Hardware

Facebook zet 10.000 Blu-ray discs in voor prototype cold storage

Met de enorme hoeveelheid gebruikers van Facebook is er ook een grote vraag naar opslagruimte voor alle honderden miljarden foto’s. Nu is het zo dat niet al deze data constant wordt geraadpleegd, maar toch moet het ergens worden bewaard. Facebook heeft hiervoor een cold storage prototype opslagsysteem ontwikkeld dat zorgt voor de opslag van de minder bevraagde data op jawel, Blu-ray discs.

Het ontwikkelde prototype bestaat uit 10.000 Blu-ray discs die gezamenlijk zorgen voor één petabyte aan opslagruimte. Op de Blu-rays wordt de laag actieve data geplaatst om zo de normale opslagsystemen efficiënter in te kunnen zetten. Jay Parikh, vice president of engineering bij Facebook, verklaard dat deze nieuwe methode van gegevensopslag een besparing van 50% in kosten en 80% in energie verbruik zal opleveren ten opzichte van de traditionele hard-disk cold storage.

In  een video van Facebook’s Engineering afdeling is te zien hoe het systeem gebruik maakt van een robotarm voor het laden van de Bluray disks die opgeslagen zijn in een groot magazijn. Hierbij kun je denken aan de systemen die we kennen voor bijvoorbeeld het automatisch laden van back-up tapes.

Het prototype is een alternatief voor de inzet van energiezuinige flash storage, wat door de hoge prijs van een dergelijk systeem nog niet ingezet wordt. Het ontwerp voor het opslagsysteem wordt waarschijnlijk openbaar gemaakt via het Open Compute Project.

Blue-ray cold storage

Redactie

De redactie van Tech365 zorgt iedere dag voor het laatste nieuws op het gebied van Tech, Lifestyle en Trends. Heb je een nieuwstip voor ons? Neem dan gerust contact op via redactie@tech365.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button