Inmiddels zijn er een aantal merken op de markt die een gimbal hebben voor een digitale spiegelreflexcamera (DSLR). Het Chinese merk FeiyuTech is zo’n merk. But is it any good? Met zowel de IFA in Berlijn als Eurobike in Friedrichshafen voor de deur, hadden we een perfecte speeltuin om de a200 zelf uit te proberen. En dat doen we natuurlijk graag!
Geschikt voor een DSLR tot 2KG
Stabiliseren kun je leren. Klinkt grappig, maar in de praktijk is het wel zo. Het stabiel vasthouden van je camera is lang niet zo makkelijk als je denkt. Er zijn allerlei trucjes voor, maar je kunt ook kiezen om er een stukje hardware voor te kopen. De FeiyuTech a2000 is hier een voorbeeld van. Omdat ik zelf een DSLR gebruik om te filmen, kan ik niet met iedere stabiliser aan de slag. Het gewicht speelt een belangrijke rol. De a2000 is in staat om een camera met lens tot 2kg onder controle te houden. Tenminste, dat is wat ze mij hebben beloofd. En, daar kom je maar op één manier achter en dat is om hem zelf eens goed te testen.
Filmen op een beurs, stabiliteit in de chaos?
Mijn eerste testtrack voor de a2000 was de Eurobike beurs in Friedrichshafen en later de IFA in Berlijn. Tijdens deze evenementen heb je precies alle obstakels die je nodig hebt om een goede test te doen. Prachtige fietsen om te filmen, af en toe een demo en natuurlijk het lopen langs de verschillende stands. Uit de hand filmen gaat vaar prima als je stilstaat, maar wanneer je de lijnen volgt van bijvoorbeeld een fiets, dan wordt het al snel lastig om de beelden rustig te houden. Hetzelfde bij een demonstratie als je vanuit verschillende hoeken beelden wil vastleggen. En het lopen en filmen tegelijk is normaliter helemaal een uitdaging.
Om met je DSLR aan de slag te gaan moet je wel op voorhand goed kijken of jouw combinatie geschikt is voor de a2000. Ondanks dat hij tot 2 kilogram gewicht kan dragen past niet iedere lens combinatie. Ik maak zelf gebruik van een Canon 17-55 f2.8 en deze lens staat niet op de lijst van ondersteunde lenzen. De 24-70 weer wel en omdat mijn lens zo’n beetje even groot is (zonder zonnekap) durfde ik de gok wel te nemen. Ook gebruik ik een grip onder mijn body. Dit is echt een no go! Dus, grip eraf en camera weer in normale vorm met de Canon 17-55.
In elkaar zetten is de eerste keer wel even lastig
Onder de meeste camera’s zit een speciale aansluiting voor een statief. Bij de a2000 wordt een speciale plaat meegeleverd die je onder je camera monteert. Deze plaat schuif je vervolgens op de draagplaat van en klaar is Kees. Tenminste, voor wat betreft het monteren. Nu is het zaak om te zorgen dat je camera uit zichzelf al stabiel blijft zweven op de gimbal. Het is op dit moment nog niet de bedoeling dat je hem aanzet. Door de gimbal op de verschillende afstelpunten aan te passen, kun je ervoor zorgen at hij stabiel blijft en niet omklapt. Als dit gelukt is kun je de gimbal aanzetten en zullen de sensoren en motoren zorgen dat je camera stabiel kan bewegen.
De houder van de a2000 doet ook dienst als accu en als controller. Als je de houder losschroeft dan kom je bij het accu compartiment. Hier worden de twee meegeleverde accu’s geplaatst. Een setje accu’s moet je zo’n 10 uur activiteit met de gimbal bieden, al is het de vraag hoe dit gemeten wordt. Hier blijft het een beetje vaag. Is het 10 uur in volle stabilisatie, of 10 uur stilstaand en je camera laten hangen?
Ook de aan- en uitknop is op de houder aanwezig. Precies op een handig plekje zodat je hem kunt bedienen met je vinger. Deze knop dient ook gelijk voor het selecteren van het stabilisatieprogramma, maar hierover later meer. Er is ook een ontspanner-knop aanwezig, maar die werkt helaas alleen met Sony camera’s. Erg jammer, want het bedienen van de opnameknop bij Canon is erg onhandig in combinatie met de gimbal. Tijdens mijn bezoek aan de IFA in Berlijn kwam ik erachter dat er nog wel een Canon-kabel bestaat, maar dat je die er dus niet bijkrijgt. Los bestellen dus maar.
Verschillende programma’s voor verschillende scenario’s
Zoals ik net al schreef zijn er dus een aantal verschillende programma’s die je kunt kiezen. Als je de a2000 aanzet, dan staat hij direct in het eerste programma. Totaal heb je dus vier verschillende programma’s, namelijk:
- Normale modus.
- Horizontale vergrendeling.
- 180 graden draaien.
- Timelaps modus.
In de normale modus wordt de camera stabiel gehouden, maar is hij wel in staat om mee te draaien met de bewegingen van je lichaam. Als je ergens naartoe loopt en langzaam je pols naar links of rechts draait, dan glijdt de camera mee in een vloeiende beweging. Je kunt horizontaal dus eigenlijk sturen. Kantel je de camera naar voren, dan blijft hij recht en stabiel. Dit is ook het geval als je hem naar achter kantelt.
Bij de horizontale vergrendeling blijft je camera stabiel op de horizontale as. Je kunt de gimbal bewegen, maar de camera zal altijd recht op zijn as blijven. Ten opzichte van de normale modus kan de camera dus niet meedraaien met je beweging, of de bocht om gaan.
De 180 graden draaien-stand doet precies wat de naam al zegt. Je camera wordt 180 graden gedraaid en zal dus in plaats van bijvoorbeeld vooruit, ineens naar je gezicht gericht zijn. De timelaps modus is een stand waarin de gimbal een vastgestelde route kan afleggen. Je kiest een startpunt en een eindpunt en de camera zal hierna dit pad afleggen op basis van de door jou ingestelde bewegingstijd. Bijvoorbeeld iedere 2 seconden een stapje verder. Handig om een bewegende timelaps te maken.
Een compleet pakket voorzien van allerlei handige extra’s
Je krijgt een redelijk uitgebreid set als je de a2000 besteld. Naast de a2000 Handheld gimbal zelf krijg je ook een oplader, 4 accu’s, USB-kabel, adapterplaat, sluiterkabel voor Sony, handleiding en setje met bevestigingsmaterialen. Neem je de optionele Dual Handle grip erbij, dan breid je opstelling uit met de dubbele draagarmen, extra accu set (2 stuks) en oplader. Als klap op de vuurpijl zit er ook nog een compact mini statief bij dat als voet voor de a2000 kan dienen. Ook handig voor je GoPro of kleine compactcamera trouwens.
Voor het eerst aan de slag
Als je voor het eerst met de a2000 aan de slag gaat, dan is het wel even wennen. Ja alles is veel vloeiender dan normaal uit de hand, maar toch vergt het wat oefening. Als je net als ik een Canon DSLR met wat zwaardere lens gebruik, dan is de Single Handle versie wel wat zwaar voor je armen. Het totaalgewicht zit in mijn geval op 1,5kg voor camera en lens + 1,1kg voor de gimbal. In de meestal gevallen val ik al snel terug op de Dual Handle versie. Heb je een Sony mirrorless camera, dan heb je hier waarschijnlijk minder last van.
Het balanceren van de camera vergt de eerste keer wat oefening. De meegeleverde handleiding geeft hier wel wat duidelijkheid in. Vooral welke stelpunt welke beweging compenseert. Dus na een uurtje rommelen was het geheel voldoende in balans om de motoren hun werk te laten doen. De bediening van de a2000 is eenvoudig en werkt prima. Helaas kon ik de ontspan-knop niet testen, omdat de kabel voor Canon niet standaard meegeleverd wordt. De FeiyuTech app voor het instellen van de timers voor de timelaps modus was nog wel even een uitdaging. De app had wat problemen om de verbinding tot stand te houden via Bluetooth naar de a2000. Dit moest ik een aantal maal herhalen om het goed te krijgen.
Accuduur valt wat tegen
Het stabiliseren van de camera is natuurlijk de primaire functie van de gimbal. En dit doet hij erg goed. Enkel in sommige gevallen voel je de motoren wat trillen. Dit is vooral als het gewicht erg naar voren hangt. Dit is niet echt een probleem, want je kunt hier eenvoudig omheen werken. Wat wel een tegenvaller is, is de accuduur van de meegeleverde accu’s. FeiyuTech geeft op dat je 12 uur gebruikstijd hebt. Nou, dat lukt niet als je hem actief gebruikt. Tijdens de IFA hebben wij een aantal uur actief gefilmd en uiteindelijk waren we zo door batterij set nummer drie heen. Ik denk dat je moet uitgaan van 2-2,5 uur actief gebruik. Hier moet je je dus niet blind op staren. Niet geheel gek met dit gewicht, alleen is het goed om vast te stellen of drie sets accu’s voor jou dan genoeg zijn.
Zou je de a2000 aanraden? Jazeker!
Inmiddels heb ik de gimbal al aardig wat gebruikt en tot volle tevredenheid. Hij heeft wat puntjes van aandacht, maar doet wel wat hij moet doen. Daarnaast vind ik dat het set erg goed is gebouwd en er professioneel uitziet. Wij hebben de a2000 zelf gekocht en na een lange dag filmen tijdens IFA in Berlijn nog steeds geen spijt van. Wel zou ik ze vragen om twee extra setjes accu’s erbij te doen voor als je hem een volle dag wilt kunnen gebruiken. Binnenkort hoop ik aan de slag te gaan met de timelaps-functie in combinatie met een Canon sluiterkabel. Dit is de enige functie die ik nog niet heb kunnen testen.
Tot nu toe is er één ding dat niet goed meer werkt en dat is het inklappen van één van de armen van de dual-grip. Het draaiknopje blijft hangen en de schroefdraad draait niet meer in. Dit is niet iets dat je zelf stuk kunt maken, maar hoe dan ook werkt het niet meer. Hiervoor ga ik nog even contact opnemen met de supportafdeling van FeiyuTech. Ik zal deze blogpost aanvullen met mijn ervaring over de service, niet geheel onbelangrijk als je een goede investering doet. To be continued!
Zou je de FeiyuTech a2000 aanbevelen? Ja, dat zeer zeker! Hieronder kun je een compilatie zien van beelden die opgenomen zijn met de Canon 80D op de a2000. Zo kun je zelf beoordelen of hij doet wat hij moet doen.