tech365
Gigabyte Aorus K7 tech365nl 100

Review: Gigabyte AORUS K7 mechanisch gaming toetsenbord

Sinds de aanschaf van een aantal Gigabyte producten ben ik toch wel een beetje een AORUS fan geworden. Iedereen heft zo wel een productlijn of merk die je graag in handen hebt. Niet zozeer dat het beter hoeft te zijn als de concurrent. Maar soms vind je iets gewoon mooi of fijner werken. Mijn huidige keyboard is een mechanische Cooler Master evenals mijn gamingmuis. Om ook op dit vlak eens de verschillen te ervaren heb ik een schitterend set met AORUS producten ontvangen om te testen. Deze review gaat over het grootste onderdeel van het set, namelijk het AORUS K7 RGB mechanisch toetsenbord. Zin an!

Gigabyte Aorus K7 tech365nl 016

De keuze is vooral persoonlijk

Bij sommige producten is snelheid belangrijk. Je kiest het product dat het snelste is voor je setup puur vanuit het oogpunt van prestatie. Dan heb je nog producten die je kiest omdat je ze simpelweg mooi vindt. Een toetsenbord moet voor mij aan dit laatste voldoen. Maar niet alleen de looks zijn belangrijk, ook het gevoel. Klinkt misschien wat emo, maar zeg nu zelf, jij werkt of gamed toch ook het liefste op een lekker toetsenbord? Voor mij gaat de keuze al snel naar mechanisch. Once you Go mechanical, you never go back. Alhoewel er ook steeds betere niet mechanische toetsenborden op de markt komen die bijna hetzelfde aanvoelen. De AORUS K7 ziet er schitterend uit en daarom duurde het slechts enkele seconden na het openen van de doos voordat hij klaar voor actie op mijn bureau lag.
Gigabyte Aorus K7 tech365nl 013
Het is een bijzonder mooie verschijning. Met zijn zwarte toetsen en aluminium backplate ziet het er straks en modern uit. Als je net een flink duit neergeteld hebt voor dit toetsenbord ben je dat eigenlijk op slag alweer vergeten. De backplate heeft een look van geborsteld aluminium en dat komt er mooi tot zijn recht in combinatie met de rgb-verlichting. Om het geheel de bekende AORUS look te geven is het logo van het merk uiteraard aanwezig en wordt kleurrijk onderdeel van je lichtsetup. Hier zitten namelijk ook led’s onder en dat maakt het geheel mooi af.
Gigabyte Aorus K7 tech365nl 011

Cherry MX Red onder de motorkap

Zeer belangrijk bij een mechanisch toetsenbord is de gebruikte soort switches voor de toetsen. Er zijn verschillende soorten en merken die allemaal op hun beurt weer een unieke eigenschap ten tonele brengen. Gigabyte heeft voor de AORUS K7 gekozen voor Cherry MX red als haar weapon of choice. Door de keuze voor deze switches is de K7 niet echt een luid toetsenbord. De Cherry MX Black en Red zitten qua geluid redelijk onderaan de ladder. Of je dit een goede of slechte keuze vindt is vooral een persoonlijk iets. De switches hebben een gereduceerde uitvoeringsafstand waardoor je ze slechts 2mm hoeft in te drukken alvorens de toetsaanslag wordt herkend. Ook hier weer een totaal persoonlijke eigenschap als het gaat om de gebruikersbeleving. Verder is er gezorgd voor anti ghosting maatregelen over het gehele bord (n-key rollover). Hiermee is het mogelijk om simultaan 64 toetsaanslagen te registreren op het toetsenbord. Of dit hoge aantal nog relevant is voor jou mag je helemaal zelf invullen.
Gigabyte Aorus K7 tech365nl 015

RGB for the win!

Een groot deel van de featureset van gamingtoetsenborden zit vandaag de dag toch echt in de verlichting en macro mogelijkheden. De K7 laat het toe om letterlijk iedere toets afzonder van kleur te veranderen en kun je kiezen uit 16,7 miljoen kleuren. Door voldoende ingebouwd geheugen worden deze instellingen opgeslagen samen met je geprogrammeerde macro’s. Het aanpassen is mogelijk via de welbekende RGB Fusion software van Gigabyte waarmee je ook de verlichting op je moederbord en RAM kunt aanpassen. Dit hoeft trouwens niet altijd via de software want je kunt ook gebruik maken van de speciale functietoetsen voor de verlichting. Hiermee kies je de helderheid van de verlichting en het programma door een simpele druk op de knop. De mogelijkheden zijn dan wel neer beperkt dan in de software uiteraard.
Gigabyte Aorus K7 tech365nl 014
Soms vind je op een product we eens een eigenschap waarvan je denkt “goh, dat is verrekte handig”. De K7 heeft zoiets in mijn ogen. En eigenlijk ook nog voor iets dag al decennialang hetzelfde is. Ik heb het hier over de pootjes van het toetsenbord. Gigabyte heeft allereerst gezorgd voor goede anti slip rubbers met een groter oppervlak dan normaal op toetsenborden te vinden is. Maar het handige zit hen vooral in het feit dat je de pootjes niet hoeft uit te vouwen maar kan bedienen door middel van draaiknoppen aan de achterkant. De hellingshoek is hiermee volledig naar eigen gevoel te zetten en niet gelimiteerd aan bijvoorbeeld het korte of lange pootje. Misschien worden deze standen als normaal gezien maar als gamer wil je helemaal geen normaal, je wilt wat jij het prettigste vind. Punt! En dat is met zoiets simpels ineens opgelost. Daarnaast staat het ook nog eens mooier, ook al kijk je niet aan de achterkant. De eigenschap is echter niet uniek want meer merken hebben een dergelijke oplossing, maar dat maakt het niet minder welkom.
Gigabyte Aorus K7 tech365nl 008

Software mag wel een refresh krijgen

Omdat het toetsenbord inmiddels zelf bijna een mini computer is geworden is er speciale software beschikbaar om het een en ander in te stellen. Als je reeds producten uit de stal van Gigabyte tot je beschikking hebt dan is de kans groot dat je de software al kent. Ik heb het hier over de AORUS Engine software. Redelijk simpel en minimalistisch, maar it does the trick.  Kies de functie van de speciale mediatoetsen, pas de kleuren aan van je RGB-verlichting of neem macro’s op die je handig in je favoriete games kunt gebruiken. Mocht je ook een AORUS Gaming muis, grafische kaart of moederbord, dan kun je ook deze devices in de software aanpassen. De RGB-verlichting hoeft niet per se vanuit de AORUS engine aangepast te worden. Je kunt hiervoor ook RGB Fusion gebruiken vanuit het App Center.
AORUS Engine K7 01

What’s in the box?

Gigabyte heeft niet enkel het K7 gaming toetsenbord in een doos gedaan en dichtgeplakt. Je krijgt er nog een paar handige dingen extra bij die je mogelijk kunt gebruiken. Ik zeg bewust “mogelijk” want niet iedereen zal hier gebruik van maken. Je krijgt er namelijk een keycap-trekker bij waarmee je de keycaps van de toetsen kunt halen en twee setjes met oranje toetsen voor extra gemarkeerde functies. Ik heb ze niet actief gebruikt, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat jij dat niet gaat doen. De keycap-trekker is uiteraard wel handig voor wanneer je alles even lekker schoon wil maken. Het toetsenbord zelf komt in een zachte zak voorzien van AORUS -logo om de boel netjes te houden tijdens transport. Uiteraard zit er ook het nodige leesvoer in zoals een quick guide en een speciale multimedia key guide. Voor de echte fan zit er ook nog een metalen AORUS-badge bij die je ergens op kunt plakken. Achterop de auto van je moeder bijvoorbeeld. Dat kan ze best waarderen, toch?

Gigabyte Aorus K7 tech365nl 019

Gigabyte AORUS K7 mechanisch gaming toetsenbord in de praktijk

Waar het bij sommige producten gaat om keiharde cijfers en grafieken is het bij het schrijven van een review over een gaming toetsenbord vooral grotendeels emotie. Op het testvlak kan ik zeggen dat het AORUS K7 toetsenbord voorzien is van allemaal correct werkende toetsen. Handig niet? Maar even serieus nu. In essentie vind ik het een enorm fijn toetsenbord. De Cherry MX Red toetsen kan ik erg waarderen en de lage activatieafstand van 2mm doet het goed. Niet alleen bij het gamen, maar ook bij het schrijven van een lange blogpost zoals deze. De vraag is welke soort switches jij het liefste hebt? In de paar weken dat ik het toetsenbord als daily gebruikt heb aan mijn eigen pc heb ik niet een keer iets gemerkt dat op dit vlak niet in orde was. Geen haperingen, geen verkeerde of niet geregistreerde aanslag etc. Vandaag de dag verwacht ik overigens ook niet meer tegen dit soort problemen aan te lopen.

Gigabyte Aorus K7 tech365nl 018

Zoals ik aan het begin al aanhaalde ziet de AORUS K7 er erg goed uit. Het geborstelde aluminium op de backplate doet zijn uiterlijk goed. Het heeft totaal geen meerwaarde voor het gebruik maar doet wat op het emotionele vlak. Net als de verstelbare voeten aan de onderkant met de draaischijven. In de totale beleving doen al deze kleine eigenschappen toch een duit in het zakje. Ik ben ook wel blij met de twee meter lange USB-kabel die Gigabyte gebruikt.

Gigabyte Aorus K7 tech365nl 009

De software die je nodig hebt om het een en ander naar je eigen hand te kunnen zetten doet zijn ding, maar is verder niet heel bijzonder. Het geeft mij een beetje het gevoel dat dit de 2001 release is die enkel nieuwe features heeft gekregen. Wanneer ik de verlichting aanpas in de AORUS Engine bleef de RGB-verlichting een beetje achter qua helderheid. Met de instelling op volle helderheid vond ik hem nog niet echt fel en was ik toch instaat om met de functietoetsen nog meer helderheid te halen. Geen ramp maar wel vreemd. Maximaal zou toch maximaal moeten zijn, niet? Verder werkt het allemaal prima. Verder kun je zeer veel naar eigen hand zetten op het gebied van de verlichting en kun je hier prima een middagje mee vullen.

AORUS Engine K7 02

Spijt zul je van dit bord niet snel krijgen, dat heb ik wel gemerkt. Het was dan ook weer wennen om ineens van de AORUS K7 terug te stappen naar mijn andere mechanische toetsenbord. Luxe probleem denk ik. Het is moeilijk om nog iets unieks te verzinnen voor een gaming toetsenbord waarmee je een mindblowing concept hebt. Maar eigenlijk is goed gewoon goed. En de AORUS K7 is dit wat mij betreft op alle vlakken. De prijs van net €100 doet daar ook goed aan mee. Een prima prijs voor dit toetsenbord dat ik zeker aan kan raden! En, wie weet pakt Gigabyte de software binnenkort nog wel aan.

Gigabyte Aorus K7 tech365nl 004

Prijs en beschikbaarheid

Het Gigabyte AORUS K7 mechanisch gaming toetsenbord is direct verkrijgbaar voor een prijs van €100. Hieronder nog wat extra foto’s van de AORUS K7 voor de liefhebber.

Gigabyte Aorus K7 tech365nl 0

Gigabyte Aorus K7 tech365nl 017

Gigabyte Aorus K7 tech365nl 012

Gigabyte Aorus K7 tech365nl 003 Gigabyte Aorus K7 tech365nl 001

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen