Beeld en geluid

Boost je muziekplezier met de Fiio A5 mobiele versterker

Muziek luisteren in de trein of bus, lekker met je koptelefoon op. Jezelf even helemaal afzonderen van de wereld en genieten van je favoriete band. Tegenwoordig zie je vooral dat de smartphone gebruikt wordt om muziek af te spelen. Maar is de audiokwaliteit wel altijd even goed van dit soort apparaten. En wat als jij net diegene bent die kieskeurig is wanneer het om audiokwaliteit gaat? Fiio to the rescue

Een extra boost voor je smartphone of laptop

Je kunt de kwaliteit van de muziek uit je smartphone of laptop een extra boost geven. Die kun je doen door een extra versterker te gebruiken. De Fiio A5 is zo’n versterker en ik mocht hem een tijdje proberen. Normaal luister ik onderweg en thuis muziek uit mijn iPhone in combinatie met mijn over-ear koptelefoon. Dit klinkt eigenlijk prima en ik heb nooit echt klachten gehad over de geluidskwaliteit. Wel vind ik dat de iPhone vaak redelijk snel aan zijn maximale volume zit en ik graag een tandje meer wil. Dit is de eerste mobiele versterker die ik test en ik wist niet goed wat ik er nu van moest verwachten. Maar zo’n klein apparaatje heeft toch wel een flink impact op je geluidskwaliteit.

FIIO A5 tech365 006

De Fiio A5 voelt solide en is keurig afgewerkt

Hij ziet er op het eerste gezicht erg netjes uit en voelt enorm solide. De A5 is voorzien van een gezandstraalde aluminium behuizing en keurig afgewerkt. Onder de kap zit natuurlijk het echte kloppende hart van de versterker. Zonder al te diep in te gaan op alle technische termen en typenummers komt het erop neer dat er een combinatie van een tweetal operationele versterkers gebruikt wordt voor de beste geluidskwaliteit. Het resultaat hiervan vindt je terug in de vorm van een betere balans tussen de audiokanalen, minder ruis en een zuiverder geluid.

FIIO A5 tech365 004

Voorzien van een accu voor 13 uur speelplezier

Het grootste voordeel van de Fiio A5 is toch wel het feit dat hij draagbaar is. Je kunt ook gewoon in de trein gebruik maken van de versterker. Je hoeft geen extra rugtas mee te nemen met accu’s, versterkers en bekabeling. Het handige apparaat is namelijk zelf al voorzien van een 880mAh accu. Je laad hem eenvoudig op via een micro-USB-aansluiting en op een volle lading gaat hij ongeveer 13 uur mee en je laadt hem op in slecht 2,5 uur. Dit doet hij in de praktijk ook echt, want na ruim 12 uur luisteren was hij nog steeds niet leeg.

FIIO A5 tech365 003

Controle over de output

Je hebt niet veel mogelijkheden om zelf nog aan het geluid te knutselen dat uit de A5 komt. Maar niet veel is nog altijd wat anders dan ‘niets’. Je kunt zelf bepalen of je de versterking op ‘Low Gain’ of ‘High Gain’ wil hebben. Concreet zegt dit of je de versterking op de standaard hoeveelheid wilt, of flink wat meer. Zowel op beide standen merk je geen vervorming van het geluid en als je aan de volumeknop draait blijft de kwaliteit gewoon goed. Naast de gain kun je ook nog kiezen voor extra bass boost.

FIIO A5 tech365 002

Om de versterker te gebruiken hoef je absoluut niet technisch te zijn. In de verpakking levert Fiio een kort kabeltje mee voorzien van een 3,5mm jackplug aan beide kanten. Dit is eenzelfde aansluiting als dat je over het algemeen op je smartphone vindt. Het kabeltje stop je in de eerste aansluiting op de A5 en de andere kant gaat in je smartphone, tablet of laptop. Vervolgens stop je jouw eigen koptelefoon in de andere aansluiting en klaar ben je. Nu kun je de versterker aanzetten door de volumeknop open te draaien. Dit is namelijk ook gelijk de aan/uit-schakelaar. Kies vervolgens of je wel of geen extra bass wilt en eventueel liever high gain of low gain. En dat is het eigenlijk.

FIIO A5 tech365 005

Het resultaat is afhankelijk van je afspeelapparaat

Fiio heeft met de A5 een zeer goed product op de markt gezet. Je hoeft namelijk helemaal niet technisch te zijn om hem te gebruiken en te profiteren van zijn kunnen. Het resultaat van de versterker is wel sterk afhankelijk van wat je als bron gebruikt. Eigenlijk is dit ook wel logisch. Ik heb hem zelf met een drietal apparaten gebruikt. Hiermee kon ik goed vergelijken wat de A5 voor meerwaarde heeft voor de geluidskwaliteit.

Het eerste slachtoffer was mijn trouwe iPhone 6. De versterker zorgt hier in eerste instantie direct voor meer power. Ik kan het volume een flink stuk hoger zetten en dit gaat niet ten koste van de kwaliteit. Ook niet als ik hierna overschakel naar de High gain. De bass boost deed het leuk bij oude rockmuziek, maar verder dan dat heb ik hem liever uit dan aan. Het laag wordt dan erg kunstmatig opgeblazen en dit vind ik niet prettig. Dus, lekker uit die boost. Het geluid is voor mijn gevoel iets zuiverder dan zonder de A5, maar een enorm verschil in kwaliteit merk ik niet. Wel in volume dus.

Doe ik hetzelfde kunstje in combinatie met mijn Apple MacBook, dan merk ik wel een groter verschil. Sowieso qua volume, maar ook in de kwaliteit van het geluid. Het is wat voller van klank en de lage tonen vind ik wat beter in balans. De bass boost is ook hier niet echt mijn ding, maar de high gain gaat direct weer aan.

Het meeste verschil merkte ik echter met mijn Huawei P10 Lite. Dit is niet zo’n duur toestel en bij het afspelen van muziek vind ik hem zelf wat “mwaaaaah”. Slecht is het niet te noemen, maar je wordt er ook niet enthousiast van. Totdat je de Fiio versterker ertussen zet. Vanaf dat moment merk je hoeveel meerwaarde de A5 heeft en wat de invloed is op de audiokwaliteit. Het geheel klinkt een enorm stuk beter. Wat ook opviel is dat er amper ruis is als je hem harder zet.

FIIO A5 tech365 001

Is een versterker dan onmisbaar?

Tja, kun je dus niet zonder een extra versterker muziek luisteren? Nee, zo zit het niet in elkaar. Het gaat er vooral om dat jij als luisteraar meer invloed hebt op de kwaliteit dan je in eerste instantie denkt. Zelf heb ik geen enkel bezwaar om een extra apparaat te gebruiken bij het luisteren naar muziek. Maar dit is niet voor iedereen zo en dat is ook niet erg. Je hebt mensen die graag een stukje muziek luisteren, maar ik ben iemand die er echt voor gaat zitten of liggen en er uitgebreid van kan genieten. En ja, dan heeft de Fiio A5 echt meerwaarde. Het is goed dat de feestdagen er langzaamaan weer aankomen, want nu weet ik eens een keer wel iets voor op mijn lijstje!

Prijs en beschikbaarheid

Je kunt de Fiio A5 per direct verkrijgen in het zwart of grijs. De prijs is €149 en je kunt hem onder andere bestellen via de webshop van hdphns.com.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button