Epson brengt, met de SureColor P600, professionele afdrukkwaliteit op de markt tegen een zeer scherpe prijs. Naast het afdrukken op A3+ formaat, ondersteunt hij ook het gebruik van fotopapier op de rol. Hiermee print de P600 moeiteloos een foto voor in een klein lijstje, maar ook een banner van 1,5 meter voor aan de wand.
Dit is de eerste review van een printer op tech365. Toch is het voor mijzelf zeker niet de eerste printer die ik test. Inmiddels heb ik er al heel wat in handen gehad en gebruikt, voor diverse doeleinden. Vroeger drukte ik mijn foto’s veelal zelf af, maar de kwaliteit van de printers in die tijd, lieten toch wel wat te wensen over. Ook de kostprijs en het verbruik van inkt lag flink hoger. Niettemin onwijs leuk om de eerste printer review te plaatsen op ons blog, en er zullen er vast nog meer gaan volgen.
Daar is hij dan, de Epson SureColor P600. Op de foto lijkt hij niet zo groot, maar als je hem uit de doos mag halen dan piep je wel anders. Niet alleen is dit een echt ‘bakbeest’ qua formaat, maar hij is ook best op gewicht (15kg). De P600 maakt gebruik van Epsons Micro Piezo-printkop en heeft maar liefst 180 spuitkoppen voor zwarte inkt en ook 180 per losse kleur. Dit stelt de printer in staat op een printresolutie te behalen van 5760 x 1440 dpi. Als we de specificaties mogen geloven, dan moeten er straks dus haarscherpe afdrukken uit de printer rollen.
Je kunt de printer aansluiten op drie verschillende manieren. Er is een USB-poort voor het direct aansluiten op je computer of laptop, een Ethernet-aansluiting voor een directe verbinding met het netwerk of door middel van een draadloze netwerkverbinding. De laatste twee mogelijkheden zorgen er ook voor dat je eenvoudig vanaf andere mobiele apparaten kunt afdrukken naar de printer. Hij ondersteunt ook Epson Connect (iPrint), Apple AirPrint en Google Cloud Print. Ook het printen via internet is dus geen enkel probleem voor de P600.
Aan de voorzijde van de printer vinden we de uitschuifbare uitvoerlade voor de afdrukken, een slede voor het invoeren van printable cd’s, een aantal knoppen voor de bediening en een 2,7-inch kleuren touchscreen. Voor het afdrukken van je foto’s maakte de P600 gebruik van maar liefst 9 verschillende UltraChrome K3 inktpatronen. We hebben geel, zeer licht magenta, licht cyaan, vivid magenta, licht licht zwart, light zwart, foto zwart en mat zwart. Al deze kleuren samen zijn in staat om prachtige kleurverlopen en helderheid te bieden bij het afdrukken.
Aan de achterzijde vinden we een klep voor het afdekken van de papierinvoer. Normaal hoeft dit eigenlijk niet afgesloten te worden, maar omdat de P600 ook gebruik kan maken van een rol met fotopapier is dit wel noodzakelijk. Maak je geen gebruik van de rol, dan dient de klep ook als houder van je papier.
Je kunt veel verschillende formaten papier gebruiken in dit model, variërend van klein 10 x 15cm fotopapier tot maximaal A3+ formaat. Hier stopt het echter nog niet, want ondanks dat de maximale breedte die je kunt gebruiken 32,9cm is (A3), kun je de lengte zelf bepalen. Door gebruik te maken van fotopapier op rol print je zonder problemen een foto van 1,5 meter lang uit. Voor het gebruik van een rol worden er twee geleiders meegeleverd met de printer, die je eenvoudig aan de achterzijde kunt bevestigen.
De P600 is ook voorzien van een duplex-functie, echter moet je deze wel handmatig begeleiden. Wanneer je dus aan twee kanten wilt printen, dan moet je het papier zelf omdraaien en op de juiste manier invoeren. Dit is niet heel erg handig, maar persoonlijk denk ik niet dat je op een dergelijke fotoprinter erg veel dubbelzijdig zult printen.
Wat zit er in de doos?
- Epson SureColor P600 printer.
- Inktpatronen (9 stuks)
- Geleiders voor papierrol.
- Netsnoer.
Wat vinden we van de Epson SureColor P600?
In eerdere reviews schreef ik al over mijn voorliefde voor fotografie. Met de jaren heb ik een aardige hoeveelheid foto’s gemaakt en met de P600 ter beschikking besloot ik weer eens lekker door de verzameling heen te wandelen. Er moet vast iets tussen zitten om de Epson printer mee aan de slag te zetten. Ik besloot een aantal verschillende foto’s te pakken, zoals wat zwart-wit foto’s van mijn bezoek aan New York, wat beelden uit de autosport en wat portretten. Oja, en om ook het printen op de rol te testen vroeg ik mijn collega Marcel Stok van AircraftPIX of hij nog een paar grote panorama’s had (en die had hij gelukkig 😉 ).
De installatie van de Epson software stelt erg weinig voor en binnen enkele minuten is de printer klaar voor gebruik. Ik sloot de P600 aan via een USB-kabel aan mijn computer en hij werd zonder problemen herkend. Tijdens al het afdrukken heeft er zich ook geen enkele verstoring voorgedaan met de drivers, connectie of het afdrukken zelf. Ook als je gebruik maakt van (draadloze) netwerkverbinding gaat deze vlieger op.
Het afdrukken van foto’s
Als eerste heb ik een tweetal afdrukken gemaakt, zonder hierbij rekening te houden met de kleurprofiel van de printer. Het resultaat zal hierbij altijd wel wat afwijken van wat je op het beeldscherm ziet, maar dit was eigenlijk maar een klein verschil. De foto’s waren een tikkeltje minder helder dan wat ik op mijn gekalibreerde scherm zag. Net alsof er een lichte grijze waas over de foto hing. De tweede set heb ik in Photoshop een beetje naar mijn zin aangepast, terwijl er bij de weergave gebruik gemaakt werd van het kleurprofiel van de P600. Vervolgens was al snel te zien dat de afdrukken erg goed overeenkwamen met wat ik op het scherm zat. Geen rare verassingen dus bij het afdrukken van je foto’s. Dit is voor een fotoprinter in dit segment erg belangrijk.
De printer is volgens Epson niet alleen goed qua kwaliteit, maar doet zijn werkt ook nog eens snel. Staar je hier vooral niet blind op, want als je afdrukken maakt op A3+, dan duurt het echt wel even voordat deze klaar zijn. Na het aanzetten van de printer en het versturen van de eerste opdracht was hij namelijk goed en wel 4 minuten bezig, totdat het printen echt begon. De totale tijd voor de eerste print kwam hiermee uit op zo’n 15 minuten (maximale kwaliteit). De testpanorama’s hebben er overigens een goede 45 minuten per stuk over gedaan. Of dit erg is? Wat mij betreft niet, want persoonlijk ga ik liever voor uitmuntende kwaliteit dan concessies te moeten doen omwille van de snelheid.
Door middel van de twee speciale geleiders kon ik eenvoudig de rol papier aan de printer bevestigen en het papier doorvoeren. Ik had dit eigenlijk veel ingewikkelder verwacht. De printer zorgt er zelf voor dat het papier een stukje naar binnen getrokken wordt en je bent op dat moment eigenlijk al helemaal klaar voor het afdrukken op rol.
Het afdrukken op grote formaten
Met een verse rol Premium Glossy Photo Paper van Epson ter beschikking ben ik begonnen met het afdrukken van een panorama foto. Dit was in het begin even zoeken, want tussen de beschikbare papierformaten kom je geen “panorama van martijn” -papiersoort tegen. Het was even puzzelen hoe dit dan werkt. De rol was 10 meter lang, maar mijn panorama maar 1,5 meter. Uiteindelijk besloot ik om een gebruikergedefinieerd formaat te gebruiken en gaf het exact aantal millimeters op voor de afdruk. Dit was ook direct te oplossing en voor ik het wist begon de P600 het prachtige beeld vanaf de Stompetoren te printen.
Dit duurde wel even (45 minuten) om te printen en toen de afdruk klaar was verscheen er een vraag op het touchscreen van de printer. Je kun na het afdrukken namelijk kiezen om de volgende afdruk verder te laten gaan op de rol, of hem te knippen of snijden. Dit laatste gaat niet automatisch, maar de printer helpt je wel een beetje. Er wordt een stuk extra ruimte gecreëerd op de rol en de printer print een stippellijn waarlangs je de afdruk kunt afknippen of snijden. Dit werkt prima en gaat met een scherp mesje dan ook erg eenvoudig. Zorg overigens wel dat het papier een beetje goed door kan lopen om te voorkomen dat je afdruk beschadigd, tijdens het printen van een groot formaat foto. Ook het printen op een rol fotopapier is eigenlijk doodeenvoudig op de P600 en hier houden we van.
Het resultaat
Gedurende de testperiode heb ik zo’n 20 afdrukken gemaakt op A3+ formaat. Iedere print gaf mij opnieuw dat “wauw!” gevoel. De gebruikte foto’s kwamen erg goed tot hun recht en zagen er precies zo uit als ik had gehoopt. Tijdens een verjaardag dat weekend heb ik ze eens doorgegeven en ook andere laten kijken naar de kwaliteit van de prints. Het meest lastige hieraan was iedereen moeten overtuigen dat de afdrukken niet door een bedrijf gedaan waren, maar gewoon in mijn eigen mancave op zolder.
De P600 overtreft je verwachtingen en levert prints van professionele kwaliteit. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat je foto’s van voldoende hoge resolutie zijn voor groot formaat afdrukken. De onderstaande foto’s heb ik met een digitale camera gemaakt van de afdrukken op A3+ formaat. Ze komen natuurlijk nooit zo goed tot hun recht als de daadwerkelijke afdrukken, maar je hebt zo wel een idee van de scherpte.
De panorama’s die ik met de P600 geprint heb kwam ook super uit de verf. Eigenlijk iedereen die ze te zien kreeg was laaiend enthousiast. De afdruk is van begin tot einde van constante kwaliteit en scherpte. Het enige dat ik merkte is dat er een kleine witte rand aanwezig was aan de bovenzijde van de print, die langzaam wat bredere werd over de lengte. Nu is dit maar een kleine rand, maar het geeft wel aan dat het papier niet goed recht door de printer gevoerd werd, ondanks dat de geleiders hier keurig langs liepen. Niettemin waren de afdrukken prachtig en hieronder zie je een foto van het resultaat.
Het afdrukken van dergelijke grote formaten vergt nogal een slokje inkt. Toch viel het me erg mee hoe de niveaus van de verschillende patronen daalde. Ik schat (blijft lastig) dat voor deze 20 A3+ afbeeldingen en 2 grote panorama’s nog geen kwart van de patronen gebruikt is. Hier moet je dan ook zeker wel blij mee zijn, want een inktpatroon kost €28,23. Er zit dus voor een goede €254 euro aan inkt in het apparaat!
Tijdens het werken met de Epson SureColor P600 heb ik eigenlijk niets kunnen ontdekken wat me tegenstond. Alles werkt zoals je het verwacht, zonder allerlei complexe instellingen of handmatige acties. Het valt en staat echter wel met het bronmateriaal waar je mee werkt. Je foto’s moeten een resolutie hebben die geschikt is voor het formaat waarop je wilt afdrukken en je moet rekening houden met de kleurafwijking van je beeldscherm en de printer. Wat mij betreft een dikke aanrader!
Prijs en beschikbaarheid
De Epson SureColor P600 is per direct verkrijgbaar en heeft een adviesprijs van €709. Het gebruikte A3+ Epson Premium Glossy Photo Paper kost €30,25 per 20 vel en de Premium Glossy Photo Paper Roll €33,64 voor 10 meter.