Enterprise

Handige update voor Ubiquiti Unifi platform: cache je firmware!

Bijna een jaar geleden schreef ik mijn eerste blog over het Ubiquiti Unifi-platform. Ik verruilde mijn huis, tuin en keuken Wi-Fi oplossing voor een serieus Access Point (AP). Met dank aan WiMood kon ik hier later ook een Unifi switch en Secure Gateway aan toevoegen. Een erg goed platform, waar flink aan ontwikkeld wordt. En zo kwam ik vandaag ineens een hele handige nieuwe functie tegen: firmware caching.

Wanneer een van je Unifi apparaten nieuwe firmware beschikbaar heeft, ging je controller altijd online zoeken naar firmware en dit iedere keer voor je downloaden. Heb je meerdere AP’s, dan gaan ze allemaal stuk voor stuk dezelfde firmware downloaden en installeren. Mocht er iets in de verbinding op dat moment gek doen, dan moet hij weer opnieuw beginnen. Je kunt je voorstellen dat wanneer je een bedrijf hebt met tientallen AP’s je hier niet vrolijk van wordt. En efficiënt is het helemaal niet.

Sinds een recente update heeft Ubiquiti de optie toegevoegd voor het cachen van je firmware. Concreet zorgt dit ervoor dat wanneer een apparaat via de controller gaat toetsen of er firmware is, hij in staat is om lokaal opgeslagen firmware te krijgen. Niet ieder device gaat dan zelfstandig de nieuwe firmware downloaden, maar krijgt de versie via de controller aangeboden. Dit scheelt veel bandbreedte als je veel apparaten hebt. Ook bij een instabiele interverbinding heeft dit voordelen.

Wat moet je doen om firmware te cachen? In het instellingen menu kun je nu bij onderhoud kiezen voor firmware caching. In het overzicht vind je de meest recente firmware voor de verschillende apparaten die je gekoppeld hebt aan je controller. Door op “cache” te klikken kun je eenvoudig deze versie lokaal opslaan op de controller. Wanneer een apparaat de volgende keer deze firmware wil downloaden, dan wordt hij door de controller lokaal geserveerd.

Unifi Firmware caching

Wanneer de versie van de firmware niet meer relevant is om te hebben, dan kun je hem verwijderen van je controller. Dit kan eenvoudig door bij Actions voor Delete te kiezen. De functie is niet voor iedereen interessant, maar als je het beheer over veel Unifi-producten hebt, dan is de functie zeker handig. Zelf heb ik hem enkele malen gebruikt als het downloaden van een update via het apparaat zelf niet stabiel ging. Voor de apparaten verandert er met deze functie niets. Het is de controller die slimmer omgaat met het aanbieden van de firmware. Is hij niet beschikbaar in de cache, dan verloopt de download alsnog via het internet.

Ubiquiti unifi firmware caching

De functie is in ieder geval beschikbaar in Controller versie 5.6.19 en hoger. Mocht je deze versie nog niet hebben, dan kun je eenvoudig je controller updaten om de functie toe te voegen.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button