tech365
D4s_back

Eindelijk officieel, de Nikon D4s komt op 6 maart

Vorige week schreven we een blogpost over de verwachtte introductiedatum van de nieuwe Nikon D4s. Een dag eerder dan verwacht heeft Nikon de D4s geïntroduceerd en kregen enkele journalisten de kans om de nieuwe DSLR eens van dichtbij te bekijken. Maar voor nieuwe ontwikkelingen brengt de Nikon D4s ons eigenlijk?

“Never change a winning team”, is iets wat de ontwikkelaars bij Nikon hebben onthouden. Er zijn namelijk erg veel dingen aan de Nikon D4s die niet veranderd zijn. Dit is natuurlijk helemaal niet erg, want sommige onderdelen hebben zich zeer goed bewezen in de eerdere modellen.

Om te beginnen is het nieuwe model voorzien van een 16,2-megapixel sensor, net als bij de D4. Ondanks dat de resolutie van de sensor hetzelfde is, gaat het hier toch om een volledig nieuw stukje hardware. De sensor is een nieuwe ontwikkeling van Nikon en scoort nog beter in het voorkomen van ruis. Door de nieuwe sensor heeft Nikon de mogelijkheid om het ISO-bereik van de D4s te vergroten. Je kunt hierbij kiezen voor een waarde in het bereik van ISO100-25600. Als kers op de taart is er ook nog een Hi4 instelling, die het mogelijk maakt om de camera in te stellen op een bizarre ISO-waarde van 409600.

D4s_fronttop

In de nieuwe D4s heeft Nikon ook vernieuwingen aangebracht aan het auto-focus systeem, voor zowel foto- als video-opnames. Met een aanpassing in het tracking system en een vernieuwing in de gebruikte algoritmes is de D4s nog beter in staat om scherpt te stellen bij bewegende objecten (of een snel bewegende fotograaf).

De D4 is zeker geen kleintje en de D4s is hierop ook geen uitzondering. Dit is natuurlijk een bekend gegeven bij een professionele DSLR van dit caliber. Toch heeft Nikon het ontwerp van de D4s verbeterd, onder andere door het vergroten van de horizontale en vertical grips. Door de aanpassing is het prettiger om het toestel vast te houden en is de kans kleiner dat je hem zult laten vallen. Gezien de prijs van de D4s wil je dat natuurlijk helemaal niet zien gebeuren. Ook is de zogenaamde sub-selector knop, die op de D4 van rubber is, vervangen door een plastic variant. Veel fotograferen lieten weten dat de rubberen knop erg traag reageerde.

D4s_back

De ethernet aansluiting vinden we ook weer terug, alleen heeft deze een upgrade gekregen naar 1000Mbps (gigabit). Verder krijg je de beschikking over een audio-in en audio-uit, mini-USB, HDMI en kaartsloten voor zowel Compact Flash als XQD.

De D4 kreeg nogal wat kritiek over de accuduur en dit is hopelijk met de D4s verleden tijd. De accu in dit model is een 2500mAh uitvoering in tegenstelling tot de 2000mAh in de D4. Of deze extra capaciteit is toegevoegd voor de nieuwe hardware of voor het verbeteren van de accuduur is verder niet bekend.

Nikon heeft aangegeven dat de D4s op 6 maart wordt verwacht met een adviesprijs van $6500. Voor een uitgebreid overzicht van de specificaties kun je terecht op je Nikon website.

Redactie

De redactie van Tech365 zorgt iedere dag voor het laatste nieuws op het gebied van Tech, Lifestyle en Trends. Heb je een nieuwstip voor ons? Neem dan gerust contact op via redactie@tech365.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen