World Wide Web

Glasvezel internet, wat is het en wat kun je ermee?

Op steeds meer plaatsen in Nederland kun je op je huisadres glasvezel internet bestellen en laten aansluiten. Maar wat is hier nou eigenlijk zo bijzonder aan? En wat kun je er allemaal mee doen? In dit blog vertel ik je meer over glasvezel internet en wat je er allemaal kunt.

Heb jij glasvezel in je woning? Doe de postcode check!

De term klinkt heel technisch, maar je hoeft er zelf eigenlijk niets voor te doen om het te gebruiken. Het enige dat je nodig hebt, is een glasvezel aansluiting in je huis. In veel plaatsen zijn de laatste jaren glasvezels aangelegd in de huizen, maar niet altijd in gebruik genomen. Vorig jaar waren dit al ruim 2,65 miljoen huishouden en naar verwachting loopt dit aantal op tot net iets meer dan 3 miljoen in 2021. Benieuwd of jij thuis een glasvezelaansluiting hebt? Doe de glasvezel check.

Als jouw huis voorzien is van zo’n aansluiting, dan kan een provider eenvoudig de internetverbinding op het glasvezelnetwerk voor je opleveren. De provider kun je meestal zelf kiezen. De grootste aandeel heeft glasvezel aanbieder KPN. Je kunt zelf bepalen wat voor snelheid je wilt hebben, zodat je zeker weet dat het past bij wat jij doet op het internet. Dit gaat meestal door middel van een pakket met een vastgestelde download- en uploadsnelheid. Meer dan een kopje koffie maken voor de monteur hoef je dus niet te doen.

Snelheden tot wel 500Mbps

“Fijn, nu heb ik glasvezelinternet, maar wat kan ik daar nu meer mee?”. Nou, het is niet zozeer dat je er meer mee kunt qua functionaliteit, maar vooral de hoge snelheden maken het geschikt om meerdere dingen gelijktijdig te doen. Je kunt namelijk glasvezelinternet tot wel 500Mbps krijgen in jouw huis

Met dit soort snelheden maakt het niet meer uit dat je op verschillende apparaten gelijktijdig Netflix kijkt, terwijl je PlayStation een enorm groot spel aan het downloaden is. Wat hoe vervelend is het dat je film begint te stotteren, als je vriend of vriendin zit te gamen? Helemaal nu bijvoorbeeld streaming media van steeds hogere kwaliteit is, verbruik je meer bandbreedte dan voorheen. Het aanbod van 4K content (Ultra HD) op Netflix blijft toenemen en ook Apple heeft nu een Apple TV gelanceerd met een snelgroeiend aanbod in 4K. Ons verbruik wordt alleen maar groter, dan wil je natuurlijk wel dat je internetverbinding dit bij kan houden.

Nadelen van glasvezelinternet

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er genoeg voordelen te verzinnen voor glasvezelinternet. Maar wat zijn nu eigenlijk de nadelen? Gelukkig zijn er weinig nadelen aan glasvezelinternet, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld de prijs. Wanneer je geen aansluiting in je huis hebt voor glasvezel, dan is het een duur grapje om dit speciaal aan te laten leggen. Het beste is om dan te wachten tot het centraal in jouw gemeente wordt aangeboden. Het tweede waar je rekening mee moet houden is de glasvezelkabel. Deze kabel mag niet in te scherpe bochten lopen. Gaat hij stuk, dan heb je specialistische apparatuur nodig om het te herstellen. Niet iets dat je zelf kunt doen, zoals met bijvoorbeeld een coaxkabel. Vooral niet mee rommelen dus en zorgen dat alles veilig hangt.

Dit is hoeveel bandbreedte je verbruikt in huis

Om je een idee te geven hoeveel bandbreedte je nodig hebt als je bijvoorbeeld een film streamt of tv kijkt staat hieronder een handig overzicht. Hoe snel jouw glasvezel internetverbinding moet zijn, hangt natuurlijk helemaal af van jouw verbruik.

KPN glasvezelinternet

Dit blog is geschreven in samenwerking met KPN

Redactie

De redactie van Tech365 zorgt iedere dag voor het laatste nieuws op het gebied van Tech, Lifestyle en Trends. Heb je een nieuwstip voor ons? Neem dan gerust contact op via redactie@tech365.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button