Apps en software

Google voegt twee nieuwe beveiligingsopties toe aan Gmail

Privacy en beveiliging blijven hete hangijzers. Zo ook binnen de populaire e-maildienst van Google. Reden temeer voor het bedrijf om een tweetal nieuwe beveiligingsopties toe te voegen aan Gmail, waaronder TLS notificatie en verificatie van verzenders.

TLS controle voor verzenden

Het gebruik van TLS (versleutelde verbinding) is in de meeste gevallen al gemeengoed. Toch zijn er nog steeds mailservers die hier geen gebruik van maken. Google gebruikt voor Gmail altijd TLS, mits de ontvangende partij dit niet ondersteunt. Om je als gebruiker hiervan op de hoogte te stellen zie je nu het pictogram van een open slotje rechtsboven in het berichten venster wanneer de ontvanger hier geen gebruik van maakt. Dit laat jou als verzender weten dat het bericht zonder gebruikt van versleuteling de mailserver zal verlaten. Geen nood aan de man, maar wel goed dat je het in ieder geval weet.

Unencrypted Message Gmail

Verificatie van verzender

Wanneer Gmail niet in staat is om vast te stellen dat de persoon die je een bericht stuurt ook daadwerkelijk die persoon is, dan krijg je vanaf nu een vraagteken op de plaats van de profielfoto/bedrijfslogo. Dit wil per definitie niet zeggen dat het bericht niet afkomst is van een vertrouwde bron, maar Gmail waarschuwt je wel dat het niet automatisch vast te stellen was. Gmail maakt hiervoor gebruik van het Sender Policy Framework (SPF) en DKIM. Dit mechanisme moet het eenvoudiger maken voor jou als gebruiker om eventuele nep-berichten eruit te vissen.

Uitrol reeds gestart

Google is reeds gestart met de uitrol van de nieuwe beveiligingsopties binnen Gmail. Naar verwachting is de uitrol binnen enkele weken gereed.

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button