Enterprise

Grafische besturingssysteem van Apple’s Lisa komt in 2018 gratis beschikbaar

Voordat Apple de Mac uitbracht, werd er druk gewerkt aan de Lisa. Misschien heb je hem wel eens voorbij zien komen in een oude video, of in de film van Steve Jobs. Mocht je nou altijd al eens met de interface hebben willen stoeien, dan was dit een lastige opgave. Of je moest opzoek naar een emulator, of iemand kennen in een museum. Maar aankomend jaar kan daar zomaar eens verandering in komen. De broncode wordt namelijk vrijgegeven!

De eerste keer dat ik het las dacht ik dat er een oude fileserver van Apple was gehacked. Misschien hebben ze de broncode wel buitgemaakt? Toch blijkt dit totaal niet aan de orde te zijn. Apple is op dit moment zelf bezig de broncode te reviewen en klaar te maken voor het grote publiek.

Alles wat je nodig hebt om het Operating System van de Lisa te kunnen draaien komt beschikbaar. Tenminste, op software gebied. Je moet er zelf wel wat voor doen om ermee aan de slag te kunnen, want het OS is niet geschikt voor onze moderne processor architectuur. De Lisa was op het moment van bouwen in 1983 voorzien van een Motorola 68000 processor. Toch is deze sourcecode een belangrijk stuk computerhistorie. Het zorgt ervoor dat de manier van denken van de toenmalige Apple engineers bewaard blijft, want het aantal machines waarop het nog beschikbaar is erg beperkt.

Apple’s Lisa was vernoemd naar de dochter van Steve Jobs, maar werd geen succes. De computer was traag, gelimiteerd en erg duur voor die tijd. Maar liefst $9.995!

Foto: Apple Inc.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button