Security

Google gaat binnenkort FTP sites als onveilig markeren

De zoekmachinegigant is klaar met FTP. Tenminste, als je kijkt naar de veiligheid van het protocol. Anno nu zouden we FTP inmiddels moeten weren en gebruik maken van veiligere alternatieven als SFTP. Maar toch wordt FTP nog veelvuldig gebruikt. Tijd voor actie, zegt Google en laat in haar laatste security bulletin weten dat het binnenkort websites gaat markeren als “onveilig”  als het FTP gebruikt.

Het File Transfer Protocol, want daar staan de letters FTP voor, is zeker niet iets van de laatste jaren. Het is inmiddels antiek te noemen en stamt uit 1971. Toch wordt het nog wel met regelmaat gebruik voor sites. Op de grote schaal van al het netwerkverkeer is het verantwoordelijk voor een luttele 0,0026%, maar toch maakt dit het niet minder gevaarlijk. Het protocol is dan ook niet slecht in wat het doet, maar verstuurt haar beveiligingsgegevens als leesbare tekst over het netwerk. En dat wil je toch niet meer hebben in deze tijd.

Google FTP waarschuwing

De keuze van Google om mensen te gaan stimuleren het protocol niet meer te gebruiken is naar mijn mening een goede zet. De populaire browser deed dit hetzelfde met het HTTP protocol. Dus, schrik niet als je binnenkort een waarschuwing op je beeldscherm krijgt als je een site met FTP benaderd.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button