tech365
Fitbit_Charge_tech365nl_001

De Fitbit Charge geeft je inzicht in je dagelijkse activiteiten en slaappatroon

Het nieuwe jaar is in volle gang en dit zorgt ook weer voor de nodige goede voornemens. Gezonder eten, gezonder leven, meer bewegen en noem maar op. Maar weet je eigenlijk wel wat je op een dag verbruikt aan calorieën en krijg je wel voldoende kwalitatieve rust? Dit soort informatie is erg belangrijk als je wilt werken aan een gezondere levensstijl. Fitbit ontwikkelde een aantal zogenaamde activity trackers; handige wearables die je meer inzicht geven in je dagelijkse levensstijl.

Wij mochten een tijdje gebruik maken van de Fitbit Charge, het instapmodel voorzien van allerlei sensoren voor het registreren van je dagelijkse bewegingen en je slaappatroon. Deze handige armband telt bijvoorbeeld het aantal stappen dat je op een dag zet, de hoeveelheid trappen die je beklimt en zelfs hoe rustig (of onrustig) je slaapt. Daarnaast krijg je ook nog een beetje het smartwatch gevoel met de Charge, want hij is zelfs in staat om je te laten zien wie er belt.

Fitbit_Charge_tech365nl_001

De Fitbit Charge lijkt op het eerste gezicht op een zwarte armband. Eigenlijk is hij dit ook wel, echter zit er ook OLED-schermpje op dat nauwelijks opvalt. Het is dus geen schreeuwerig opzichtig apparaat. Je kunt hierdoor de Charge eigenlijk altijd wel combineren met je dagelijkse outfit en trekt het niet gelijk de aandacht.

Fitbit app 01Fitbit heeft een speciale app ontwikkeld die draadloos kan communiceren met de Charge. Alle verzamelde gegevens worden verstuurt naar de app die vervolgens zorgt dat je een duidelijk beeld krijgt van je activiteiten. Dit is uiteindelijk natuurlijk waar het om gaat. Je ziet in één oogopslag wat je resultaat is voor de verschillende categorieën en aan de hand van de gekleurde lijn. Wanneer je bovengemiddeld presteert dan kleurt de lijn groen. Is de lijn nog rood of oranje dan is er nog ruimte om extra te scoren.

Het is ook mogelijk om een dagelijkse goal in te stellen. Bijvoorbeeld het behalen van de 10.000 stappen mijlpaal. Wanneer je dit punt hebt bereikt, dan geeft de Charge je een voelbaar signaal en zie je op de display dat je het doel bereikt hebt. Zie het als een soort van coaching om iedere dag je doel te bereiken. Er zijn ook activiteiten die de Charge niet kan waarnemen maar die toch van invloed zijn op je calorieverbruik. Om dit in goede banen te leiden is het ook mogelijk om vanuit de app extra activiteiten toe te voegen.

Door de speciale Bluetooth verbinding die de Charge heeft met je smartphone, is hij ook in staat om je te laten zien wie er belt bij een inkomende oproep. De armband zal lachtjes trilsignalen afgeven en de display toont de naam van de contactpersoon. Het is wel belangrijk dat je smartphone niet te ver uit de buurt is van de Charge, anders werkt deze functie niet. Normaal is het bereik van Bluetooth vele malen beter, maar Fitbit heeft er bewust voor gekozen om een veel minder sterk signaal te gebruiken. Waarom? Heel simpel, door het gebruik van een minder sterk signaal wordt er ook minder hard aan de ingebouwde accu getrokken. Volgens Fitbit moet deze het dan ook een dag of 7 tot 10 uithouden.

Wat zit er in de doos?

  • Fitbit Charge armband.
  • USB-kabel voor het opladen.
  • Draadloze synchronisatie dongle.
  • Snelstart informatie.

Wat vinden we van de Fitbit Charge

Het review exemplaar dat we ontvingen van de Fitbit Charge kwam niet nieuw uit de doos en was al eerder gebruikt. Dit is natuurlijk geen enkel probleem, echter is het belangrijk dat je eerst de armband goed reset voordat je hem gaat gebruiken. In het begin kreeg ik soms wat resultaten die simpelweg onmogelijk waren. Dankzij een aantal handige tips van de Lara, verantwoordelijk voor de PR van Fitbit, was de Charge al snel weer helemaal de oude.

Wat mij erg aanspreekt aan het ontwerp van de Charge is dat hij een lekkere ‘low profile’ look heeft. Je kunt de armband dan ook prima dragen als je lekker casual gekleed bent, maar past ook prima onder je mouw van je overhemd. Er is dus geen reden meer voor je om hem niet de hele dag te dragen.

Een ander punt wat ik zelf erg handig vond is de mogelijkheid om te bekijken hoe je slaappatroon is. De Charge geeft je inzicht in het moment dat je in slaap gevallen bent en het aantal keer dat je rusteloos was (en hoelang). Als je ’s ochtend wakker wordt en je voelt je nog steeds erg vermoeid, dan geeft een snelle blik op je slaappatroon vaak een duidelijke oorzaak van het gevoel. Tenminste, dit was in mijn geval erg accuraat.

fitbit_app_02

Het aantal stappen dat je zet en het aantal trappen dat je loopt is natuurlijk erg lastig om exact te vergelijken. Ik ben gelukkig niet iemand die alle stappen op een normale dag telt en dit maakt het moeilijk exact te vergelijken. Wel sloot de teller vaak aardig aan op een kleinere hoeveelheid stappen. Hierbij is het wel van belang dat je de Charge niet aan je meest actieve hand draagt. Doe je het meeste met je rechter hand, plaats de armband dan vooral aan je linker pols.

Het weergeven van een inkomende oproep ging niet altijd goed. Dit is vooral te wijten aan de afstand tussen je smartphone en de armband. Zit hij net iets te ver weg dan krijg je geen notificatie. Deze “beperking” was voor mij niet storend. Allereerst betrapte ik mezelf erop helemaal niet naar het scherm te kijken als ik gebeld werd. Daarnaast zorgt deze beperking voor een langere accuduur en dit is veel handiger. Ik kon de Charge nu ruim 7 dagen gebruiken zonder hem tussentijd te moeten opladen. Dan maar geen notificatie, want vaker opladen is vele malen lastiger naar mijn mening.

Of ik de Fitbit Charge zelf zou aanschaffen, euhmm ja en nee. Het is een leuk model en biedt handige mogelijkheden, maar persoonlijk zou ik liever voor het aankomende model gaan dat ook voorzien is van een hartslag meter. Dit is puur en alleen omdat dit het voor mij makkelijker te combineren maakt met regelmatig sporten. Echter kun je de Charge nu al krijgen voor de €129 en dit maakt het een zeer handige metgezel voor iedereen die zijn activiteiten beter inzichtelijk wil hebben. Hecht je dus weinig waarde aan een hartslagsensor, dan kan ik je de Fitbit Charge zeker aanbevelen.

Prijs en beschikbaarheid

De Fitbit Charge is per direct verkrijgbaar voor een prijs van €129. Je kunt hem onder andere bestellen bij CoolBlue en is in verschillende kleuren verkrijgbaar.

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen