De tijd dat een projector alleen bestemd was voor zakelijk gebruik ligt al ver achter ons. Toch heeft de ontwikkeling voor thuisgebruik best een tijd op een laag pitje gestaan. Vandaag de dag heb je gelukkig voldoende keus voor een thuisprojector die je een heuse bioscoopervaring kan bieden. Ik kan je nu al vertellen, de Epson EH-TW6600W is hier een mooi voorbeeld van!
Denk je bij het horen van de term ‘projector’ direct aan lage resoluties en onscherpe beelden? Wake up! De TW6600W is een Full HD-projector die gebruik maakt van 3LCD-technologie en ook eens 3D ondersteunt. Wanneer je deze bad boy in je woonkamer of man cave hebt staan, kun je dus gewoon lekker een 3D-film streamen en kijken in groot formaat. Je krijgt standaard één actieve 3D-bril meegeleverd (rf), die je via USB op kunt laden.
De projector is verder nog voorzien van een aantal handige opties. Een mooi voorbeeld hiervan is de brede verticale en horizontale lens-shift. Dit wil eigenlijk zeggen dat je wanneer je de beamer op de gewenste plek zet, je vervolgens moeiteloos het beeld in het midden van het projectieoppervlak kunt uitrichten. En, niet geheel onbelangrijk, dit ook doet zonder vervorming van het beeld.
Aan de voorzijde vinden we natuurlijk een flinke lens die een vergroting van 1,6x kan verzorgen. Je kunt hiermee moeiteloos een enorm beeld projecteren. Het bepalen van de grootte van het beeld en de scherpte doe je door aan de ringen om de lensopening te draaien. De warme lucht wordt ook aan de voorzijde het apparaat uit geblazen. Plaats de projector dus gerust met zijn rug tegen een muur.
Voor het kijken van een televisieprogramma’s kun je gebruik maken van het tweetal ingebouwde luidsprekers. Sluit je een apparaat aan door middel van HDMI, dan heb je direct ook de audio ter beschikking op de TW6600W. Een echte filmliefhebber gaat hier natuurlijk helemaal geen gebruik van maken, want ondanks de leuke poging kan dit niet tippen aan een goed homecinema set.
Er moet uiteindelijk ergens een signaal worden aangeboden aan de TW6600W voordat we iets geprojecteerd krijgen. De manier waarop je dit doet maakt eigenlijk weinig uit. De TW6600W is namelijk voorzien van legio aansluitmogelijkheden, zoals twee HDMI-poorten, VGA, composite, en component.
Epson heeft bij dit model ook nog een handige box bijgevoegd, waarmee je draadloos (WiDi) je beeld kunt streamen naar de projector. Aan deze box kun je vijf apparaten aansluiten via HDMI, zoals bijvoorbeeld je set-top box van je kabelexploitant, een mediaspeler en je Chromecast stick. Via de HDMI-out sluit je de box aan op je tv en kun je vervolgens eenvoudig je gewenste invoer kiezen voor op je tv. Wil je de invoer op de projector afspelen, dan kan dit eenvoudig draadloos. Een dikke duim voor Epson als je het mij vraagt, want het signaal wordt ook nog eens zonder compressie verstuurt. Er is dus geen verschil in kwaliteit via een draadloze verbinding, of die via een fysieke HDMI-kabel.
De lichtopbrengst van dit model is 2500 lumen. Hiermee is het nog mogelijk om de projector te gebruiken als het redelijk licht is in de ruimte waar hij staat. Hiermee verlies je wel flink aan contrast. Om dit te kunnen verzorgen lurkt hij wel graag aan zijn stroomtoevoer. Vermogens van 360W kun je prima halen en zelfs in spaarstand lust hij nog 280W. Dit heb je echter met alle projectoren in dit segment.
Wat zit er in de doos?
- Epson EH-TW6600W projector.
- Netsnoer.
- Draadloze afstandsbediening.
- 3D bril met laadkabel (USB).
- Wireless Transmitter.
- Handleiding.
Wat vinden we van de Epson EH-TW6600W?
De Epson TW6600W heeft de tv hier even kunnen vervangen. Om echt een goed idee te krijgen over de prestaties van deze projector heb ik een aantal verschillende soorten content afgespeeld. Allereerst een Full HD film die voorzien is van een goede variatie in kleurrijke scenes, maar ook veel zwart let zien. Hier merkte ik al snel dat het naar mijn idee een stuk beter moest kunnen. Het zwart was niet naar mijn zin en op sommige momenten waren de kleuren net wat fletser dan verwacht. Dit was snel en eenvoudig op te lossen, daar zo hier en daar wat aan de instellingen te rommelen. Binnen een half uurtje was ik eigenlijk daar waar ik wilde zijn.
De tweede optie was het bekijken van een 3D-film. Zeg nu zelf, als hij het moet kunnen, dan wil je dat toch zeker even testen? De bril was inmiddels opgeladen en kon moeiteloos gekoppeld worden met de projector. Ondanks dat het een actieve 3D-bril was, had ik weinig last van flikkeringen of een onrustig beeld. Eigenlijk was ik zelfs aangenaam verrast dat de kwaliteit zo goed was. Ik projecteer namelijk het beeld op een muur met structuurverf, dit is niet de meest ideale muur om dat op te doen, maar eigenlijk ging het boven verwachting. Het enige waar ik op de muur even niets mee kon, was de Nest thermostaat.
Omdat ik niet vies ben van een spelletje op de Playstation heb ik dit ook direct even geprobeerd. Het is toch wel een hele andere dimensie om zo te kunnen gamen. Ook met snelle actiebeelden merk je geen vertraging of haperingen in het beeld. Iets wat je met gamen ook gewoon absoluut niet wilt hebben. Op bovenstaande foto krijg je een beetje een idee hoe dit eruit ziet. Het is lastig om de kwaliteit van het beeld met je smartphone vast te leggen, dus zie het meer als een voorbeeldje.
Inmiddels was het al wat donker, en dan wordt het nog meer genieten. De film Planes (nee, die is niet alleen voor kinderen 😛 ), laat je duidelijk zien wat de TW6600W kan met zijn bereik. Prachtige levendige kleuren!
Het aansluiten van de projector is echt een koud kunstje en zelfs de Wireless Transmitter heb je zo aan de praat. Je hoeft dus geen opleiding tot techneut te hebben gevolgd om deze projector onderdeel te maken van je thuisbioscoop. Ook de brede verticale en horizontale lens-shift zijn erg goed. Je kunt hiermee aardig wat compenseren, als de beamer niet helemaal recht voor het scherm staat. Even wat draaien aan de knoppen en binnen no-time staat het beeld op zijn plaats en vooral recht op zijn plaats. Trapeziumvormige beelden, of vreemde andere vervormingen behoren hiermee tot het verleden.
En dan nu alle minpunten. Mwaah, dit valt eigenlijk allemaal reuze mee, maar er zijn een paar puntjes waar je goed rekening mee moet houden. Het eerste punt is de warmteontwikkeling. En dan vooral eigenlijk de afvoer hiervan. Want er komt echt de gehele tijd een tropische wind uit de voorkant van de beamer. Dit merk je ook al snel aan de totale temperatuur in de ruimte waar hij staat. Door middel van een ventilator wordt constant de warme lucht afgevoerd. Helaas is dit niet iets waar je wat aan kunt veranderen. Gelukkig is de ventilator redelijk stil en heb je niet het gevoel dat er iemand naast je staat de stofzuigen.
Het tweede punt waar je goed rekening mee moet houden, is het stroomverbruik. Tijdens het testfilmpje afspelen gaf mijn energiemeter al een goede 340W aan. Ben je van plan er veel gebruik van te maken, schrik dan niet van je energierekening aan het einde van het jaar. Mijn 46″ LED flatscreen tv gebruikt bijvoorbeeld maar 80W. Hier kan ik er dus zonder probleem al 4 van aanzetten voor een gelijkwaardig verbruik. Maakt dit je weinig uit, dan is er natuurlijk niets aan de hand.
Met de Epson EH-TW6600W kun je echt je thuisbioscoopervaring naar the next level trekken. Het is een geweldig apparaat en de mogelijkheid voor het koppelen van al je HDMI-apparaten via de Wireless HD-Transmitter is waanzinnig handig. Er zit natuurlijk wel een pittig prijskaartje aan het apparaat, maar als je het mij vraagt dan is dit zeker gerechtvaardigd. De Wireless HD-Extender zit overigens bij de prijs inbegrepen. Wat me dan wel weer tegenvalt, is het feit dat je voor die prijs maar één 3D-bril meegeleverd krijgt.
Het is erg lastig om je via een foto, genomen met ene smartphone, je te laten zien hoe goed de TW6600W is. Mocht je op zoek zijn naar een dergelijk apparaat voor je thuisbioscoop, dan adviseer ik je echt om ergens te gaan kijken op proef.
Prijs en beschikbaarheid
De Epson EH-TW6600W is per direct verkrijgbaar voor een vanaf prijs van €1699. Je krijgt dan de projector, 1 x 3D-bril en de Wireless HD-Transmitter.