Apps en software

Google overweegt encryptie voor Google Drive dienst

Volgens tech website cNet is Google van plan om encryptie te introduceren voor haar Google Drive dienst. Hiermee wil de zoekmachine gigant een meer betrouwbare dienst aanbieden aan haar gebruikers.Door encryptie aan te bieden aan gebruikers is het voor overheidsinstanties niet of nauwelijks meer mogelijk om toegang te krijgen tot de inhoud van je persoonlijke Google Drive. Een dergelijke oplossing zou de toepassing van PRISM een stuk lastiger maken. Om soortgelijke redenen heeft media gigant Kim Dotcom eerder al besloten om de uploaddienst ‘Mega‘ uit te rusten met flinke encryptie. Google is er van overtuigd dat het toepassen van encryptie meer vertrouwen zal brengen bij haar gebruikers. Als je weet dat je data veilig is en dus je privacy beter gegarandeerd is ben je eerder geneigd meer gebruik te maken van je Google Drive.

Het gebruik van encryptie op communicatie, middels SSL en HTTPS wordt vrij veel toegepast. Door deze manier van het gecodeerd verzenden van informatie is het voor de afluisteraars niet mogelijk om de data leesbaar te onderscheppen. Er wordt vaak gebruik gemaakt van een ‘man-in-the-middle’ aanval, waarbij de afluisteraar zich tussen de verzender en ontvanger plaatst en de data die passeert bekijkt of opslaat (sniffing). Het gebruik van encryptie op de communicatie is dan ook een veilige manier van voor de gebruiker. Maar wat nu als de overheid zichzelf toegang verschaft/eist tot de servers waarop de data staat? Hier vinden we dan de niet versleutelde bronbestanden terug, omdat alleen de communicatie wordt beveiligd. Vanuit dit oogpunt overweegt Google om de data op de Google Drive servers te versleutelen, waardoor toegang tot de bronbestanden geen zin meer heeft. Upload dienst “Mega” hanteert dezelfde methode voor haar gebruikers door de toepassing van encryptie op bestandsniveau.

Microsoft’s dienst Outlook.com is ook gebaseerd op encryptie van de bronbestanden, echter bleek onlangs dat de Amerikaanse regering toegang heeft tot deze bestanden door uitgifte van de Master Encryption Key.

Google Drive

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button