Beeld en geluid

Is het multiroom systeem van HEOS by DENON echt zo goed?

Wie op zoek is naar een draadloos multi-room audiosysteem heeft niet veel keuze. Sterker nog, veel mensen denken dat het merk Sonos hierin uniek is en zo’n beetje de enige. Toch is dit verre  van waar, want het zeer bekende audiomerk Denon, heeft het HEOS systeem ontwikkeld. Een draadloos multi-room systeem, met keuze uit verschillende formaten draadloze speakers en een gratis app. De vraag is natuurlijk wel, is het systeem echt zo goed als we van Denon gewend zijn?

Heos_by_Denon_tech365nl_001

Het HEOS systeem bestaat uit een aantal verschillende soorten speakers, die elk geschikt zijn voor een bepaalde ruimte. Zo is er de kleine HEOS 3. Dit model past prima op het bureau in je werkkamer of in je slaapkamer. Is de ruimte iets groter, bijvoorbeeld je woonkamer, dan kun je kiezen voor de HEOS 5. Wil je echt het maximaal haalbare bij een feestje, of is de ruimte gewoon een stuk groter, dan biedt de krachtige HEOS 7 de uitkomst. Er is zelfs sinds kort een HEOS 1 die in een waterdichte behuizing zit. Ideaal voor een feestje in de tuin.

Als je één model uit de HEOS serie hebt, dan is het alleen nog een kwestie van de gratis app downloaden en je bent klaar. Je hoeft dus niet persee meerdere speakers te ehbben. Vanuit de app heb je keuzen uit een aantal muziekbronnen, zoals muziek op je smartphone, een mediaserver in je netwerk, Spotify, Deezer, TuneIN, of een USB-stick die je aansluit aan de speaker zelf.

Heos_by_Denon_tech365nl_004

In tegenstelling tot bijvoorbeeld het eerder genoemde systeem van Sonos, verbind je de HEOS speakers gewoon aan je bestaande draadloze netwerk. Mocht je dit lukken, bijvoorbeeld door een beperkt signaal in de ruimte, dan kun je hem ook gewoon via een ethernet-kabel aansluiten.

Wanneer je meerdere speakers aansluit op je netwerk, dan kun je kiezen op waar je welke muziek wilt horen. Zo kun je er voor kiezen om in de woonkamer gewoon naar internet radio te luisteren en iemand anders op de slaapkamer naar wat anders. Het volume regel  je los van elkaar en iemand kan hiermee zijn ding doen. Heb je in het weekend toevallig een feestje en moet het dak eraf, dan groepeer je eenvoudig de speakers en is je favoriete muziek overal te horen. Regel vervolgens het volume centraal, of per speaker. De mogelijkheden met een aantal van de HEOS speakers samen zijn dus groot.

Heos_by_Denon_tech365nl_002

Het HEOS systeem is niet beperkt tot alleen de losse speakers. Er is ook gekozen om een drietal aanvullende producten uit te brengen die een verlengde zijn van het systeem. De HEOS EXTEND is ontwikkeld voor het vergrote van je draadloze bereik en versterkt het signaal voor een betere dekking in de ruimte. De AMP is een voorversterker die je kunt koppelen aan je bestaande speakers en ze hiermee onderdeel maakt van het HEOS systeem. En tot slot is er ook nog de LINK, die hetzelfde doet maar dan voor een geheel audiosysteem.

Heos_by_Denon_tech365nl_007

Denon heeft met haar HEOS systeem dus een aardig platform weten weg te zetten. Maar nu de praktijk. Werk het echt zo goed als dat ze ons laten denken?

Wat zit er in de doos?

HEOS 3 en HEOS 5

 • HEOS draadloze speaker.
 • Voedingsadapter.
 • AUX-kabel.
 • UTP-kabel.
 • Beknopte installatiehandleiding.

HEOS AMP

 • HEOS AMP voorversterker.
 • 230V kabel.
 • AUX-kabel.
 • UTP-kabel.
 • Beknopte installatiehandleiding.

Wat vinden we van het HEOS multi-room systeem?

Deze review schrijf ik heerlijk in het zonnetje in mijn tuin. Je kent het wel, luie stoel, drankje erbij en een lekker stukje muziek. Inderdaad, afkomstig uit het HEOS systeem van DENON.  Als je dan toch iets wilt reviewen, dan het liefste onder dit soort heerlijke omstandigheden. Toch?

Ik besloot om de kleine HEOS 3 buiten te zetten en zijn grotere broertje, de HEOS 5, in de woonkamer. Om het geheel met elkaar samen te laten werken moet je beide apparaten op je thuisnetwerk aansluiten. Dit kun je overigens ook via een ethernet-kabel  doen als je geen gebruik kunt maken van een draadloze verbinding. De installatie doe je vanuit de handige HEOS app op je smartphone of tablet. De app begeleid je door installatiestappen en hier scoort Denon in mijn optiek zeker punten. De installatie is namelijk enorm simpel, en bestaat eigenlijk alleen maar uit het verbinden met je netwerk. Ik denk eerlijk gezegd dat ik nog geen 1,5 minuut nodig had om de HEOS 5 te verbinden en gebruiksklaar te maken.

Heos_by_Denon_tech365nl_003

De geluidskwaliteit van de kleinste speaker in het set is prima in orde. Verwacht hier echter niet teveel van, want door zijn formaat zijn bepaalde eigenschappen wat tammer. Een voorbeeld hiervan zijn de lage tonen. Dit is geen verassing en naar mijn mening ook niet erg. Je kiest deze kleine speaker namelijk voor een kleine ruimte, niet als floor-filler in je woonkamer. Zoals ik al zei stond hij bij mij in de tuin, en daar is hij prima voor (mits het droog is!).

Heos_by_Denon_tech365nl_005

De HEOS 5 wordt al wat pittiger en dit merk je direct als je muziek af gaat spelen. De klanken zijn goed in balans en je krijgt hier net wat meer lage tonen uit. Hij is prima geschikt om een wat grotere ruimte te vullen met muziek en laat daarbij ook zijn spierballen zien als je hem harder zet. Ik zie de HEOS 5 dan ook wat meer in de kleine huiskamer, of een gescheiden woonruimte. Wil je echt nog meer power, dan zul je aan de gang moeten gaan met de HEOS 7.

Heos_by_Denon_tech365nl_006

Het afspelen van muziek via de HEOS app gaat erg eenvoudig. Zelf heb ik veel gebruik gemaakt van TuneIN waarmee je toegang hebt tot een enorme hoeveelheid internetradiostations. Wat hierbij erg handig is, is de integratie direct in de app. Je hebt hiervoor geen extra app nodig. Daarnaast staat de meeste muziek die ik heb op mijn NAS. Door vanuit de app eenvoudig te kiezen voor “Muziekservice” kreeg ik direct toegang tot al mijn muziek, via DLNA. Geen geklooi en verschillende apps en lastige methodes om te verbinden.

Wanneer je meerdere HEOS-apparaten beschikbaar hebt, kun je er voor kiezen om op iedere unit apart muziek af te spelen, of ze te groeperen. Dit werkt ook erg goed en vergt alleen het verslepen van een apparaat binnen de app. De muziek die je afspeelt komt dan zo op alle units, of misschien een groep bestaande uit meerdere. Je bent hier volledig vrij in en het is op iedere moment aan te passen vanuit de app.

Heos_by_Denon_tech365nl_009

De derde unit die ik in het set beschikbaar had, was de HEOS AMP. Dit is van zichzelf geen luidspreker, maar een voorversterker waarmee je het mogelijk maakt om van iedere sets speakers een draadloos bestuurbare set maakt. Ik koos ervoor om twee van mijn woonkamer speakers als test te verbinden met de AMP en vervolgens op te nemen in de groep met de HEOS 3 en HEOS 5. Stiekum ging ik er al een beetje vanuit dat dit net als de rest gewoon bloedje simpel moest gaan werken en gelukkig stelde het HEOS systeem mij ook hierin niet teleur. Binnen no-time waren mijn eigen speakers onderdeel van het HEOS systeem en kon ik ze draadloos bedienen. Ook heeft deze unit een aansluiting voor een subwoofer, zoals je veelal vindt in home-cinema sets. Dikke aanrader als je al voorzien bent van goede speakers, maar toch de voordelen van het multiroom systeem wilt.

Prijs en beschikbaarheid

Het HEOS systeem van DENON is per direct verkrijgbaar. De adviesprijs voor de verschillende onderdelen is al volgt:

 • HEOS 3 speaker (kleine ruimtes): €299.
 • HEOS 5 speaker (middengrote ruimtes): €399.
 • HEOS 7 speaker (grote ruimtes): €599.
 • HEOS AMP (voorversterker): €499.
 • HEOS Link (audiosysteem koppeling): €349.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

2 reacties

 1. Je spreekt bij de Heos AMP voortdurend over een voorversterker echter het is een eindversterker.
  Bij de Link kun je spreken van een voorversterker.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button