Gaming

Review: Gigabyte AORUS M3 gaming muis

In mijn vorige review schreef ik over mijn ervaringen met het AORUS K7 toetsenbord van Gigabyte en om een beetje in deze merksfeer te blijven is ditmaal de beurt aan de AORUS M3 gaming muis. Net als de K7 voorzien van een duidelijke branding, RGB-verlichting en geoptimaliseerd voor gamers. Dus, wederom verplicht gamen voor een review. Erg vervelend! 

Gigabyte Aorus M3 tech365nl 010

Bestaat de beste gaming muis?

Een gaming muis is net als een toetsenbord een erg persoonlijke keuze. Sommige gamers willen het liefst een shitload aan knoppen, andere liever zo strak en minimalistisch mogelijk. Bepaalde modellen zijn te finetunen door middel van gewichtjes en andere niet. Het is dan ook niet mogelijk om een muis simpelweg als “de beste gaming muis” te bestempelen in mijn optiek. Wel op het gebied van de hardware en features, maar niet het persoonlijke deel. Wat voor mij werkt hoeft niet voor jou te werken. Zo simpel is het. In deze review vertel ik daarom ook liever wat over de muis zelf. Dan mag je zelf bepalen of je het iets vindt.

Gigabyte Aorus M3 tech365nl 011

Als je kijkt waar de AORUS M3 qua prijs zit, dan valt hij met zijn 40 euro toch we in de budget categorie. Het interessante van de gaming muis is dat hij totaal niet budget aanvoelt. Sterker nog, op wat kleine puntjes na zou hij prima zijn mannetje staan tussen de mainstream modellen. Toch hebben deze modellen vaak een hoger prijskaartje. Het design van de AORUS M3 is wat je noemt neutraal. Er is geen bonte verzameling aan extra knoppen en hij oogt strak en rustig. Natuurlijk vind je er wel een AORUS-logo uitgevoerd met RGB-verlichting. Het gebruikte materiaal herken je eigenlijk van de meeste muizen en is gewoon plastic. Niets meer en niets minder. Aan de zijkant is er een rubber vlam aangebracht dat moet zorgen voor extra grip met daarin een soort reliëf. Ditzelfde materiaal kom je ook weer tegen op het scrollwheel.

Gigabyte Aorus M3 tech365nl 003

Traploos instelbare resolutie tot 6400 DPI

Om het geheel goed aan te sturen maakt Gigabyte gebruik van een Pixart 3988 optische sensor met een resolutie van 6400 DPI. Je kunt hem per 50 DPI instellen via de speciale AORUS Engine software en koppelen aan een aantal standen. Op de muis zelf vind je namelijk een plus- en min knop onder het scrollwheel waarmee je kunt wisselen tussen de vijf voorkeuren die je ingesteld hebt. Aan de linker zijkant, net naast de rubberen grip, kun je aan de hand van led’s zien welke voorkeur je actief hebt. Zo kun je schakelen dus zeer gevoelig om te gamen naar iets minder gevoelig voor een beetje browsen.

Gigabyte Aorus M3 tech365nl 008

Naast de optische sensor is het ook van belang wat er voor de knoppen geregeld is. De switches hiervoor komen uit de stal van Omron en dit is geen gekke keuze. Veel gaming muizen maken gebruik van deze switches en met een lifetime van meer dan 20 miljoen kliks zouden ze ook betrouwbaar moeten zijn. De switches zijn gebruik onder de twee grote muisknoppen, tevens de enige op dit model.

Gigabyte Aorus M3 tech365nl 006

Een gaming muis kan nog zoveel features hebben, het gaat om je persoonlijke voorkeur en de basisprestaties. Kijkend naar de look and feel van de AORUS M3 heeft Gigabyte een model neergezet met de juiste looks. Het AORUS-logo en de RGB-verlichting ziet er prima uit en past binnen het genre. Wel viel het mij op dat jij wat goedkoop rammelt als je hem schudt. Dit lijkt afkomstig te zijn van het scrollwheel dat net iets te veel speling lijkt te hebben. Tijdens het gebruik merk je hier overigens helemaal niets van hoor. Wie schudt er eigenlijk met zijn muis normaliter? Qua prijs vind je hem in het budgetsegment onder de €50. Dat moet je niet vergeten.

Gigabyte Aorus M3 tech365nl 005

Ook voor deze muis gebruik je de AORUS Engine software

De knoppen aan de zijkant kun je naar eigen wens instellen met de AORUS Engine software. Dit is dezelfde software waarmee je ook de AORUS-toetsenborden kunt aanpassen. De software voelt wat ouderwets aan, maar does the trick. Ik merkte wel dat de knoppen aan de zijkant wat ingetogen zijn en daarmee soms voor je gevoel wat moeilijk te gebruiken zijn. Mogelijk ligt dit aan mij, maar een iets aanwezige rand had fijn geweest. De keuze om een plus- en min knop toe te voegen voor de gevoeligheid is wat mij betreft een goede keus. Ik wil nog we eens wisselen tussen de gevoeligheid bij gamen en bijvoorbeeld fotobewerking en dat gaat op deze manier wel erg makkelijk.

Gigabyte Aorus M3 tech365nl 009

De AORUS M3 in de parktijk

Toen de AORUS M3 net beschikbaar was klaagde er veel mensen over een enorme vertraging bij het gebruik van de grote muisknoppen. In de tussentijd is er regelmatig een firmware update uitgebracht en moet ik zeggen dat ik het eigenlijk nauwelijks nog ervaarde. Een klein beetje merk je het wanneer je er echt bewust op gaat letten, maar toch niet zoveel dat het mij tijdens het spelen van bijvoorbeeld CS GO opviel. Ook hier weer de vraag of het voor jou wel of niet relevant is. Die hard eSporters hebben een andere maatstaf dan bijvoorbeeld iemand die zo af even wil gamen.

Gigabyte Aorus M3 tech365nl 002

Het design van de muis, zijn uiterlijk met AORUS branding en de kwaliteit zijn voor een muis in deze prijscategorie dik in orde. Over het algemeen heb je onder de €50 niet heel veel te verwachten van een echte gaming muis. Vanuit dit oogpunt presteert hij bovengemiddeld. Zelf gebruik ik niet veel knoppen aan de zijkant maar ik kan mij voorstellen dat sommige gamers om die reden de muis links laten liggen. Een paar extra knoppen is immers altijd handig. Wel hadden de huidige twee knoppen aan de zijkant iets nadrukkelijker aanwezig mogen zijn.

Gigabyte Aorus M3 tech365nl 004

De AORUS Engine software ben ik niet zo fan van. Begrijp mij goed, het werkt allemaal prima hoor. Toch zie ik hier liever een opfrisser van voorbij komen. Maar goed, je kunt alles instellen en aanpassen en het werkt zoals je mag verwachten. De vraag is hoe vaak pas jij alle instellingen aan van je muis. Persoonlijk doe ik het een of twee keer instellen en klaar. Dus op dat vlak is het ook een gevalletje “lekker boeiend”.

Gigabyte Aorus M3 tech365nl 007

Over het algemeen genomen ben ik best tevreden over de AORUS M3. Voor een paar tientjes heb je een prettige muis die prima te gebruiken is voor gamen, maar ook andere bezigheden. Voor mij is gamen simpelweg niet de primaire activiteit op mijn pc. Ik wil graag ook normaal video’s kunnen editen of een blogpost maken. En dat gaat  met de M3 prima. Op dit moment heb ik mijn Cooler Master MM530 weer op mijn bureau liggen dan merk je langzaam weer het verschil. Zo vond ik de vorm van de knoppen van de M3 fijner, maar merk ik dat de afstand voor het klikken op de MM530 veel korter is. Dit laatste is dan weer net iets dat bij de M3 wat minder aanvoelde. Kortom, het is niet makkelijk om je ideale muis te vinden. En ik blijf het herhalen: het is vooral persoonlijk.

Gigabyte Aorus M3 tech365nl 001

De AORUS M3 kan ik je zeker aanraden. Waarom? Kort door de bocht is het gewoon een hele fijne muis waar je niet gelijk op leegloopt. Prima om mee te gamen, maar ook voor andere bezigheden op je pc.

Prijs en beschikbaarheid

Je kunt de Gigabyte AORUS M3 gaming muis per direct verkrijgen voor een prijs van €35. Het loont om even goed te shoppen want de prijzen verschillen flink in de webshops.

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button