Apps

F-Secure Freedome VPN: Extra beveiliging bij niet vertrouwde netwerken

Lekker internetten op een openbaar Wi-Fi netwerk? Nee, geen goed idee. Toch gebeurd het regelmatig dat je ergens internettoegang wilt, maar je niet anders kunt. Neem bijvoorbeeld een buitenlands vliegveld, of de Starbucks in New York. Cyber Security bedrijf F-Secure heeft een eenvoudige oplossing om veilig te kunnen internetten. Ik kreeg tijdens een sessie een voucher om het zelf te kunen proberen. Tijd voor een review van F-Secure Freedome VPN!

Waarom een VPN-verbinding?

Om te zorgen dat je zonder zorgen kunt internetten is het gebruik van een beveiligde VPN-verbinding een zeer goede oplossing. Je maakt gebruik van het openbare Wi-Fi netwerk van bijvoorbeeld de luchthaven, maar bouwt vervolgens een beveiligde verbinding op waardoor je internetverkeer loopt. Zie het ondergrondse tunnel van A naar B waar alleen jij maar met de auto in kunt rijden. Het maakt niet uit of er criminelen boven de grond zitten, jij zit veilig in je eigen tunnel. Een VPN doet in de praktijk niet anders.

Met Freedome is het mogelijk om een beveiligde VPN-verbinding op te zetten naar een eindpunt van F-Secure. Daar kun je veilig het internet op en al je verkeer is beschermd tegen de andere mensen op het openbare netwerk. Zit er iemand mee te sniffen op het openbare Wi-Fi netwerk, dan kan hij je verkeer niet zien. De Freedom app maakt niet alleen een VPN-verbinding, maar zorgt ook voor andere beveiligingsopties. Je wordt beschermd tegen tracking (cookies, scripts etc) en krijg browserbescherming.

Safety comes with a price

Het gebruik van een VPN heeft invloed op de prestaties van je verbinding. Tja, het is niet anders. Safety comes with a price. Toch valt dit in de praktijk erg mee. Tenminste, het hangt heel erg af van hoe je de verbinding gebruikt. Is het voor het downloaden van grote bestanden dan merk je zeker verschil. Wil je een beetje kunnen internetten op je smartphone en af en toe je Instagram checken en een foto posten, dan merk je er niets van. Om je een beeld te geven van de impact op de snelheid heb ik een aantal testen uitgevoerd op mijn iPhone. Hierover straks meer.

Installatie en configuratie

Het installeren van de Freedome app is echt heel eenvoudig. Hij is voor mijn iPhone gewoon beschikbaar in de App Store en is gratis te downloaden. Na het downloaden start je de app en heb je de keuze om Freedome te gaan gebruiken, of een abonnement te activeren. Als je geen abonnement activeert kun je 5 dagen gratis gebruik maken van de dienst op je iPhone of iPad.

F-Secure Freedome VPN install 01

Na deze 5 dagen stopt de dienst en is het nodig om een abonnement af te sluiten. Je hebt de keuze uit een jaar abonnement voor €29,99 of een maandelijkse variant voor €5,99. Ik heb een voucher gekregen van F-Secure en kan deze code eenvoudig invoeren om hem te activeren.

F-Secure Freedome VPN install 03

Als je de keuze gemaakt hebt voor gratis gebruik of een abonnement ben je direct klaar voor gebruik. In het midden van de app heb je een grote rond knop en als je hierop druk dan wordt de VPN-verbinding direct tot stand gebracht. Standaard zal dit binnen Nederland naar Amsterdam zijn. Op je iPhone moetje wel even akkoord geven dat de app een VPN-verbinding mag aanmaken, maar thats it.

F-Secure Freedome VPN install 02

Je kunt zelf kiezen waar je de VPN-verbinding naartoe wilt maken. Je kan lekker in Nederland blijven hangen, maar misschien wil je gebruik maken van een dienst die alleen in Amerika beschikbaar is. Je kunt de app eenvoudig aanpassen en bijvoorbeeld verbinding maken naar West Amerika. Er is een flinke keuze uit verschillende continenten en landen. De extra beveiligingsopties kun je overigens ook uitschakelen en staan los van de VPN-verbinding.

F-Secure Freedome VPN landen 01

Freedome in de praktijk

Om een idee te krijgen wat de impact van de volle beveiliging van Freedome is, ten opzichte van een normale verbinding, heb ik een aantal testen uitgevoerd. Dit op basis van een Wi-Fi en 4G-verbinding zonder Freedome en beide met Freedome. Hierbij heb ik gekozen voor een verbinding binnen Nederland (Amsterdam) en de Verenigde Staten (Westkust).

Als endpoint device heb ik mijn iPhone 8 gebruikt op mijn thuisnetwerk. Zonder de VPN-verbinding van F-Secure haal ik 238,24 Mbps. Wanneer Freedome VPN wordt ingeschakeld verlies je iets aan snelheid. Toch is dit minder dan ik in eerste instantie had verwacht. Ga ik via de Venigde Staten, dan merk je wel degelijk dat je aardig wat inlevert. Toch nog steeds ruim voldoende om zonder moeite veilig te surfen.

F-Secure Freedome VPN test iphone8 wifi

Via het T-Mobile 4G netwerk is eigenlijk hetzelfde gedrag te zien als via Wi-Fi. De gemiddelde snelheid loopt iets terug, maar binnen Nederland is dit nauwelijks merkbaar. Via de Verenigde State n is het verlies uiteraard hoger, maar is de snelheid nog steeds prima bruikbaar.

F-Secure Freedome VPN test iphone8 4G

Je verliest dus wel iets aan snelheid wanneer je de VPN via F-Secure gebruikt. In deze testen wordt er puur gekeken naar het ophalen van grote blokken aan data. Dit is ook precies waar je de meeste performance impact verwacht. Met regulier surfen en wat foto’s posten op social media merk je dit amper. Hier worden veel kleinere blokjes data gebruikt en is de impact veel kleiner. Een prima oplossing tegen onbetrouwbare Wi-Fi netwerken. Daarnaast is het gebruik van de app echt kinderspel en het maakt het voor iedereen toegankelijk om een extra laag beveiliging toe te voegen aan zijn of haar device.

De apps voor Freedome kun je voor verschillende besturingssystemen downloaden. Zo is hij er voor Apple iOS, Android, MacOS en  voor Microsoft Windows.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button