Met een Synology NAS in huis heb je niet alleen de beschikking over een professioneel apparaat voor opslag van je gegevens. Door de uitgebreide DiskStation Manager software biedt het apparaat ook diverse handige functies om in te zetten in je netwerk, zo ook voor DNS.
Voor wie niet direct aanslaat op de term DNS (Domain Name System), dit is het vertalen van een naam (domeinnaam of hostnaam) naar een ip-adres. Wanneer je bijvoorbeeld www.tech365.nl in je browser intypt, zal je computer aan een DNS server gaan vragen wat het ip-adres van de webserver is waarop de website staat. Vervolgens maakt je computer gebruik van het ontvangen ip-adres om verbinding te maken met de webserver.
Nu klinkt dit heel erg “groot bedrijf”, maar ook in je eigen kleine netwerk kun je hier veel gemak van hebben. Maak een bijvoorbeeld een record aan in DNS voor http://router of http://muziek om de gebruikers van je netwerk eenvoudig toegang te geven tot een website of apparaat.
Doormiddel van de package “DNS Server” toe te voegen aan je Synology NAS, kun je eenvoudig zelf een DNS server opzetten voor je thuisnetwerk. We zullen in een aantal stappen laten zien hoe je dit kunt doen en voegen hier voor het gemak nog een verwijzing aan toe voor een fictief intranet.
Installeren en configureren van de Synology DNS Server
Zorg dat je aangemeld bent in de Synology Web Console en open het Package Center. Klik na het openen op Available en zoek de DNS Server package. Klik op Install om deze te installeren op je Synology NAS.
Na het installeren van het DNS Server package verschijnt er een extra icoon in het DSM menu. Start de DNS Server package vanuit hier.
Na het starten van de package kom je automatisch in het Zones scherm terecht. Kies in dit scherm voor Create en vervolgens Master Zone.
In het Create Master Zone venster kiezen we voor een Forward Zone en als Domain name geef je de naam op van het domein dat je intern in je netwerk gebruikt of wil gaan gebruiken. Als voorbeeld gebruiken wij tech.local met het bijbehorende IP-adres van de Master DNS server wat in dit geval de Synology NAS zelf is. Sla de nieuwe zone op met OK.
In het Zones overzicht controleren we of de net aangemaakte zone ’tech.local” is toegevoegd van het type “master’ en met status “Enabled”. Als alles klopt, dubbelklik dan op de aangemaakte zone om in het DNS Record overzicht te komen.
Zoals eerder aangegeven gaan we een record aanmaken voor het intranet, zodat we in onze browser straks http://intranet kunnen typen en automatisch op je juiste server uit te komen. We kiezen hier om een A Type record toe te voegen aan de DNS zone tech.local.
Als naam voor het record geven we “Intranet” op, de Time To Live (TTL) houden we op 86400 seconden (24 uur) en geven we het ip-adres op van de webserver waarop de website van het intranet wordt gehost. Klik op OK om het record op te slaan.
Na het aanmaken van het DNS record voor intranet.tech.local zijn we in staat om deze naam automatisch te laten vertalen in een ip-adres. Controleer of het ip-adres klopt en klik op Finish om het venster te sluiten.
Na het instellen van de Synology voor het afhandelen van DNS is het nog wel noodzakelijk om te zorgen dat de computers in je netwerk automatisch het ip-adres van de Synology toegewezen krijgen als DNS server. Wanneer je slechts 1 computer in je netwerk hebt is het eenvoudig om handmatig het adres in te vullen, maar bij meerdere computers is het verstandig dit door de DHCP server te laten regelen.
Bij zo’n beetje iedere router in een thuisnetwerk is het mogelijk om een ip-adres voor DNS mee te geven in de scope van de DHCP. Hiermee wordt bij het uitdelen van een ip-adres aan een computer ook het DNS adres van de Synology direct ingevuld. Ook is het handig om een DNS achtervoegsel in te vullen (in ons geval tech.local) in de scope, zodat je gebruik kunt maken van de verkorte namen.
We behandelen het instellen van de DHCP scope niet in deze post, omdat hier erg veel verschillende mogelijkheden voor zijn. Iedere fabrikant van routers en andere apparatuur geeft hier vaak een eigen invulling aan. Wil je voorkomen dat je Synology DNS Server een ‘single point of faillure’ is voor het afhandelen van DNS, geef dan een tweede DNS server op in je DHCP scope, zoals bijvoorbeeld die van Google (8.8.4.4).
Je kunt nu testen of het vertalen van een hostname naar ip-adres goed verloopt door bijvoorbeeld in een dos-prompt een ping commando te geven naar de naam “intranet.tech.local”. In de vorige stappen hebben we namelijk een record aangemaakt dat de naam intranet.tech.local koppelt aan een ip-adres. Wanneer je ziet dat bij de ping de naam wordt vertaald in een ip-adres (hier 172.16.1.5) dan weet je dat de DNS zijn werk doet.
Wanneer je bij het aanpassen van je DHCP scope een DNS achtervoegsel (domein name) mee hebt gegeven wordt het nog makkelijker, je kunt dan namelijk volstaan met het uitvoeren van een ping naar de hostname “intranet”. Het achtervoegsel “.tech.local” zal automatische door je computer er achter worden geplakt.
Het kan zijn dat je in het begin nog even je weg moet vinden hoe je het beste DNS kunt gebruiken, maar vooral voor bij kleine bedrijven of handige knutselaars thuis kan het erg nuttig zijn. Loop je tegen problemen aan of heb je vragen, laat gerust een reactie achter.
Beste, ik werk met een mac. Heb alles gevolgd zoals het moest maar als ik een ping ingeef krijg ik een unknow.
“Last login: Mon Dec 25 20:42:54 on ttys000
MacBook-Pro:~ Thuis$ ping intranet.tech.local
ping: cannot resolve intranet.tech.local: Unknown host
MacBook-Pro:~ Thuis$”
wat doe ik verkeert ?
Walter
Hi Walter, krijg je Mac we netjes het ip-adres van je NAS als DNS-server?
Martijn, als ik het IP adres intypt krijg ik een bericht dt de server niet reageert op deze aanvraag.
Geef je dit ip-adres dan handmatig op als DNS-server, of heb je hem in je DHCP scope gezet?
Beste Martijn,
ik heb dit manueel ingegeven.
Het is handig om onder Resolution->forwarder de router te noteren en in de DHCP-server de DiskStation als primary DNS te noteren. In de DHCP configuratie kan je ook “.local” als standaard domein opgeven.
Wij hebben hier een router met ingebouwde DHCP-server, die deze configuratie netjes afhandelt.
Goede tip streamingcomputing!
Leuk artikel. Kan mij voorstellen dat veel mensen hier wat aan hebben.
Ik ben benieuwd hoe je een ddns (als voorbeeld mijnadres.ddns.net koppelt aan de wordpress map op je synology Dus op de synology staat 192.168.9.40/wordpress en als je nu ergens in Rotterdam op een browser intypet : http://www.mijnadres.ddns.net dat je op de wordpress van de synology uitkomt.
Ha Bob, de oplossing is vrij simpel en staat volledig los van de DNS functionaliteit in de Synology NAS.
Stel een Port forward in in je router (internet/adsl/cable/glas modem). Hoe, hangt een beetje van het routertype af. Met een port forward zorg je dat voor een bepaalde poort-aanvraag van van buiten je eigen netwerk, wordt doorgestuurd naar een IP adres binnen je netwerk (de Synology). Webservers draaien standaard op poort 80. De forward zal er ongeveer zo uit moeten zien op de router:
externe port range: 80, local ip: 192.168.9.40, local port: 80.
Verkeersaanvragen op poort 80 worden doorgeroute naar je Synology NAS.
Uit veiligheidsoverweging is het overigens sterk af te raden dit soort dingen te doen. Is er een zwakheid in WordPress aanwezig of in de Synology software dan kan deze van buitenaf worden misbruikt en kan er wellicht toegang worden verkregen tot je gehele interne netwerk.
Hoi Jasper, maar natuurlijk. Denk bijvoorbeeld maar aan het eenvoudig benaderen van apparaten in je netwerk. Maak je een record “nas” aan of “firewall” dan kun je eenvoudig vanuit applicaties verbinding maken met het apparaat met de naam in plaats van het IP-adres.
Ik gebruik zelf bijvoorbeeld “nas” en “backupnas” om eenvoudig naar mijn verschillende NAS-apparaten te gaan. Een simpele http://nas of http://backupnas is dan voldoende.
Kan je een paar voorbeelden geven waarvoor dit handig zou zijn?
Alvast bedankt!