Gadgets

GPS tracker kopen: handig maar bezint eer ge begint

GPS trackers stammen uit de jaren ’70 en werden toen met name gebruikt door het Amerikaanse leger. In de jaren ’80 kwamen ze pas in de winkels te liggen en kon iedereen gebruikmaken van dit handige systeem. GPS staat voor Global Positioning System en dit apparaat werkt samen met satellieten om bijvoorbeeld goederen, dieren of zelfs mensen op te sporen. Mocht je kind verdwaald zijn, dan heb je het snel gevonden. Is je kat weggelopen? Met een mini GPS tracker voor huisdieren is deze zo weer opgespoord. Ook is er de auto GPS tracker waarmee je je auto in de gaten kunt houden. Wat er ook getraceerd moet worden, met dit apparaat is het een fluitje van een cent. 

Hoe werkt het precies?

Een GPS tracker moet niet verward worden met de GPS die je gebruikt in de auto of op de fiets om je route te bepalen. Een Tomtom bijvoorbeeld laat je zien waar jij je bevindt op dat moment. Een GPS tracker helpt je echter de locatie te bepalen van iemand anders of van een voorwerp. Een satelliet zal de locatie van een voorwerp of een persoon met tracker in de vorm van radiogolven versturen naar de ontvanger. Een GPS tracker werkt met behulp van een SIM-kaart en het Global Navigation Satellite System. Dit is een netwerk van satellieten die niet alleen informatie verzenden aangaande de locatie van een voorwerp of persoon, maar ook de snelheid en de richting waarin het zich voortbeweegt en de tijd. De route die wordt afgelegd wordt opgeslagen en zo kan zowel historische als actuele informatie worden opgevraagd. De locatie kan zo nauwkeurig worden aangegeven dat bij een goede tracker de afwijking niet groter zal zijn dan 2,5 meter.

Passieve en actieve GPS trackers


Er zijn verschillende uitvoeringen te vinden op de markt. Zo zijn er passieve GPS trackers die verkregen informatie in het geheugen opslaan. Deze informatie kun je dan later downloaden. Een actieve GPS tracker zal je live informatie kunnen verschaffen. Het is een real-time systeem dat informatie verstuurt naar een computer of een systeem. Met behulp van deze technologie kan er aan de hand van actuele gegevens gehandeld worden.

De kosten van een GPS tracker

Wanneer je de koop van een GPS tracker afweegt, is het belangrijk eerst goed de specificaties door te lezen. Zo zijn er ook bluetooth trackers die op de markt als GPS trackers worden verkocht. Deze trackers werken echter niet op GPS en zullen signalen kunnen ontvangen tot een meter of 50. Laat je dus niet meteen verleiden door een goedkope prijs, maar check de functies. Bedenk daarnaast ook dat je bij een tracker niet alleen aanschafkosten hebt. Ook het gebruiken kost geld. Voor elk signaal dat je stuurt, zul je moeten betalen. Een signaal dat verstuurd wordt, zal ongeveer 1 kb groot zijn. Hoeveel je betaalt, zal afhankelijk zijn van de intervaltijd. Hoe kleiner de intervaltijd, hoe vaker er een signaal wordt verstuurd. Er zijn ook trackers die hun locatie doorgeven met behulp van SMS’jes. In zo’n SMS wordt een link doorgestuurd die geopend moet worden om zo de locatie van de tracker te kunnen zien. Dit is niet alleen veel duurder, maar ook veel lastiger. Sommige gebruikers zullen voor een abonnement kiezen, terwijl anderen voor pre-paid gaan. Let bij aanschaf van je GPS tracker op of de aanschafprijs inclusief of exclusief SIM-kaart is om teleurstelling te voorkomen.

2G of 3G

Veel GPS trackers werken op een 2G netwerk. Op dit moment werkt zo’n tracker nog prima, maar in de toekomst kan daar wel eens verandering in komen. De meeste mobiele telefoons maken gebruik van het 4G netwerk en binnenkort zal zelfs het 5G netwerk beschikbaar worden. Er is dus een grote kans dat veel providers in de nabije toekomst het 2G netwerk niet meer zullen ondersteunen. Dan zul jij of een nieuwe tracker moeten kopen, of moeten veranderen van provider. Het aanbod aan providers die 2G ondersteunen zal echter steeds kleiner worden en uiteindelijk waarschijnlijk helemaal verdwijnen. Het is raadzaam om hiermee rekening te houden bij de keuze.

De batterijduur

De batterijduur is een andere specificatie die je in acht moet nemen voor je tot aanschaf over gaat. Ga van tevoren na hoe vaak jij waarschijnlijk de mogelijkheid hebt om je tracker op te laden. Als je vaak onderweg bent, is het verstandig om een GPS tracker aan te schaffen die een goede batterij heeft. Zo gaan de betere trackers wel zo’n 400 uur mee voordat je ze moet opladen. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van de instellingen, zoals de interval- en slaaptijd.

Waar ga je de tracker voor gebruiken?

Dit is een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen voordat je tot aankoop over gaat. Dit zal namelijk grotendeels bepalen welke functies wenselijk zijn. Zo zal het je helpen te bepalen of nauwkeurigheid van belang is. Sommige trackers kunnen locaties aangeven en er 50 meter naast zitten, anderen zullen er maar 1 meter naast zitten. Hoe beter de GPS module, des te nauwkeuriger de tracking. Ook zul je de bouwkwaliteit moeten overwegen. Wil je een mini GPS tracker in de rugzak van je kind stoppen? Dan heb je natuurlijk het liefst een tracker die tegen een stootje kan.

Deze advertorial is geschreven door GPStracker-verkoper.nl

Redactie

De redactie van Tech365 zorgt iedere dag voor het laatste nieuws op het gebied van Tech, Lifestyle en Trends. Heb je een nieuwstip voor ons? Neem dan gerust contact op via redactie@tech365.nl

Gerelateerde berichten

2 reacties

  1. Leuke blog! Natuurlijk heb je voor elke klus een andere tracker nodig, maar ik heb hier veel van geleerd! Lekkere schrijfstijl heb je ook.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button