Social media

Facebook Protect? Doe maar niet!

Facebook heeft wat nieuws. Het social network is druk bezig met het uitrollen avn iets dat zij “Facebook Protect” noemen. Het is een nieuwe functie in de app die ervoor zorgt dat je veilig kunt internetten via een zogenaamde VPN. Maar dat veilig komt wel met een prijs. 

Facebook nam in 2013 het bedrijf Onavo over. Dit bedrijf hield zich bezig met het aanbieden van veilige toegang tot het internet via een VPN-verbinding. Deze verbinding zorgt ervoor dat je toestel een versleutelde connectie heeft met de servers van Onavo, en vanuit daar pas toegang krijgt tot het internet. Kwaadwillende kunnen we versleutelde informatie niet lezen en het zorgt ervoor dat je niet zomaar afgetapt kunt worden. Deze technologie noemt Facebook “Protect” en laat het jou zomaar gebruiken. Klinkt goed zover toch?

Facedbook-Protect-Onavo

Het addertje onder het gras zit hem in de voorwaarden van het gebruik van de Onavo app. Bij meneer Zuckerburg gaat het namelijk niet alleen om jouw veiligheid, maar ook om jou surfgedrag. Ondanks dat ze niet kunnen zien wat je precies verstuurt via het internet, kunnen ze wel zien waarheen een connectie loopt. Veel verkeer naar bijvoorbeeld Instagram, geeft aardig aan wat je aan het doen bent. Ondanks dat ze niet zien waar je precies doet. Dit soort informatie kan Facebook een goed beeld geven over de apps en diensten die je gebruikt.

Onavo is wel zo slim om je op voorhand te vertellen wat ze van je gaan leren. Het enige vervelende is dat die informatie altijd ergens weggestopt zit in een privacy policy. Om je alvast een idee te geven wat ze gaan doen, heb ik hieronder een uitreksel van deze policy:

To enable our Services, we receive all of your mobile data traffic, including location data, after you download and agree to use our Apps, which direct your mobile data traffic through or to our server. We may also receive personally identifying information such as your name, email address, or other contact information.
We use the information that we receive to operate and improve the Services, develop new products and services, analyze usage of our Apps and other applications on your device, to support advertising and related activities, and for other purposes.

De kans is dus groot dat je informatie op deze manier linea recta naar Facebook gaat. En daar zitten we dan weer even niet op te wachten. Vooral dat stukje “and for other purposes” zint mij niet. Ook de consumentenbond raad het gebruik van Facebook Protect af.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

9 reacties

 1. Ze dwingen je dingen te doen dit is tegen de wet art 365 sr. Niemand mag je dwingen iets te doen niet te doen of te dulden. Dus Facebook shame on you. F*** jullie protect spionnen.

 2. Ik kan niet op mijn account tot ik Protect heb ingeschakeld. En dat zonder voorafgaande waarschuwing! 🙁 Ik gebruik fb enkel op mijn pc. Ik wil zeker geen telefoonnummer geven.. Wat is de veiligste tweestapsverificatie die ik kan kiezen? En kan ik, eens weer toegang tot mijn account, die rotte Protect weer uitschakelen?

  1. Normaliter kan je op Facebook ook gebruikmaken van Authenticator apps, SMS en beveiligingssleutels voor tweestapverificatie.Voor de laatste variant kan je bijvoorbeeld een Yubikey gebruiken.

 3. Ik word verplicht om dit te gebruiken omdat ik “veel bereik heb”
  Anders wordt mijn account uitgeschakeld…
  In de naam van de veiligheid tegen hackers enzo…
  Ongelofelijk

  1. Hier ook, vanaf 30 juli zou ik niet meer normaal kunnen inloggen. heeft natuurlijk alles met de censuur en propaganda van de overheid te maken. je mag niet kritisch zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button