Printers

Formlabs Form 2: Review

Het merk Formlabs is een internationaal bekend merk op het gebied van 3D printtechnologie en 3D printers. Vaak wordt bij 3D printen gelijk gedacht aan de printtechniek FFF (Fused Filament Fabrication). Echter is een FFF printer niet de enige mogelijkheid met betrekking tot 3D printen. Zo bestaat er ook 3D printen op basis van SLA (Stereolithography). Deze printtechniek is voornamelijk terug te zien in de bouwkunde, laboratoria, fabrieken en universiteiten.

Deze professionele printers zijn ontzettend prijzig die gebruik maken van deze printtechniek. Het merk Formlabs maakt gebruik van de SLA printtechniek en biedt betaalbare SLA printers aan voor professioneel- en thuisgebruik. Het vlaggenschip van Formlabs is de Formlabs Form 2. Met een prijs van €3.999,- is het geen kleine investering, maar vergeleken met andere professionele SLA printers is de Formlabs Form 2 een koopje.

FormLabs_Forms2 02

Dit artikel behandeld de Formlabs Form 2 en zal de voordelen, nadelen en verschillende onderdelen van het product doornemen. Online een Formlabs 3D printer kopen kan bij 3DNinja, dé 3D printer expert.

De voordelen

Er kleven een flink aantal voordelen aan de Formlabs Form 2. Zo zijn een aantal voordelen van dit product:

 • De uitstekende printkwaliteit
 • Betrouwbare en gedetailleerde resultaten
 • Stil in gebruik
 • Eenvoudig in installatie en onderhoud
 • Fantastische wisselwerking tussen de soft- en hardware
 • Laag foutenmarge
 • Duidelijke gebruiksomgeving
 • Gemakkelijk beheren van prints en printers

De nadelen

De Formlabs Form 2 is een fantastische printer voor een breed publiek, maar er kleven ook nadelen aan:

 • De prijs is relatief laag vergeleken met andere SLA printers, maar is nog steeds een flinke investering
 • Niet sneller dan FFF printers
 • De resins (printmateriaal) zijn vrij prijzig

Het oordeel over de Formlabs Form 2

Wanneer je op zoek bent naar een professionele 3D SLA printer die gekenmerkt wordt door een hoge kwaliteit en betrouwbaarheid, dan is de Formlabs Form 2 de 3D printer die je zoekt. De prachtige resultaten, details en het lage foutenmarge zijn ongekend. Echter geldt dat deze 3D printer minder geschikt is voor de normale gebruiker die met 3D printen wil spelen. De Formlabs Form 2 is een product gericht op mensen met een duidelijk gebruiksdoel en een budget. De 3D printer is dus voornamelijk interessant voor semi-professionals en professionele gebruikers.

De Formlabs Form 2 is een uitstekende machine voor het maken van onder andere prototypes. De 3D printer vormt dan ook zeker een toegevoegde waarde in een ingenieursbedrijf, tandtechnische laboratorium of juwelen designer. Het overgrote voordeel is de betrouwbaarheid en de kwaliteit. In tegenstelling tot de FFF printtechniek is deze techniek niet gebonden aan het constant regelen van temperatuur, filamenten, extruders en parameters. Zonder zorgen ontvangt je namelijk steeds dezelfde kwaliteit.

Het valt dus niet te ontkennen dat de Formlabs Form 2 een uitstekend apparaat is, echter zijn er ook minpunten. Zo is de prijs voor de resins erg hoog in vergelijking met andere printtechnieken. Ook is het product niet geschikt voor grote prints, door de compacte printplaat. Echter geldt, als je zoekt naar een 3D printer die altijd levert wat die beloofd, dan is de Formlabs Form 2 een uitstekende keuze.

Het installeren van de Formlabs Form 2

Wanneer de doos opengaat, dan is vanaf het begin af aan duidelijk welke handelingen er gemaakt dienen te worden. Alles is keurig gelabeld en zelfs wanneer je nog nooit een 3D printer in elkaar hebt gezet is het in elkaar zetten van de Formlabs Form 2 een eenvoudige klus. Opvallend aan het product is dat de printplaat op zijn kop zit. Dit komt doordat het 3D object uit het materiaal ‘getrokken’ wordt.

De software & hardware

Misschien wel het beste aan de Formlabs Form 2 is de wisselwerking tussen de hardware en de software. Met een eigen software tool genaamd PreForm is professioneel 3D printen een peulenschil. Het gebruiken van zowel de software als de hardware is ontzettend makkelijk en overzichtelijk. Naast de uitstekende printkwaliteit is het gebruiken van de 3D printer ook een pluspunt.

 

Dit is een advertorial in opdracht van 3D Ninja

Redactie

De redactie van Tech365 zorgt iedere dag voor het laatste nieuws op het gebied van Tech, Lifestyle en Trends. Heb je een nieuwstip voor ons? Neem dan gerust contact op via redactie@tech365.nl

Één reactie

 1. Wij hebben deze printer sinds een jaar professioneel in gebruik in ons bedrijf en er wordt (of beter gezegd werd) wekelijks mee geprint (zie het als een duurtest)

  In dit jaar hebben wij zeer veel technische problemen gehad met onze Form2 printer (tanks/cartridges die niet werden herkend, een optisch probleem en het spontaan afbreken van printjobs zonder foutmelding. De printer is 2x weg gewest voor reparatie, waarbij het ons de tweede keer 800 Euro heeft gekost voor een nieuwe calibratie. Kortom: in mijn ervaring is het zo dat deze printer hele goede resultaten kan geven (als hij het doet), maar eigenlijk niet professioneel inzetbaar is vanwege de lage betrouwbaarheid. Te duur voor (hobby) thuisgebruik, te slecht voor bedrijfsmatig gebruik

  Ik zou deze printer absoluut niet aanraden voor (semi) professioneel gebruik!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button