tech365
Feiyu tech SPG tech365nl 100

Review: Feiyu Tech SPG 3-Axis Smartphone Gimbal

Tegenwoordig kun je natuurlijk met je smartphone fantastische video’s en foto’s maken. Alleen bij het maken van filmpjes, zoals bijvoorbeeld op vakantie, merkte ik dat ik nog een stapje verder wilde gaan in het filmen met mijn smartphone. Vooral filmen tijdens het wandelen, fietsen en skiën zijn nogal schokkerig, ondanks dat je smartphone zelf ook al de beelden softwarematig stabieler probeert te maken. Op de IFA 2017 in Berlijn kwamen wij de Feiyu Tech SPG 3-Axis Smartphone Gimbal tegen en met mijn wintersportvakantie in het vooruitzicht had ik direct een goede testcase.

Feyutech SPG tech365nl 001

Lichtgewicht en spatwaterdicht

Feiyu Tech heeft een drie-assige gimbal ontworpen die geschikt is voor alle smartphones. De SPG-gimbal weegt slechts 421 gram. Hij voelt hierdoor niet heel zwaar en ligt lekker in de hand. De afwerking van de Gimbal ziet er prima uit en ook de knopjes om hem te kunnen bedienen voelen goed aan. Daarnaast is hij ook nog eens spatwaterdicht. Handig voor wanneer je hem tijdens outdooractiviteiten wilt gebruiken. In mijn geval dus de wintersport.

Feyutech SPG tech365nl 002

Je smartphone plaats je in de speciale klem aan de bovenzijde van de gimbal. Dit spreekt natuurlijk voor zich. Door middel van een veer wordt de houder op spanning gehouden en kun je allerlei verschillende smartphones met de SPG gebruiken.

Feyutech SPG tech365nl 003

Soepele bediening door middel van een joystick

De Gimbal werkt soepel door middel van de joystick waarmee je je smartphone kunt laten roteren en ronddraaien. Wat erg handig is dat je via een Bluetooth-verbinding met je telefoon de opnameknop kan bedienen. Zowel de pan-, tilt- en lock-modus als het aan-en uitzetten van de Gimbal geschiedt door middel van deze twee knoppen. Je hebt redelijk snel de bediening onder de knie om mooie stabiele beelden te maken, alleen als je alle functies wilt gebruiken zou ik je toch aanraden goed de handleiding te lezen. Hierin staat precies beschreven op welke knopjes je moet drukken om de juiste modus te bewerkstelligen. Dit kost natuurlijk wel een beetje tijd, maar is uiteindelijk wel de moeite waard. De verschillende modi zorgen er namelijk voor dat de gimbal anders reageert op je bewegingen. Zo is het mogelijk om hem horizontaal te vergrendelen of juist verticaal. Feyutech SPG tech365nl 004

Wat echt een aanrader is om te doen, als je bijvoorbeeld bovenop een berg staat, de joystick gewoon naar links of naar rechts te blijven duwen, waardoor je een geweldige 360° panorama video krijgt. Het is ook erg handig dat je zowel verticaal als horizontaal kan filmen. Erg handig voor bijvoorbeeld je Instagram Stories of Snapchat.

Feyutech SPG tech365nl 005

Goede accuduur, ook in de kou

De ingebouwd accu van de gimbal gaat, afhankelijk van de omstandigheden, ongeveer acht uur mee. Op de wintersport heb ik hem meegenomen en heb niet één keer gehad dat ik onderweg niet meer kon filmen met de gimbal vanwege een lege accu. Gelukkig is hij eenvoudig en snel op te laden door middel van de meegeleverde micro-USB-lader.

Feyutech SPG tech365nl 006

Voor de echte videomaker hebben ze ook nog heel handig gedacht aan een aansluiting voor het gebruik van eventueel een videolamp, externe microfoon of andere accessoires. Dit betreft een 1/4″ schroefdraadaansluiting.

Feyutech SPG tech365nl 008

What’s in the box?

Je krijgt de Gimbal in een mooie verpakking geleverd met daarin een herlaadbare 22650 lithium-ion batterij, micro usb lader, een mooie opberg etui en rubbertjes om zelfs met je GoPro te kunnen filmen. Dit vind ik een erg leuke toevoeging, waardoor je de Gimbal dus niet alleen voor je smartphone kan gebruiken, maar ook voor een actioncam. Hier heeft Feiyu Tech ook nog andere speciale modellen voor beschikbaar, maar twee gimbals meenemen is natuurlijk lang niet zo handig. Uiteraard zit de SPG-gimbal zelf ook in de doos.

Feyutech SPG tech365nl 007

Ook te bieden via de Feiyu ON app

Voor de ervaren Gimbal gebruikers en degene die alles wilt optimaliseren heeft Feiyu Tech ook een app gemaakt. Met de app kun je verschillende camera-instellingen aanpassen zoals kleur en flits. Daarnaast kun je ook de modusinstellingen van de gimbal naar eigen wensen aanpassen. Hierdoor kun je zelf bepalen hoe snel je de gimbal wilt laten draaien. Daarnaast zit in de app ook face tracking. Klinkt erg tof natuurlijk en heb dit uiteraard een aantal keer getest. Het werkt wel, alleen draait de gimbal iets te langzaam en niet vloeiend mee. Daarnaast maakt de app niet altijd goed verbinding met de gimbal en vind ik de interface niet erg duidelijk. Dit is wel echt een verbeterpunt voor Feiyu Tech. In de review van de a2000 DSLR gimbal gaf Martijn ook al aan dat de app niet altijd lekker verbinding wil maken, dus hier moet het softwareteam nog even wat aan sleutelen.

Feyutech SPG tech365nl 012

Conclusie

Als je gek bent op het filmen met je smartphone, het maken van leuke vakantiefilmpjes of misschien een evenement vast wilt leggen, dan is deze gimbal het geld absoluut waard. Vooral de vele mogelijkheden zijn erg aantrekkelijk. De stabiele filmpjes, handige panorama shots, alles is eigenlijk wel mogelijk. Het verschil in filmen met of zonder gimbal is zo enorm groot dat het een product is dat iedere vakantieganger eigenlijk wel bij zich moet hebben. De selfiestick is door de smartphone gimbal eigenlijk overbodig geworden.

Feiyu tech SPG tech365nl 010

Om je een idee te geven hoe de kwaliteit is van een video opgenomen met de SPG, heb ik hieronder een aantal voorbeelden voor je gemaakt. Er is geen aanvullende stabilisatie toegepast, enkel door de gimbal zelf.

Prijs en beschikbaarheid

De Feiyu Tech SPG 3-Axis Smartphone Gimbal is verkrijgbaar via de webshop van Feiyu Tech en is op dit moment in de aanbieding. Hij kost op het moment van schrijven $ 159. Via Nederlandse aanbieders (bijv. CameraNU) is de Gimbal iets duurder en moet je rekenen op ongeveer € 200.

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen