Mobile

Hands-on met de Lumia 830 tijdens het Microsoft Lumia Low light event

Weinig licht is normaal geen fijne omstandigheid om foto’s te maken met je smartphone. Het ene toestel compenseert dit gebrek aan licht met een flink hogere ISO-waarde, de ander profiteert van een lichtsterke lens of soms een langere sluitertijd. Het nadeel aan deze trucjes is vaak het verlies in kwaliteit. Stel nu dat je een smartphone zou hebben die goed om kan gaan met deze omstandigheden. Zou dat niet simpelweg geweldig zijn?


Een hogere ISO-waarde is een mogelijkheid om een foto te laten lukken. Het nadeel hieraan is vaak de enorme toename van beeldruis op de foto. Dit gaat flink ten koste van de kwaliteit van de foto en geeft een vervelend korrelig effect. Kies je een langere sluitertijd kun je het licht langer opvangen op de sensor, maar is de kans op bewegingsonscherpte ook weer groter. Reden genoeg voor Nokia om het anders aan te pakken en een combinatie te kiezen van een professionele smartphone, die ook in staat is om mooie foto’s te maken bij slecht licht. De Lumia 830 is het antwoord op dit vraagstuk en wij kregen de kans om dit in de praktijk uit te testen. Zeg nu zelf, wat werkt er nu beter dan het met je eigen ogen te kunnen zien?

Nokia-Lumia-830-10

 

Microsoft nodigde ons uit op een rondvaartboot in de Amsterdamse grachten. Onder het genot van een hapje en een drankje vertrok de boot en konden we nog een korte tijd genieten van de mooie zonsondergang. Met de Lumia 830 in de aanslag profiteerde we van de veranderende omstandigheden om te zien hoe het toestel hiermee omging. Een andere leuke bijkomstigheid was het Amsterdam Light Festival, waardoor er in en om de grachten diverse mooie kunstwerken van licht te bewonderen waren.

Nokia Lumia 830 Low Light Event 01

Tijdens de ondergaande zon is de Lumia 830 erg goed in zijn element. Met een niet al te langere sluitertijd legt het toestel mooi het omgevingslicht vast en is het resultaat een sfeervolle opnamen. De lichtsterke Carl Zeiss lens draagt hier goed aan bij, waardoor de bewegingsonscherpte zeer minimaal is. Het opslaan van de foto’s verloopt ook lekker vlot op het toestel dus je kunt direct je volgende onderwerp vastleggen zonder vertraging.

Langzaam verloren we steeds meer licht en werd het voor de Lumia 830 ook een steeds grotere uitdaging om de foto’s goed vast te leggen. Toch ging dit verrassend goed en waren het aantal missers zeer beperkt. Je zult misschien denken “missers? dat klinkt dus niet goed”, maar er was een extra lastige factor die deelnam aan het geheel. We zaten namelijk op een varende boot! Normaliter is de beweging geen probleem, maar door het steeds minder aanwezige licht moest ook de Lumia op een gegeven moment gaan werken met een steeds langere sluitertijd.

Nokia Lumia 830 Low Light Event 03

Bovenstaande foto is een geprojecteerd piratenschip in de mist. De Lumia had het niet makkelijk met het scherpstellen van het schip door het enorme tegenlicht , de beweging van de boot en de nevel eromheen. Door de focus iets naar voren te leggen (het houten hekwerk) ging het scherpstellen nog goed en kreeg ik toch nog een aardig resultaat.

Nokia Lumia 830 Low Light Event 04

Uiteindelijk was er weinig van het omgevingslicht meer over en was het profiteren van iedere lichtbron voor het maken van een aardige foto. Wanneer de boot wat meer snelheid had, was het wat moeilijker om te werken met de langere sluitertijd, maar met een beetje steun tegen de rand van de boot kon ik toch de blauwe led-golven nog aardig vastleggen.

Nokia Lumia 830 Low Light Event 02

De matig verlichte kades waren nog prima te fotograferen, echter hielp het wel toen de boot iets langzamer ging varen. Toch hebben we het over omstandigheden waar de instap spiegelreflexcamera’s ook moeite mee zouden hebben. Had ik bewust deze foto willen maken met een optimale belichting, dan had ik hier een statief gebruikt en zeker geen bewegende ondergrond.

Ik kan wel zeggen dat ik aardig gecharmeerd ben van de Lumia 830. Onder lastige omstandigheden ben je toch in staat een goede foto te maken. De meeste foto’s worden aan het einde van de middag en in de avond gemaakt. Een camera op je smartphone die goed om kan gaan met weinig licht is dan ook eigenlijk een must. Binnenkort ontvangen we van Microsoft een testexemplaar van de Lumia 830 om hier eens wat langer mee te kunnen experimenteren. Ik ben dan ook erg benieuwd wat dit 5-inch toestel kan bieden met een vast ondergrond. Binnenkort dus meer over de Lumia 830!

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button