeel. We staan namelijk veel te weinig stil bij een goede back-up. In deze blogpost geef ik je vijf handige tips voor het maken van een goede back-up.

De reden voor het maken van een back-up hoef ik je denk ik niet uit te leggen. We hebben met z’n alle steeds meer foto’s, video’s en documenten die ergens rondzweven op je smartphone, tablet of computer. De hoeveelheid bestanden verschilt per persoon, maar de uitdaging is gelijk.

Ik maak graag foto’s en ben dan ook met regelmatig op pad met een tweetal spiegelreflexcamera’s, smartphone en af en toe een laptop. Alle foto’s die opgeslagen staan op de geheugenkaartjes kopieer ik dan op mijn laptop of externe harddrive en vervolgens gaan we weer huiswaarts. Daar aangekomen zit je al snel met een enorme hoeveelheid bestanden, maar gebruik je er misschien maar enkele voor je doel. De rest staat op computer en voor je het weet staat het er alweer een aantal weken digitaal stof te happen. Hier gaat het vaak dan ook mis, we denken er eigenlijk niet meer aan dat er grote hoeveelheden bestanden op de computer of externe harddrive staan. Maar wat nu als deze spontaan defect gaan en niet meer te redden zijn?

Backup Computer toets

1. Bestanden opslaan in de Cloud

Het is een term die je de laatste jaren veelvuldig hoort: je bestanden in de Cloud. Het klinkt super hip, maar is niets anders dan een benaming voor het bewaren van je bestanden op een plek, waarvan je eigenlijk niet weet waar het staat. Het zweeft ergens op een server bij een leverancier en daarmee is de kous af. Het maakt ons ook eigenlijk niet uit waar het staat, zolang je er maar overal vandaan bij kan.

Er zijn veel aanbieders van gratis opslag in de Cloud. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van Google Drive, Microsoft OneDrive of Dropbox. Er zijn echter nog genoeg andere bedrijven die gratis ruimte aanbieden voor opslag. Heb je grote hoeveelheden data die je wilt opslaan, dan kun je vaak voor een paar euro per maand een flink stuk extra ruimte krijgen.

Veel van deze diensten maken het makkelijk om bestanden op te slaan in de Cloud door middel van apps en software voor op je pc. Je kunt dan eenvoudig bestanden in een map plaatsen die automatisch wordt gesynchroniseerd met je opslag in de Cloud. Super handig, gratis en overal beschikbaar.

2. Externe opslag voor je computer

Als het overgrote deel van je belangrijke bestanden opgeslagen staat op je computer dan kun je er voor kiezen om een back-up te maken naar externe opslag. Denk hierbij maar aan een externe USB-disk, USB-stick of een ander apparaat. Kopieer je belangrijke bestanden naar je externe opslag en in geval van een probleem met je oorspronkelijk bestanden kun je hierop terug grijpen. Ook is het mogelijk door middel van back-up software of een zelfgemaakt script automatische je bestanden te kopiëren of te synchroniseren.

Ga je helemaal op safe, dan kun je er ook nog voor kiezen om periodiek een back-up te maken van je hele computer. Dit soort back-ups, wat eigenlijk een clone is van de gehele staat van je computer, wordt ook wel een image genoemd. Hiermee is het mogelijk om in geval van een volledige systeem crash eenvoudig de gehele machine te herstellen naar het moment dat je de back-up maakte. Ideaal voor wanneer je harddrive in je computer bijvoorbeeld stuk is. Met een mooie term wordt dit ook wel een Disaster Recovery backup genoemd.

Houdt bij het gebruik van externe opslag wel rekening met het feit dat ook deze apparaten defect kunnen raken. Laat een USB-disk maar eens goed vallen en probeer je bestanden hierna weer te benaderen. Grote kans dat je van een koude kermis thuis komt. Er zijn ook externe opslagapparaten die voorzien zijn van een schokbestendige behuizing, dit maakt het risico weer kleiner.

3. Network Attached Storage (NAS)

Als je een thuisnetwerk hebt en meerdere apparaten voorzien zijn van allerlei bestanden dan kan een NAS-apparaat een ideale oplossing zijn voor het veilig bewaren van je bestanden. Zelf maak ik gebruik van een dergelijke oplossing en zal je vertellen hoe dit bij mij in zijn werk gaat.

In mijn thuisnetwerk staat een Synology DS414 NAS, voorzien van een viertal harddrives. Alle belangrijke bestanden, ladingen foto’s, muziek etc staat opgeslagen op de harddrives van dit apparaat. Vanuit mijn thuisnetwerk of via het internet kan ik altijd bij mijn bestanden als ik deze nodig heb. Nu hoor ik je denken “maar je zei net iets over het defect raken van een harddrive, is dit niet onverstandig dan?”. Je hebt gelijk, maar toch ook weer niet. Als je ervoor kiest om de bestanden op een enkele harddrive op te slaan dan is dit zeker een risico.

De meeste NAS-apparaten, waaronder ook mijn Synology DS414, zijn in staat om de interne opslag te voorzien van een extra stukje veiligheid. Ik heb dan ook gekozen voor een RAID-oplossing over de vier harddrives in de NAS. Ik zal je het technische verhaal besparen, maar het komt erop neer dat ik ervoor kies om 1 harddisk op te offeren qua opslagruimte en hiermee zorg dat als er een harddrive stuk gaat, de data niet verloren is. Stel er gaat een harddrive defect, en ik plaats een nieuwe dan kan de NAS zelfs de data weer reconstrueren, zodat de verhoogde veiligheid weer in tact is. Mocht er dan een andere harddrive defect gaan, dan is nog steeds niets aan de hand.

Een NAS is eenvoudig te benaderen via het netwerk vanaf iedere computer, maar ook via handige apps op je smartphone of tablet. Het verg iets meer werk om het op te zetten dan bijvoorbeeld een USB-disk, maar je kunt er ook veel meer mee.  De prijs ligt echter wel hoger natuurlijk.

4. Een eenvoudige back-up buiten de deur

Veel back-up oplossingen kosten geld. Soms gaat het om software en soms om dure hardware. Maar er zijn ook oplossingen die geen geld kosten en alleen maar vereisen dat je vrienden hebt. Je hoort het goed, je kunt je vrienden gebruiken voor het bewaren van je back-up!

Met BuddyBackup kun je eenvoudig backups maken van je bestanden en deze opslaan bij je vrienden. Uiteraard moeten je vrienden dan ook de software willen gebruiken en ruimte voor jou beschikbaar stellen. Het werkt eigenlijk heel simpel. Je slaat een bestand op, vervolgens ziet BuddyBackup dat het bestand is gewijzigd (of nieuw) en maakt een kopie van het bestand naar de computer van je buddy. Als je een kleine aanpassing maakt aan het bestand, dan wordt alleen deze wijziging weer overgezet en niet het hele bestand. Je kunt dus efficiënt gebruik maken van je internetverbinding en hebt hiermee een back-up buiten het huis.

Om te voorkomen dat je vrienden bij je bestanden kunnen komen maakt BuddyBackup gebruik van encryptie. De bestanden worden dus versleuteld voordat ze je computer verlaten en zijn alleen door jou te ontsleutelen. Een goedkope, handige en ook veilige manier om je bestanden buiten je eigen huis te bewaren. Mocht één van je vrienden de back-up ineens verwijderen, dan zorgt BuddyBackup dat hij op een andere locatie wordt opgeslagen.

5. Vorige versies (shadow copies)

Het is niet echt een back-up methode, maar ik vind het wel het noemen waard. Vanaf Windows Vista is het mogelijk om de zogenaamde vorige versies te activeren. Als de optie actief is worden er regelmatig kopieën van bestanden gemaakt voordat ze worden bewerkt. Mocht je per ongeluk een document wissen of helemaal om zeep helpen, dan kun je eenvoudig terug naar een eerdere versie van het document. Dit mechanisme wordt ook wel eens Shadow Copies genoemd.

Je kunt maar beperkt terug naar vorige versies van een bestand en hoever dit is bepaal je zelf. Des te meer kopieën van het bestand, des te meer ruimte heb je nodig op je harddrive. Het is een handige back-up voor wanneer je een bestand wilt herstellen, omdat je met een paar klikken je bestand weer terug hebt. Het is echter geen waterdichte oplossing voor al je belangrijke bestanden.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button