Netwerkapparatuur

GL-iNet Mini Smart Router review: Is dit de onmisbare metgezel voor onderweg?

Lekker op vakantie, wie houdt hier nou niet van. We nemen het liefste zo veel mogelijk mee van thuis, zodat je nooit zonder iets zit. Onze smartphone gaat natuurlijk mee, maar ook de iPad voor de kids, de laptop van Pa, en wellicht de slimme E-reader van moeders. Tja, in een connected world is het nu eenmaal zo dat je graag je apparaten overal kan gebruiken. Maar hoe ga je die verbinden met het internet in je hotel of op de camping? En is die Wi-Fi verbinding daar eigenlijk wel veilig?

Als je gehoopt had dat ik volmondig “ja” ging antwoorden op de vraag of jouw vakantie Wi-Fi veilig is, dan moet ik je helaas teleurstellen. Ik weet het niet, maar uit ervaring kan ik je vertellen dat ze vaak niet heel veilig zijn. Is dat erg? Niet per se, maar dan moet je wel zelf voorzieningen treffen om veilige te internetten tijdens je vakantie. De GL-iNet Mango Mini Smart Router is zo’n oplossing voor veiliger internet. Een kleine compacte router die je zo in je broekzak steekt en voorzien is van een ingebouwde firewall en VPN mogelijkheden. Eigenlijk een onmisbaar item op je vakantielijstje, tussen de opladers van je smartphone, en de paspoorten.

GL-iNet MiniSmartRouter tech365nl 002

De productnaam die GL-iNet aan dit kleine handige apparaatje gegeven heeft is GL-MT300N-V2, oftewel “Mango”. Waar zij de fruitige naam vandaan hebben kun je last wel raden als je de kleur ziet. Hij is slechts 5,8 cm breed en 2,5 cm hoog. Dat is met recht compact te noemen. Je hoeft ook niet bang te zijn dat het een enorme impact heeft op het gewicht van je koffer. Hij weegt namelijk slechts 39 gram!

GL-iNet MiniSmartRouter tech365nl 005

De Mango kan op een aantal manieren verbinden met het internet op je plaatst van bestemming, of onderweg. Er is een RJ45-aansluiting voor een WAN-verbinding, bijvoorbeeld een netwerkkabel in je hotelkabel die toegang geeft tot het internet. Maar ook draadloos kun je zonder moeite connectie maken. Door de repeater-functie kan de Mango verbinden aan het draadloze netwerk van je vakantiebestemming, zelfs als er gebruik gemaakt wordt van een portal om je aan te melden (captive portal). Heb je een 3G of 4G USB-dongle? Ook hier kan hij mee overweg zodat je onderweg in de auto ook met gemak meerdere apparaten kunt verbinden. De laatste optie is tethering, het verbinden met je mobiele telefoon om toegang tot het internet te krijgen. Met deze vier opties heb je bijna het hele scala aan connectiemogelijkheden al gedekt.

GL-iNet MiniSmartRouter tech365nl 003

Goed, dan heb je verbinding met het internet maar moeten ook je apparaten nog kunnen verbinden. De Mango zorgt ervoor dat verbonden apparaten kunnen communiceren met het internet. Doordat er een tweede RJ45-aansluiting voor het LAN aanwezig is kun je hier een kabel inprikken en je laptop aansluiten. Heb je meerdere apparaten die je met een kabel moet verbinden dan kun je er eventueel een switch tussen zetten. Ondersteunen de apparaten Wi-Fi dan is het nog makkelijk. Je kunt je eigen SSID (naam van je draadloze netwerk) instellen met een wachtwoord. Kies je dezelfde naam en wachtwoord als thuis dan zullen de meeste apparaten domweg direct verbinding maken zonder dat je verder iets hoeft te doen.

GL-iNet MiniSmartRouter tech365nl 004

Onder de kunststof motorkap van de Mango bevindt zich een kleine moederbordje wat mij doet denken aan een Raspberry Pi. Dit is het overigens niet hoor. Er is een MTK 7628NN SoC (System on a Chip) gebruikt met een kloksnelheid van 580MHz en 128MB DDR2 RAM. Dat is erg weinig als je het zo leest, maar meer heeft dit compacte routertje ook niet nodig. Hij is voorzien van 16MB lokale opslag, maar je kun eventueel ook extra opslagapparaten aansluiten via de USB-aansluiting. Denk hierbij aan een USB-stick. Deze opslag is ook binnen het LAN van de Mango beschikbaar te stellen aan andere verbonden apparaten.

GL-iNet MiniSmartRouter tech365nl 009

De Wi-Fi controller heeft een maximale snelheid van 300Mbps en opereert op de 2.4GHz band. Hij ondersteund de Wi-Fi standaarden 802.11b/g/n. Prima voor een paar apparaten zo op vakantie. Het is niet mogelijk om een externe antenne aan te sluiten want er wordt gebruik gemaakt van een ingebouwde antenne. Via de micro-USB-aansluiting krijgt de Mango zijn stroomtoevoer. Hij gebruikt 5V en maximaal 1A. Volgens de specificaties is het verbruik gemiddeld minder dan 2,75W. Je kunt hem dus aansluiten op een adapter van je smartphone, maar ook prima op een powerbank. Heb je een beetje een zware variant dan doe je makkelijk het grootste deel van je vakantie op een lading.

GL-iNet MiniSmartRouter tech365nl 008

De reden dat ik even aan de Raspberry Pi moest denken is de aanwezigheid van zogenaamde GPIO-headers. Dit zijn aansluitingen die je vrij kunt gebruiken om bijvoorbeeld een led aan te sturen, of een display, of misschien wel een ander apparaat. In totaal zijn er 4 GPIO-pins beschikbaar voor de doe-het-zelver.

GL-iNet MiniSmartRouter tech365nl 007

De software voor het beheer en de configuratie van de Mango is volledig webbased. Je kiest hoe je de smart router wilt verbindingen met het netwerk, geef je draadloze netwerk een naam en wachtwoord en je bent helemaal klaar voor gebruik. Een van de pluspunten aan deze router is het feit dat je gebruik kunt maken van een OpenVPN client. Zo kun je de smart router een veilige VPN-tunnel laten opbouwen waar al je aangesloten apparaten overheen communiceren. Dit is vooral handig als er restricties zijn aan de internetverbinding van je verblijfplaats en zorgt voor een veilige en privacy vriendelijke verbinding.

Wat zit er in de doos?

  • GL-iNet GL-MT300N-V2 Smart Router “Mango”.
  • RJ45-Ethernet kabel.
  • Micro-USB-kabel.
  • Snelstart gids.

GL-iNet GL-MT300N-V2 mini smart router in de praktijk

Ik moest een klein beetje lachen toen ik de Mango uit de doos haalde. De term “compact” is echt niet overdreven. Het apparaatje is heeeel compact en weegt slechts 39 gram. En dit maakt hem echt ideaal om zo in je koffer of reistas te doen en mee te nemen. Met dit formaat en gewicht hoef je er niet echt rekening mee te houden bij het inpakken. Ik heb de Mango mee op vakantie naar Spanje gehad en dit was de ultieme test om te zien wat deze compacte router in petto had.

GL-iNet MiniSmartRouter tech365nl 006

Het is altijd maar de vraag of het device dat doet wat je ervan verwacht. Voor mij lag de onzekerheid vooral op het vlak van het merk. Ik was niet bekend met GL-iNet. De hardware doet vaak wel wat met moet, maar de software is bij sommige merken echt een ramp. Toen ik de Mango aansloot op mijn powerbank en verbinding maakte met de portal via het IP-adres in de snelstart gids kreeg ik direct een login pagina voor mijn neus. Het wachtwoord was standaard ingesteld en werkte direct zonder slag of stoot.

GL-iNet Mango Portal01

De beheerportal is erg prettig opgezet en loodst je door een aantal stappen heen. Het draadloze netwerk wat je wilt aanbieden aan je apparaten, het wachtwoord en nog een aantal instellingen. Alles is Engelstalig, maar het is dermate eenvoudig opgezet dat het voor iedereen mogelijk is. Eenmaal geconfigureerd is het zaak om verbinding te maken met het draadloze netwerk van het hotel. En hier ging het eerst even mis.

GL-iNet Mango Portal02

Het verbindingen met het draadloze netwerk ging prima, echter kreeg ik geen internettoegang. Dit is eigenlijk niet de schuld van de Mango, maar zit hem in een combinatie van twee factoren. Factor 1: Het hotel maakt gebruik van een captive portal, zo’n pagina waar je eerst moet aanmelden voor internettoegang. Factor 2: De Mango heeft standaard een bescherming actief genaamd “DNS Rebinding Attack Protection”, een methode om het ongewenst aanpassen van DNS-serveradressen tegen te gaan. Die beveiliging werkt niet altijd lekker samen met een captive portal. Na het deactiveren van de instelling kreeg ik keurig de browser pop-up waarin ik eenmalig hoefde aan te melden. Vanaf dat moment is de Mango geregistreerd als device in het hotel en zorgt hij voor het doorsturen van het verkeer van en naar de andere apparaten. Gelukkig stond dit keurig als tool tip bij de instelling vermeld.

GL-iNet Mango Portal09

Doordat de router ook een Firewall optie heeft kun je gecontroleerd poorten openzetten naar appraten in het privé netwerk van de Mango. Dit is handig als je bijvoorbeeld een webserver of FTP-server actief hebt op je laptop die je vanaf het internet moet kunnen benaderen. Jammer genoeg is het niet mogelijk om bij de Port Forward aan te geven wat de bron van het verkeer is. Je zet de poort dus publiekelijk open. Ook de eigen diensten van de Mango kun je aanbieden naar het internet, zoals de webserver en FTP-server. Wees je hiervan dus bewust als je dit doet!

GL-iNet Mango Portal05

Wat mij erg verraste was de optie om gebruik te maken van een OpenVPN Client. Dit zie je niet vaak in mobiele routers, maar is een erg fijne optie. Je kunt een vanuit een lijst je VPN-provider kiezen, in mijn geval NordVPN, en een RAR-bestand downloaden met alle bekende connectiebestanden erin. Je kiest het gewenste bestand, bijvoorbeeld een VPN-verbinding naar Nederland, en upload dit bestand in het webportaal. De Mango haalt hier zelf de benodigde parameters uit en maakt de connectie voor je aan. Het enige dat je nog hoeft te doen is de connectie een naam te geven en je gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen.

Wat ik erg leuk vind is dat je de OpenVPN client kan koppelen aan de schakelaar op de Mango. Zet je bijvoorbeeld de schakelaar naar rechts, dan verbinding de Mango automatisch met de VPN-dienst. Zet je de schakelaar terug naar links, dan wordt de verbinding gestopt.

Als laatste heeft de Mango een ingebouwde service om bestanden te delen. Dit is standaard actief voor de apparaten in het privé netwerk en kan desgewenst ook naar het internet worden aangeboden. Je moet hiervoor wel een USB-stick of andere USB-datadrager aansluiten op de USB-poort van de Mango. Handig als je de vakantiefoto’s nog even met iedereen wilt delen.

GL-iNet Mango Portal08

De prestaties van de Mango zijn prima voor op reis. Je merkt dat wanneer je een paar clients aangesloten hebt dat de latency op het draadloze netwerk wel iets aan de hoge kant is. Op het moment van schrijven is er een iPhone, iPad en laptop verbonden en liggen de ping-tijden tussen de 100-300ms. Ik ondervind hier geen echte hinder van omdat het hotel Wi-Fi sowieso niet vooruit te branden is. Het is ook geen hoog prestatie netwerk tenslotte.  Gezien de mogelijkheden voor extra beveiliging, zoals de OpenVPN-client ben ik wel erg gecharmeerd van de Mango als reisgenoot. Liever een klein beetje meer latency dan rechtstreeks op de Wi-Fi van het hotel lurken. En als je de prijs van de Mango ziet dan kun je het nog prima weglachen. Hij kost namelijk maar $20. Er zijn overigens ook iets krachtigere modellen van GL-iNet die je binnenkort in een review kunt verwachten.

Prijs en beschikbaarheid

De GL-iNet Mango (GL-MT300N-V2) is verkrijgbaar voor een prijs van $20 via Amazon.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button