tech365
Fitbi_ChargeHR_tech365nl_001

Fitbit Charge HR: Nog meer inzicht dankzij de hartslagsensor

De Fitbit Charge HR. Hé, dat klinkt bekend, heb je die al niet gereviewed? Je zou het haast denken, maar toch gaat het hier om een andere variant van de Charge. Dit model is namelijk uitgerust met een hartslagsensor en geeft je hiermee net weer wat meer inzicht in je dagelijks patroon en je activiteiten.

De normale Fitbit Charge was al in staat om je voetstappen te tellen en het aantal trappen dat je op loopt, maar verder eigenlijk niet. Het calorieverbruik was puur op basis van deze meetgegevens en je dagelijkse verbruik in rust. Met de komst van de Charge HR komt hier echter nog een belangrijke nieuwe sensor bij, namelijk die voor je hartslag.

Fitbi_ChargeHR_tech365nl_001

De hartslagsensor van de Charge HR werkt continu. Overdag houd hij bij wat het verloop is van je hartslag en in welke hartslag zone je zit. Dit is vooral erg interessant wanneer je een specifiek doel nastreeft. Wil je zoveel mogelijk vet verbranden, dan is het belangrijk dat je zoveel mogelijk in je verbrandingszone blijft. Ga je voor pure conditie, dan moet je hartslag een stuk hoger liggen en het liefst daar ook meer blijven. Het handige aan de Charge HR is dat hij deze zones zelf al ontdekt en je uitgebreid laat zien hoelang je in welke zone actief bent geweest.

hartslag Fitbit Charge HR

In de bovenstaande afbeelding zie je hoe de Fitbit app omgaat met de informatie vanuit de hartslagsensor. Door de Charge HR ook ’s nachts te dragen heeft hij vastgesteld dat mijn hartslag in rust 47 slagen per minuut is. Op basis van de registratie gedurende de dag, heb ik 0 minuten tegen mijn maximale hartslag aan gepiekt, 14 minuten in de cardio zone doorgebracht en 2 uur en 35 minuten in de zone waarin je hoofdzakelijk vet verbrand. Zowel je hartslag in rust, als het verloop van je hartslag gedurende de dag, kun je terugvinden in overzichtelijke grafiek.

calorieen_01

Het calorieverbruik wordt met de Charge HR ook een stuk nauwkeuriger bepaald en is ook in een grafiek per dag of over een langere periode te bekijken. Als je nieuwsgierig bent naar de overige mogelijkheden van deze handige gezondheid en fitness tracker, dan raad ik je aan om mijn eerdere review van de Fitbit Charge eens door te lezen.

Wat zit er in de doos?

  • Fitbit Charge HR.
  • USB-laadkabel.
  • Beknopte instructie.

Wat vinden we van de Fitbit Charge HR?

De Fitbit Charge HR is met de hartslagsensor een stuk interessanter als je meer wilt doen met de informatie die hij verzamelt. De versie zonder hartslagsensor was verder helemaal prima, maar als je net als ik graag veel sport, dan mis je juist die informatie. Nu was het voor mij mogelijk om mijn tempo op de racefiets zo aan te passen dat ik netjes en constant in de vetverbrandingszone bleef. Het is direct een veel uitgebreider instrument geworden, enkel en alleen door de toevoeging van de hartslagsensor.

Fitbi_ChargeHR_tech365nl_002
Hartslagsensor voorzien van twee groene LEDs en een fotodiode

De Fitbit app waarin je de gegevens kunt teruglezen en analyseren heeft ondanks een flinke update gekregen en is op veel vlakken verbetert. Het is goed om te zien dat Fitbit regelmatig zaken verbetert en luistert naar de input van haar gebruikers. De grafieken zijn duidelijk en je kunt voor je hartslag, verbruikte calorieën, stappen, geklommen trappen, ingenomen voeding en hoeveelheid water duidelijk zien wanneer je hoeveel hebt gescoord. Eigenlijk bevat de app geen onnodige poespas of gecompliceerde weergaven en dit is wat je gewoon wil bij een dergelijk apparaat.

De compacte vorm van de Fitbit Charge HR is enerzijds wel handig, maar toch mis ik af en toe een groter display. Vooral tijdens het sporten is het prettig om alles in één scherm te kunnen zien. Dit heeft Fitbit wel op de Surge. Het enige dat mij wel stoort aan het ontwerp, is de volledig ruwe rubberen behuizing. Dit maakt het dragen soms wat onprettig, bijvoorbeeld met een winterjas of ’s nachts tijdens het slapen. Het materiaal “remt” namelijk overal tegenaan.

Als het verschil in prijs je niet zo heel veel uitmaakt, dan adviseer ik je zeker om de Charge HR te nemen in plaats van de standaard Charge. De hartslagsensor is gewoon een must en je krijgt er zeker geen spijt van. Fitbit heeft ook nog de Surge in haar assortiment. Dit model verwachten we binnenkort ook aan een review te onderwerpen.

Prijs en beschikbaarheid

De Fitbit Charge HR is per direct verkrijgbaar voor een vanaf prijs van €149. Je kunt hem onder andere verkrijgen bij onderstaande webwinkels.

Fitbit Charge HR: Nog meer inzicht dankzij de hartslagsensor
Mogelijkheden7.5
Look and feel8
Prijs / kwaliteit7.5
Pluspunten
Betrouwbare hartslagmeter
Duidelijke grafieken in app
Lange accuduur
Minpunten
Rubbere behuizing
Geen totaal overzicht op display
7.7
Score
Conclusie
Als het verschil in prijs je niet zo heel veel uitmaakt, dan adviseer ik je zeker om de Charge HR te nemen in plaats van de standaard Charge. De hartslagsensor is gewoon een must en je krijgt er zeker geen spijt van.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen