Netwerkapparatuur

GL.inet Slate AR750S review: een handige travel router met Wi-Fi ac

Als je onderweg bent voor je werk of op vakantie dan is het zeker zo belangrijk dat je veilig kunt internetten. Een gasten Wi-Fi van het hotel of de lokale koffiebar kun je beter niet als veilig beschouwen en zelf maatregelen nemen. Wat dacht je van een eigen veilige travel router?

Deze zomer ontving ik de GL.iNet Mango travel router. Een heel compact apparaat dat je helpt om veilig verbinding te kunnen maken over een eigen router op een onveilige verbindbinding. Dit keert stuurde het merk mij de Slate, een compacte travel router die net even wat meer power onder de motorkap heeft en voorzien is van wat extra’s.

Gl-iNet Slate tech365nl 001

Het grootste verschil tussen de Mango en de Slate is de ingebouwde draadloze netwerkkaart. De Slate heeft een 802.11ac netwerkkaart gekregen waardoor een snellere dataoverdracht mogelijk is. Dit is wat meer van deze tijd en maakt het ook geschikt om met wat meer gebruikers tegelijk een goede verbinding te houden. Hij geeft je maximaal 750 Mbps wat bijna het dubbele is van de Mango. Dit komt uiteraard door de dual band setup.

Gl-iNet Slate tech365nl 002

De Slate kan op veel verschillende manieren verbinding maken met het internet. Hij heeft ondersteuning voor Tethering aan je smartphone, kan draadloos verbonden worden aan een bestaand draadloos netwerk, via een Ethernet-kabel of een 3/4G dongle. Afhankelijk van de situatie heb je veel verschillende mogelijkheden voor het maken van een verbinding. Dit is ook het geval voor de andere kant van de verbinding. Want je smartphone, tablet of laptop moet ook verbinding kunnen maken met de Slate. Hier heb je twee keuzes, namelijk draadloos via de 2.4GHz of 5GHz band, of door middel van een kabel. Voor de laatste optie heb je overigens nu twee Gigabit Ethernetpoorten ter beschikking.

Gl-iNet Slate tech365nl 003

Onder de kap wordt het geheel gevoed door een Atheros QCA9563 775MHz SoC, 128 MB DDR2 werkgeheugen, dual 16MB flash en 128MB lokale opslag. Twee externe antennes zorgen voor de dekking van het 750AC draadloze netwerk en de drie Gigabit Ethernetpoorten voor WAN en LAN. Er is een USB 2.0-aansluiting aanwezig en een micro-SD-kaartlezer voor extra opslag. Voor de echte knutselaar kun je ook nog GPIO-pennen gebruik direct op de ingebouwde printplaats en zijn er extra voedingsaansluitingen voor accessoires. De Slate zelf word gevoed door via een micro-USB-aansluiting en meegeleverde adapter.

Gl-iNet Slate tech365nl 004

De Slate is voorzien van hetzelfde besturingssysteem als de eerder getesteMango. En daar ben ik eigenlijk hele blij mee. De Slate is niet alleen voorzien van de basismogelijkheden voor een travel router maar bevat ook allerlei extra handige opties zoals een ingebouwde firewall, VPN-client en additionele plugins.

Installatie Slate

De installatie van de Slate is een fluitje van een cent. Om je een beeld te geven van de benodigde stappen en configuratiemogelijkheden kun je hier lezen wat er allemaal bij komt kijken.

GL-AR750s install tech365nl 001

Na het aansluiten van de Slate op een spaningsbron wordt hij automatisch opgestart. Als hij hiermee klaar is kun je de management pagina vinden via de link: http://192.168.8.1 De eerste stap is het selecteren van de gewenste taal voor je Slate. Nederlands is hierin helaas geen optie.

GL-AR750s install tech365nl 002

Kies een gewenst wachtwoord. Dit is uitermate belangrijk want iedere Slate heeft in de basis hetzelfde wachtwoord. Je wil natuurlijk niet dat iemand zomaar toegang heeft tot jouw Slate. Kies een goed en lang wachtwoord, bijvoorbeeld van 10 tekens lang.

GL-AR750s install tech365nl 004

Eenmaal aangemeld ga ik eerst verbinding maken met het internet. Dit om te zorgen dat de volgende stap, het automatisch updaten van firmware mogelijk wordt. Kies de gewenste methode om verbinding te maken (kabel, Wi-Fi repeater, Tethering or 3G/4G modem.

GL-AR750s install tech365nl 005

Ik kies voor de Wi-Fi repeater functie om verbinding te maken met mijn draadloze netwerk voor het testen. Selecteer het SSID uit de lijst en geeft het wachtwoord in.

GL-AR750s install tech365nl 006

Eenmaal verbonden krijg je de relevante informatie op het startscherm, zoals het ontvangen IP-adres, subnet, gateway en de DNS-servers.

GL-AR750s install tech365nl 007

Als laatste stap bij het echte installeren van de Slate kies ik voor Upgrade. Als er nieuwe firmware beschikbaar is kun je die hier automatisch laten downloaden en installeren.

Configuratie Slate

Nu de basisinstallatie van de Slate afgerond is gaan we verder met het instellen en gebruiksklaar maken van de router.

GL-AR750s install tech365nl 007

Om het mogelijk te maken voor draadloze apparaten om te verbinden is het noodzakelijk om een SSID aan te maken. De Slate verwacht dat je een SSID maakt voor 2.4GHz en voor 5GHz. Dit is de naam van het draadloze netwerk dat je gaat uitzenden vanaf de Slate.

GL-AR750s install tech365nl 009

Apart gasten netwerk nodig? Geen probleem, je kunt per draadloos netwerk een apart gastennetwerk aanmaken. Hiermee zijn de verbonden apparaten geïsoleerd van de rest.

GL-AR750s install tech365nl 010

Door het inschakelen van Realtime Speed and Traffic Statitics krijg je een goed veel van de bandbreedte die door de verbonden clients gebruik wordt. Uiteraard gaat dit wel iets ten koste van de beschikbare resources van de Slate.

GL-AR750s install tech365nl 011

De ingebouwde firewall heeft ondersteuning voor Port Forwarding om verkeer van buiten naar een aangesloten apparaat in het internet netwerk door te sturen. Daarnaast kun je ook bepalen welke poorten je naar de Slate zelf open wilt zetten. Ik verwacht eigenlijk dat je hier in de praktijk vrij weinig gebruik van maakt, maar de mogelijkheid is er in ieder geval wel.

Een van mijn favoriete onderdelen van de Slate is de ingebouwde VPN-client. Zelf maak ik gebruik van een NordVPN abonnement voor mijn apparaten en de Slate kan hier ook prima mee overweg. Op de website van NordVPN download ik een OpenVPN-bestand en vervolgens kan dit zo in de Slate worden geupload. Vanaf dat moment kan de Slate je voorzien in een veilige en anonieme internetverbinding.

het besturingssysteem van de Slate werkt met plug-ins. Hier heb ik echter gemengde gevoelens bij. Fijn dat het kan, maar bijvoorbeeld de Snort plug-in geeft verder geen opties of output. De vraag is dan ook of je er überhaupt iets aan hebt. Dit vergt nog een beetje extra onderzoek.

GL-AR750s install tech365nl 020

Bestanden delen met andere verbonden apparaten? Geen probleem. Een USB-stick, micro-SD-kaart of andere geschikte datadrager kun je aansluiten en vervolgens delen. Zo heeft iedereen toegang tot de bestanden die je aanbiedt.

Is de GL.iNet Slate de ultieme travel router?

Ik was helemaal weg van de Gl.iNet Mango. Het handige kleine apparaatje wat je zo meeneemt op vakantie. En toen kwam de Slate. Ondersteuning voor 802.11ac en externe antennes voor beter bereik. En dat is precies een stukje van de concessie die ik met de Mango moest doen.

Gl-iNet Slate tech365nl 006

Het merk heeft een bestaand goed concept voorzien van betere specificaties, zonder iets anders te veranderen. Het zorgt er uiteindelijk voor dat de Slate gewoon meer power on de kap heeft en dat is heel prettig. Dikke aanrader wat mij betreft die

Gl-iNet Slate tech365nl 008

Prijs en beschikbaarheid

De GL.iNet Slate is per direct verkrijgbaar voor een prijs van € . Hij is in Nederland niet breed verkrijgbaar maar daar komt Amazon to the rescue of de webshop van GL.iNet.

Gl-iNet Slate tech365nl 007

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button