Wonen en werken

Glasvezel internet, dit is waarom je het wil hebben

Een internetverbinding kiezen is toch niet zo spannend? Je kiest de goedkoopste en klaar ben je. Maar toch komt er wel wat meer bij kijken als je voor een dergelijke keuze staat. Ons internetgedrag is de laatste jaren echt veranderd en het is belangrijk dat jouw internetverbinding hier moeiteloos bij aansluit. Maar wat kies je dan? En waarom zou je voor glasvezel internet kiezen eigenlijk?

Steeds meer afhankelijk van een goede internetverbinding

De tijd dat de internetverbinding thuis enkel diende voor het binnenhalen van nieuwe e-mailberichten of het sturen van een flauwe PowerPoint-presentatie naar kennissen ligt mijlenver achter ons. Vandaag de dag is de benchmark toch wel dat je moeiteloos met het hele gezin tegelijk series op Netflix kunt streamen. En het liefste natuurlijk wel in 4k, zodat die mooie tv van je het in de beste kwaliteit kan afspelen. En dan heb ik het nog niet eens over online gaming. Laatst kreeg ik een update voor mijn kiezen van Call of Duty waarvoor ik “even” ruim 100GB moest downloaden. Bandbreedte is belangrijker dan ooit, maar ook vertraging accepteren we niet meer.

In 2020 komt hier eigenlijk nog een nieuwe dimensie bij. Ineens heeft het bedrijf waarvoor je werkt moeiteloos 200 mini-vestigingen gekregen. Iedereen werkt immers thuis en heeft behoefte aan videoconferencen zonder horten of stoten, of krijgt les via een streamingplatform. Allemaal redenen om toch eens goed stil te staan bij het feit of jouw internetverbinding nog wel aansluit bij de eisen die je hebt.

Voordelen van glasvezel internet

De voordelen van glasvezel internet zijn niet altijd goed belicht naar mijn mening. Het wordt vaak gezien als een internetverbinding net als kabel of DSL. Dit is onterecht, want er zitten een aantal interessante voordelen aan glasvezel internet. Om je meer inzicht te geven in de eigenschappen van internet via lichtsignalen, want dat is het eigenlijk, heb ik een aantal voordelen voor je op een rijtje gezet.

Flink hoge snelheden

Als jouw woning geschikt is voor de levering van glasvezel dan heb je keuze uit diverse snelheden. Dit is niet anders dan bij andere soorten internetverbindingen. Waar wel het verschil in zit zijn de maximale snelheden die je op een verbinding kunt krijgen. Dit is vaak tot 1Gbps/s zonder moeite leverbaar. En vooral als je in huis een paar flinke bandbreedte-slurpers hebt zitten is dit erg fijn.

Synchrone verbinding

Waar je bij kabel en DSL vaak ziet dat de download snelheid vele malen hoger ligt dan de uploadsnelheid is dit bij glasvezel niet het geval. Hier worden synchrone snelheden geboden. Dus 1Gbps/s downloadsnelheid is automatisch ook 1Gbps/s upload snelheid. Mocht jij veel bestanden moeten uploaden, bijvoorbeeld audio of videobestanden naar YouTube of andere platformen, dan profiteer je hier enorm van.

Stabiel en minimale vertraging

Bij een glasvezelverbinding maakt het niet uit hoeveel mensen er op een wijkverdeler zitten, of het aantal meters dat je van de centrale af zit. Daarnaast spelen ook weersinvloeden of andere storende factoren geen rol bij glasvezel internet. De verbinding is stabiel en heeft een minimale vertraging (latency). Voor online gamers is dit dus ideaal, net als bellen via de cloud of het streamen van films en series.

Voorbereid op de toekomst

Ook al is een 1Gbps/s glasvezel internetverbinding zo’n beetje het maximale dat je kunt afnemen, dit is slechts een klein percentage van de maximale snelheid die een glasvezelnetwerk      aan kan. Zakelijke verbindingen zijn via dezelfde connectiviteit makkelijk tot 10Gbps/s al leverbaar. Glasvezel internet is dus goed geschikt voor de toekomst waarin onze vraag naar bandbreedte en streamingdiensten alleen meer hoger zal worden.

Dit bericht is geschreven in samenwerking met T-Mobile

Redactie

De redactie van Tech365 zorgt iedere dag voor het laatste nieuws op het gebied van Tech, Lifestyle en Trends. Heb je een nieuwstip voor ons? Neem dan gerust contact op via redactie@tech365.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button