Gezondheid en fitness

Firmware update voor je pacemaker om hack te voorkomen

Het klinkt bizar, en dat is het eigenlijk ook. Maar een pacemaker is niets anders dan een slim apparaat in je lichaam. Wanneer een dergelijk apparaat ook nog eens communicatiemogelijkheden heeft dan kun je zomaar het slachtoffer worden van een hack.

Het Amerikaanse Abbott, voorheen St Judes Medical, schreef 350.000 bezitters van een pacemaker aan om vrijwillig langs te komen voor een firmware update. Deze nieuwe firmware brengt enkele beveiligingsupdates met zich mee die moeten voorkomen dat het device te hacken valt. Wanneer je een beetje begrijpt wat een dergelijk apparaat in je lichaam doet, dan kan je aardig voorspellen welke gekke dingen je zou kunnen bewerkstelligen als je hem zou hacken. De update duurt gelukkig voor de bezitters van dit bepaalde type maar 3 minuten. En, misschien wel het beste nieuws, de update kan draadloos worden uitgevoerd.

Het zet je toch aan het denken. Tenminste, mij wel. Wat als ze in de toekomst steeds meer slimme apparaten in je lichaam gaan stoppen, en deze mogelijk kwetsbaar zouden zijn voor hackers, wat dan? Technologie is geweldig gaaf, maar zijn wij ons wel bewust genoeg van de risico’s? Ik kan mij niet voorstellen dat deze groep mensen er rekening mee hield dat het device mogelijk kwetsbaar was voor hackers.

Overigens was dit niet de eerste oplage pacemakers met kwetsbaarheden. Vorig jaar werden er ook al bijna een half miljoen stuks teruggeroepen voor een update. Gelukkig zijn er nog geen echte gevallen bekend waarbij er een pacemaker werd gehacked, maar de theoretische aanwezigheid is genoeg om een firmware update uit te brengen.

Foto: Wikimedia Commons

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button